Claus Høxbroe | Københavnersnuden #12

0
338

Claus Høxbroe er først og fremmest beatpoet. Og så er han forfatter, multikunstner og tusindårstalent. Måske har du set ham på gaden med hans karakteristiske skæg. Måske har du hørt ham læse op af en af sine mange digtsamlinger, eller du har måske set og hørt ham optræde med Høxbroe Umpff – eller med Claus Høxbroe & Oscar Gilbert, som han netop har haft en del optrædender sammen med.

Claus Høxbroe er indbegrebet af en inspirerende og cool københavner for os, og vi har heldigvis selv haft fornøjelsen af at arbejde sammen med ham, da vi i 2010 lavede byvandring på Nørrebro.

Claus Høxbroe
Claus Høxbroe

Og nu har vi lokket ham til at dele lidt af det København, som han lever og ånder i – og for – med os:

LC: Hvor bor du?

CH: Jeg rykkede mit skriveværksted til Amager 1. april, hver gang jeg har udgivet en digtsamling eller cd, flytter jeg, så nu er det Amager, lige ved Amager Bio, der suges ind.

LC: Hvor går du tur?

CH: Jeg er pjattet med baggårde og bygninger der har stået for længe i regnen, så et hjørne som Amager Fælledvej og Njalsgade, med de gamle faldefærdige bygninger, der kan jeg godt finde på at gå på opdagelse. Mine gåturer er farvet af, hvor jeg har rykket mit skriveværksted hen, så pt er det meget Amager der slentres på.

LC: Hvor drikker du kaffe?

CH: Ingen tvivl om at jeg flirter med en del laster, men kaffe er ikke en af dem, så har ingen favorit kaffebar. Jeg har dog taget mig selv i at drikke em sjælden kop på Verdens Mindste Kaffebar.

LC: Hvor spiser du?

CH: Jeg spiser så godt som alle mine måltider ude i byen, så det kan være alt lige fra Parnas med drengene, stegt flæsk ledsaget af keyboard-bokser der ommøblerer et par klassikere, til Bøf & Ost, når jagtsæsonen er sat ind, og der er vildt på menuen.

LC: Hvor fester du?

CH: Omkring 200 dage om året står jeg på en scene ude i landet, så festerne foregår mange gange der hvor jeg optræder, og ellers holder jeg meget af privatfester. Men går jeg ud, så kan det være lige fra de små snedige steder, som Jeppe’s Badehotel, Vibes Apotek, over cocktail steder som Ruby eller Lidkoeb, men holder også af et sted som Fair Play Dansebar.

LC: Hvor inspireres du?

CH: Hvor der er nerve, og en ærlighed, der inspireres jeg. Så det kan være lige fra et vindblæst gadehjørne, til et rutineret morgenværtshus. For mit vedkommende skal der leves meget, for at skrives meget.

LC: Hvad er dit yndlingssted i København?

CH: Jeg synes hele tiden det ændre sig, lige nu er det nok mit skriveværksted, en lejlighed på Amager jeg har indrettet som eet stort herreværelse fra start 1900 tallet. Alt er antik, chesterfield møbler, over 100 udstoppede dyr, gamle lamper, skriveborde, bogreoler, hjemmebar, landskabsmalerier. Et sted der emmer af fordybelse, og man i fuld flor kan dyrke begreberne pli og dannelse, mentalt klæde sig på, udvikle sig som menneske, og så glide ud i København igen, når man føler for det.

LC: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?

CH: Sidste gang mit hjerte bankede et par ekstra slag for København, var for en lille måned siden, da jeg fik mulighed for at tilbringe 1½ døgn i tårnet på Knippelsbro. Bare mig og min bærbar, hvor jeg sad og skrev på min kommende digtsamling ”Duerne lurer fra oven”. Har kigget på det tårn ufattelig mange gange, og så lige pludselig være i det, gå på opdagelse, og have tiden til at suge det ind, det var helt fantastisk.

LC: Hvad er dit bedste minde om København?

CH: Der er en del minder der står i kø for at blive udnævnt som det bedste, men eet minde, der gør at jeg den dag i dag, stadig bor København er, da jeg for mange år siden flyttede til København. Er født, og boede mine første år i Herlev, hvor jeg altid havde en uro i kroppen, følte mig rastløs. Den første nat hvor jeg som ung knægt, overnattede i min første Københavner lejlighed, der forsvandt uroen og jeg vidste jeg var hjemme.

LC: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?

CH: Min anbefaling må være altid at holde sig nysgerrig, og på den måde holde København i udvikling, om det er at komme og høre mig læse op, eller at tjekke de seje Roller Derby piger ud, så gælder det om at turde gå af den vej du ikke lige kender, det er der eventyrerne venter.

Claus, tak for at dele lidt af dit København med os denne søndag!

Og hvis der er nogen, der vil vide endnu mere om Høxbroe, så kan I læse her eller måske her og I kan også lige dufte til Høxbroe Umpff, når nu I er i gang:


God søndag!