Aicha Lind Ghabarou | Københavnersnuden #185

Aicha Lind Ghabarou | Københavnersnuden #185

by 06/05/2018

Ugens Københavnersnude arbejder hver dag for at gøre vores by til et bedre sted at være for nogle af Københavns mest udsatte mennesker. Tag rigtig godt imod Aicha Lind Ghabarou, der til dagligt er leder af Morgencaféen og Nødherberget Grace (Blå Kors Danmark). Grace ligger i hjertet af København og er et dagligt pusterum for mange af de mennesker, der lever på gaden. Læs med når Aicha giver os et anderledes perspektiv på København – og fortæller om sine seje projekter, der har til formål at hjælpe byens hjemløse ud af hjemløsheden.

Catharina Munksgård: Hvad har du gang i for tiden?
Aicha Lind Ghabarou: Jeg har de sidste mange måneder arbejdet på, hvad jeg selv synes er verdens bedste projekt: et Transithus til Københavns hjemløse immigranter. I samarbejde med restauranten ’Amass’ er vi i gang med, at skabe et hus, hvor vi – udover at have herberg og morgencafé – kan træne vores hjemløse i køkkenet og give dem de færdigheder og referencer, der skal til for at få dem i arbejde og ud af hjemløsheden. Andre restauranter og caféer vil have mulighed for at rekruttere dem direkte fra Grace – så det vil med andre ord fungere som et ’vikarbureau for hjemløse’.
Derudover vil jeg åbne Grace op for offentligheden i form af et åbent folkekøkken – så folk kan komme forbi og spise deres aftensmad sammen med os eller drikke deres morgenkaffe før de skal på arbejde. Og alt hvad vi serverer vil blive lavet af nogle af verdens bedste kokke sammen med de sejeste hjemløse. Forhåbentlig vil der også være mulighed for at anlægge en lille have, så vi kan åbne op for en byhave og gro afgrøder til brug i køkkenet – vi vil gerne være så selvforsynende som muligt.
Problemet er dog, at jeg ikke kan finde et hus eller lokaler til os. Lejekontrakten på vores nuværende lokaler udløber den 1. december, så der står jeg potentielt med 120 hjemløse – uden noget sted at gå hen. Vi har lige været igennem en meget lang vinter med sibirisk kulde, og jeg kan slet ikke overskue de konsekvenser, det vil have for vores hjemløse, hvis Grace ikke åbner næste vinter. Men tiden er knap – så jeg leder med lys og lygte efter et sted, der vil tage os ind.

Catharina Munksgård: Hvor bor du?
Aicha Lind Ghabarou: Jeg bor ved den dejlige røde plads på Nørrebro.

Catharina Munksgård: Hvor går du tur?
Aicha Lind Ghabarou: Alle steder, hvor der enten er lidt grønt eller lidt vand – oftest bliver det Assistens kirkegården eller en kaffetur rundt om søerne.

Catharina Munksgård: Hvor drikker du kaffe?
Aicha Lind Ghabarou: Jeg drikker morgenkaffen på ’Next Door Café’ i Larsbjørnsstræde. Udover at få serveret Københavns bedste Americano, så kan man også sidde uden for året rundt og se København cykle forbi.

Catharina Munksgård: Hvor spiser du?
Aicha Lind Ghabarou: Mit yndlingsmåltid er brunch – så jeg er kæmpe fan af ’Sidecar’ på Nørrebro. Har endnu ikke fundet et sted der slår den.

Catharina Munksgård: Hvor fester du?
Aicha Lind Ghabarou: Da jeg oftest går i byen for at danse, så går jeg oftere efter DJ’er end steder. Jeg har derfor det sidste lange stykke tid danset til de lyse morgentimer på Vega.

Catharina Munksgård: Hvor inspireres du?
Aicha Lind Ghabarou: På Grace. Der er intet der kan beskrive, hvor ufatteligt seje mine frivillige på Grace er. De har alle deres liv ved siden af Grace, hvor de arbejder med, studerer og interesserer sig for vidt forskellige ting. Alle de erfaringer og interesser bringer de med ind i Grace – og det er en helt speciel følelse at stå i køkkenet og høre dem fortælle. Deres energi og det arbejde de lægger i Grace er simpelthen fantastisk, og det er en kæmpe inspiration at arbejde side om side med dem hver dag. Der er opstået flere idéer i dét køkken, end jeg overhovedet har tal på.

Catharina Munksgård: Hvad er dit yndlingssted i København?
Aicha Lind Ghabarou: På trappe-pyramiderne på Israels plads. Hvis man sætter sig på toppen, så kan man på den ene side se ud over den flotte HC Ørstedspark og på den anden side se folk på pladsen hele vejen ned til Torvehallerne.

Catharina Munksgård: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?
Aicha Lind Ghabarou: I denne forårstid er det let at blive forelsket i København hver evig eneste dag! På cyklen med solen i ansigtet og god musik i ørerne – så bliver det næsten ikke bedre!

Catharina Munksgård: Hvad er dit bedste minde om København?
Aicha Lind Ghabarou: Jeg har boet i København hele mit liv – så jeg har rigtig mange gode minder. Men et af de bedste minder var, da jeg kørte med ’Cykling uden alder’ til Copenhagen Pride. Mine to kærlighedsvenner Benny og Jørgen (på 94 år) ville rigtig gerne opleve Priden, så jeg samlede dem op i Rickshawen og så cyklede vi ind og kørte med i paraden. At opleve den måde folk reagerede på de to ældre herrer, der sad i min vogn og holdte hinanden i hånden – og at se de store smil og skønne ord de fik med på vejen, var en kæmpe kæmpe oplevelse. Og derudover var Copenhagen Pride jo bare en skøn fest for alle.

Catharina Munksgård: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
Aicha Lind Ghabarou: Jeg synes, at man skal gøre en indsats for at nyde så mange af de udendørs arrangementer som overhovedet muligt, når vejret tillader det. Alt fra loppemarkederne i Jægersborggade og Stefansgade, Streetfood i Kødbyen til Bas under Buen og fest i Blågårds gade skal opleves. Generelt så tror jeg at ’Sommeren i København’ er min bedste anbefaling. Den er bestemt anbefalelsesværdig.

Catharina Munksgård: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
Aicha Lind Ghabarou: Flere offentlige toiletter. Jeg snakker rigtig tit med mine hjemløse om dette. Forestil dig, at gå rundt en hel dag og samle flasker – det er hårdt, og du har lyst til at sætte dig ned og drikke noget vand eller en kop kaffe. Men før du gør det, så nødt til at overveje om det er et godt tidspunkt eller om du skal holde igen, for hvis du pludselig skal tisse, så er du på den. Så er det måske bedre at vente et par timer, hvor du kan komme i nærheden af et toilet. Jeg ville derfor ønske, at der var flere toiletter – så mine hjemløse venner aldrig behøvede at overveje, hvornår de skal drikke vand.

Catharina Munksgård: Dit soundtrack til byen?
Aicha Lind Ghabarou: Wafandes dejlige sang ’Du gir’ mig varme’.

Tusind tak fordi du ville dele dit København med os, Aicha!
Grace leder på nuværende tidspunkt med lys og lygte efter et nyt hus eller lokale, da deres lejekontrakt udløber den 1. december. Du må hjertens gerne kontakte Aicha Lind Ghabarou, hvis du har kendskab til noget, eller hvis du ønsker at være frivillig på Grace. Se mere på hjemmesiden eller skriv en mail til: ail@blaakors.dk

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.