Blogs

Jeanette Ehlers | Københavnersnuden #177

Jeanette Ehlers | Københavnersnuden #177

by 11/03/2018
Vi har taget en snak med Jeannette Ehlers, som er uddannet billedkunstner på Det Kgl. Danske Kunstakademi i 2006. Her på Lovecopenhagen er vi vilde med hendes måde at kombinere kunst med store problematikker som eksempelvis slavehandel og identitet i den vestlige verden. Hun arbejder primært med foto, video og performance, og hendes værker giver virkelig stof til eftertanke. Mød ugens københavnersnude her:

LC: Hvad har du gang i i øjeblikket?
JE: Jeg er i færd med at færdiggøre skulpturprojektet I Am Queen Mary, som er en 7 meter høj skulptur, der skal opstilles foran Den Kongelige Afstøbningssamling/ Vestindisk Pakhus i København, d. 31. marts 2018. Det er et samarbejdsprojekt med kunstneren La Vaughn Belle fra St. Croix, og det er bl.a. en hyldest til Queen Mary aka Mary Thomas, som var en af 4 kvindelige ledere af Fireburn, det første danske arbejderoprør som fandt sted på St. Croix i 1878. Alle fire Queens blev efterfølgende ført til Danmark og fængslet i kvindefængslet på Christianshavn.

Udover at linke til denne vigtige historiske begivenhed, som de færreste danskere kender til, væver skulpturen også andre narrativer sammen om oprør og modstand mod det koloniale projekt, som har formet og stadig præger vores samfund negativt. Det bliver også et sted, et helle, hvor brune og sorte mennesker kan gå hen og rent faktisk se sig selv repræsenteret på en stærk og positiv måde. Sådanne steder findes ikke i København pt.

I øvrigt tager skulpturen også livtag med det faktum at 98% af de statuer, der står rundt omkring i byen repræsenterer (hvide) mænd.
Jeg glæder mig utrolig meget til, at I Am Queen Mary bliver en del af bybilledet.

KAS - I am Queen Mary sketch. photo credit Daviid Ranløv

I am Queen Mary sketch. Photocredit Daviid Ranløv

LC: Hvor bor du?
JE: På Nørrebro.

LC: Hvor går du tur?
JE: I mit hood som jeg holder meget af; indre Nørrebro. Ellers på Bispebjerg Kirkegård. Det er et smukt og roligt sted.

LC: Hvor drikker du kaffe?
JE: Gerne i Blågårdsgade eller Griffenfeldsgade.

LC: Hvor spiser du?
JE: Jeg er super glad for Aroii i Guldbergsgade eller for at spise på den etiopiske restaurant Ma’ed  i Griffenfeldsgade. Caribbean Housewife på Vesterbro er også et super fint lille, delikat sted.

LC: Hvor fester du?
JE: Jeg er efterhånden mest til privatfester, så enten derhjemme eller hos venner.

Photocredit: Casper Holmenlund Christensen

Photocredit: Casper Holmenlund Christensen

LC: Hvor inspireres du?
JE: Jeg inspireres mange steder og tit og ofte, når jeg mindst venter det. Det kan være foran min computer på mit kontor derhjemme eller i køkkenet under en samtale med min mand, mine børn eller venner. Det kan også være på en tur ned ad Guldbergsgade med god musik i ørerne, men det kan lige såvel være, når jeg er ude at rejse, hvilket jeg ofte er i forbindelse med mit arbejde.

LC: Hvad er dit yndlingssted i København?
JE: Jeg synes, at København har mange fine steder at byde på alt afhængig af humør og gøremål, men jeg vil fremhæve Den Kgl. Afstøbningssamling/ Vestindisk Pakhus, idet den trænger til lidt kærlig pleje og omsorg.

Man har planer om at sælge denne historiske perle og omdanne den til ejerlejligheder. Det er fuldstændig vanvittigt. Bygningen rummer så ufattelig meget vigtig historie og er ganske særlig for vores by. ”Kongeværelset” oppe under taget er super unikt. Et sted man ikke finder magen til andre steder i verden. Jeg beder til, at man kommer på andre tanker og forstår, at det er bevaringsværdigt som ”Pakhus” og ikke som ejerlejligheder.

Forestillingen INTO THE DARK af Jeannette Ehlers. Photocredit; Søren Meisner

Forestillingen INTO THE DARK af Jeannette Ehlers. Photocredit; Søren Meisner

LC: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København? 
JE: Hjemme på Nørrebro.

LC: Hvad er dit bedste minde om København?
JE: Jeg kan rigtig godt lide København på forårsdage, hvor luften er frisk og varm, og folk er ude og glade. Man mærker en skøn åbenhed. Og så synes jeg, at det er fantastisk, at der er flere og flere unge mennesker, der har et cykel set-up med sound systems, som de kører rundt med og spiller musik for fuld udblæsning. Det er super cool og har sådan en Trini- vibe, som jeg sætter stor pris på. Mere af det!

black lives matter demo juli 2016- Lesley- Ann Brown speech

Black lives matter demo juli 2016- Lesley- Ann Brown speech

LC: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
JE: Det må jo naturligvis være at tage forbi og se byens nye dronning.

LC: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
JE: Flere sorte og brune mennesker i gadebilledet må være mit bedste bud.

LC: Dit soundtrack til byen?  
JE: Den er virkelig svær, for jeg forbinder København med en lang liste af forskellig fantastisk musik. Alt fra Princess Nokia og Natasja og Solange over Missy Elliott og Kate Bush til Nina Simone og Calypso Rose for at nævne nogle få, men vigtige Queens.

Tusind tak, fordi du ville dele dit København med os Jeannette! Vi glæder os til at se Queen Mary d. 31. marts og lære mere om den vigtige historie bag. Du kan læse mere om Jeannette her.

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.