Cadavre Exquis på Revolver

0
412
Det var i tavshed, at min ledsager og jeg gik ud af teaterrummet i torsdags efter at have overværet forpremieren på ‘Cadavre Exquis’ på Revolver. For jeg er ikke sikker på, hvad jeg så. Jeg er kun sikker på, hvad jeg følte, da det var slut.

Cadavre Exquis betyder ‘det udsøgte lig’, og allerede her passer tingene faktisk meget godt sammen. For Cadavre Exquis er en vanskelig størrelse med masser af modsætninger og spørgsmål. Faktisk er jeg ikke helt sikker på, hvad det var, jeg så, da jeg tog til forpremiere i sidste uge. Men jeg ved, at jeg kunne lide det.

Stykket er mere kunst end teater – det er en performanceinstallation, hvor de tre medvirkende skuespillere er en del af publikum, ligesom publikum også spiller en centra rolle i stykket.

Cadavre Exquis rører ved nogle tanker og følelser, som virker voldsomme, da det, du ser som publikum, både er rørende og skræmmende og samtidig op til fortolkning. Der holdes et spejl op foran tilskueren, som tvinges til at være nærværende – der er ingen steder, du kan flygte hen. Det virker både interessant, men også intimiderende. Særligt i disse tider, hvor mange af os er mere til stede virtuelt end i virkeligheden.

Vi som publikummer bliver inkluderet i stykket uden at bede om det, og med det insisterer stykket på at få dig til at forhold dig til det. Og ind imellem måtte min ledsager og jeg kigge på hinanden med et undertrykt grin. Flere gange tænkte jeg, at dette spejl, som hele tiden blev holdt op foran os, fik os til at reagere ens. Eller mange af os reagerede ens. Det var morsomt, underligt og utrygt.

Oplevelsen sad i kroppen hele aftenen, og vi brugte lang tid på at diskutere stykket – men mest alt det, som stykket fik os til at tænke på. Og de diskussioner ville jeg ikke have været foruden. At undre sig er noget af det sundeste, vi kan gøre. Og det fik Cadavre Exquis os til. Derfor giver jeg det min allerstørste anbefaling. Hvis du tør.

Læser man presseteksten om stykket, står der:

“CADAVRE EXQUIS er fransk for foldetegning og dækker samtidig over en surrealistisk kunstmetode, hvor et kollektiv udvikler et værk ved at tegne videre på hinandens tegninger uden at kunne se sammenhængen. Når kunstnerne uafhængigt af hinanden bidrager med hver deres del, skabes et sammensat og intuitivt værk med overraskende, forstyrrende effekter.
I CADVRE EXQUIS foldes en haltende helhed ud, der forskyder vores oplevelse af kroppe, tid og følelser. Kausalitet, kontinuitet og syntaks er skredet i syningerne. Følelser opstår ude af sync med deres udspring og årsag, når lys, lyd og filmprojektion går skævt af hinanden og skubber affekt og reaktion rundt mellem publikum og forskellige følelsesregistre.”

Videokunstneren Jesper Just skubber til vores ideer om verden og er ikke bange for at efterlade sit publikum med flere spørgsmål end svar. I CADAVRE EXQUIS mødes publikum af en kæmpe skærm, to kameramænd og tre performere. Med forskudte elementer og klip mellem film og liveoptagelser skabes en dybt overraskende forestilling med svingende synsvinkler og tidsforskydninger. 

Om Jesper Just
Jesper Just (f. 1974 i Købehavn). Bor og arbejder i New York. Gennem de seneste ti år har den danske videokunstner opnået international anerkendelse for sine korte filmiske værker, der med teknisk præcision og skønhed er fortællinger om menneskelige relationer og følelser. Jesper Just har udstillet på gallerier og museer over hele verden og var i 2013 Danmarks repræsentant på Venedig Biennalen. Han er udannet på Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler fra 1997-2003.
Han er en af Danmarks væsentligste samtidskunstnere. Han har repræsenteret Danmark på Venedig Biennalen, har fået optaget værket Servitudes i den perma­nente samling på Metropolitan Museum of Art, New York, og har netop modtaget Ny Carlsbergfondets Kunstnerlegat 2019.

Titel: Cadavre Exquis
Spillested: Revolver på Republique
Varighed: 60 minutter
Målgruppe: Fra 15 år og op
Præsenteres i samarbejde med: CPH:DOX
Støttet af: Wilhelm Hansen Fonden & Beckett-Fonden
Spilleperiode: 8. – 30. marts 2019
Billetpris: Fra 205 kr.