Weekend by LoveCopenhagen #8

0
282

Den sidste uge i februar skal fejres med masser af lys og musik. Selvom vi er blevet lovet vilde minusgrader, skal du ud i byen og nyde, at den er fyldt med kunst og lysinstallationer og lækre arrangementer for os, der drister os til at trosse vinteren. Louise T guider til din weekend lige her:

TORSDAG

Lysterapi bar

Jeg har altid haft det stramt med mørket om vinteren. Derfor er det blevet et ritual at rejse væk på denne tid af året, så jeg kan tanke op på energi og D-vitamin – men i år skal jeg først af sted i slutningen af marts, hvor turen går til Armenien.

Så når Frost Festival laver en gratis lysterapi-bar, bliver jeg nærmest lykkelig og jubler en lille smule over, at vi har sådan en dejlig kommune, der støtter den slags tiltag.

Det er ved at være sidste chance for at opleve den midlertidige lysbar – det hele slutter på søndag den 25. Jeg snupper derfor et skud  fyraftenslys for på den måde forhåbentlig at blive ved med at holde den dybe melankoli på afstand, indtil foråret viser sig om ikke så længe.

HVAD: Frost Lysterapibar HVOR: Klub, Linnesgade 25, 1361 København K HVORNÅR: Torsdag-fredag kl. 8-20, lørdag-søndag kl. 11-16 PRIS: Gratis

IN ENGLISH: It’s the last chance to experience the temporary light bar – it all ends on Sunday the 25th. The light bar is part of Frost Festival, a festival focusing on great music at different venues in the city, interesting events and now also lots of lights! 

Lysterapibar

FREDAG

DrikPortvinsbar

Portvin

Skal vi ikke bare kalde denne årstid – vinteren – for portvinstid? Portvin var for få år siden på min liste over ting, jeg skal lære at spise og drikke*, og nu kan jeg krydse den af.

Vi har en portvinsbar på Vesterbro – på Kingosgade, og hver gang jeg er der, har jeg lyst til at gøre det til en ting; noget vi gør hver måned. Mødes til et glas portvin og en anekdote. Det lyder måske lidt famset, men jeg er stenbuk, og vi bliver yngre og yngre af sind med alderen, så det passer mig meget fint at være hende, der fortæller historier over et lille glas nu. Jeg lader bare op, til jeg vælter diskotekerne om 40 år.

Men det skal ikke handle om stjernetegn og gamle mennesker. Det skal hellere handle om, at der denne fredag er portvinsbar på Café Globen, en af de dér populære pop-up-ting, der dukker op rundt omkring i byen for en kort periode. Og dér vil jeg skyde min weekend i gang med min sushi-veninde**¨, Anne, der kommer til København fra forstæderne. Hun skal treates med at glas portvin, for det er jeg ikke sikkert på, at hun er blevet i lang tid.

HVAD: DrikPortvinsbar HVOR: Café Globen, Turensensgade 2B, 1368 København K HVORNÅR: Kl. 17.30-22 PRIS: Gratis entré

IN ENGLISH: This Friday is port wine bar is popping up at Café Globen. Here you can taste various kinds of port wine at low prices – and maybe learn more about what kind of port wine you are going to buy next. 

*Listen:

Sylte (har jeg lært, men kun min mors)
Østers (kommer jeg ikke til at lære, desværre, har prøvet 16 gange)
Blå skimmelost (har jeg lært)
Sky (mangler jeg stadig at lære)
Marinerede sild (mangler jeg stadig at lære)
Æbleflæsk (har jeg lært)
Cognac (mangler jeg stadig at lære)
Whiskey (mangler jeg stadig at lære)
Meget mørke øl (mangler jeg stadig at lære)

(ja, listen er lavet i tiden efter julefrokoster, og bortset fra ovenstående er jeg altædende)

**Sushi-Anne og jeg styrede Sanshin Sushi i nullerne, da vi begge studerede (hun til skuespiller, mig til…. arbejdsløs humanist) og prøvede at få enderne til at mødes i vores dyre københavnerlejligheder. Aften- og nattetimerne blev brugt på byens dengang bedste sushirestaurant, som tilmed var én af de første i København. Sushi-Anne er også én af de eneste mennesker, jeg kender, der ligesom mig elsker at råbe.

LØRDAG

Franske Vindage i Politikens Hus

FRANSKE VINDAGE

Jeg elsker vin. Faktisk elsker jeg vin så meget, at det gør ondt i hjertet, når jeg til vinsmagninger skal spytte ud. Men det går jo ikke at være stangberuset, når man kommer til smagning nummer 80. Her til vinmessen i Politikens Hus er det dog tilladt ikke at spytte ud, og det benytter jeg mig så af, når jeg sammen med Louise B turnerer rundt hos de forskellige vinhandlere og -producenter, der dukker op på messen. Og det gode er jo også, at de fleste bliver langt bedre til at tale fransk, når de lige har fået lidt indenbords. Man bliver nærmest flydende.. tøhø (undskyld).

HVAD: Franske Vindage HVOR: Politikens Hus HVORNÅR: Fredag og lørdag kl. 14.30-20 PRIS: Fra 220 kr.

IN ENGLISH: This weekend Politikens Hus by the town square will be filled with red and white wine from France – and also lots of happy people tasting the wine. At the entrance you get a glass and you can walk around among the winemakes and the wine stores and taste their selection – and of course you can buy your favourite bottles at a good price. Tickets can be purchased here. 

SØNDAG

The Killers live i Royal Arena

hot-fuss-killers

I flere år i nullerne lyttede jeg nærmest ikke til andet end The Killers, som dengang netop havde udgivet deres forrygende album Sam’s Town. Numre som When We Were Young, For Reasons Unknow, Bones og (Bling) Confessions of a King var på repeat på min iPod, når jeg løb, cyklede, dansede og støvsugede. Hele tiden.

De spillede i 2007 på Roskilde Festival, og jeg var ikke med. Heldigvis, for det blev andet år med regn og smat, og folk rapporterede om klumpfødder i fugtige gummistøvler, og jeg trøstede mig ved de forfærdende historier, selvom jeg var ulykkelig over ikke at se mit dengang yndlingsband live.

Det håber jeg, at jeg skal nu. Denne søndag, når de gæster Royal Arena. For selvom de er blevet udskældt for ikke at være særligt dygtige live, så er det stadig de samme geniale power-pophits, de forhåbentlig vil blænde op for, når de går på scenen. Og jeg skriver forhåbentlig, for jeg har endnu ikke købt billet.

Hvis jeg ikke kommer af sted, vil jeg – når jeg har set Liberty og Greyzone – fyre op for The Killers på anlægget og danse i stuen som var jeg ude i Ørestaden foran Brandon Flowers og co.

HVAD: The Killers live HVOR: Royal Arena i Ørestaden HVORNÅR: Kl. 20 PRIS: fra 480 kr.

IN ENGLISH: One of my favourite bands The Killers are taking over Royal Arena this Sunday, hopefully singing and playing their dramatically vulnerable hearts out with songs like For Reasons Unknown, Somebody Told Me, Read My Mind. It’s not sold out so make sure to get a ticket here. 

THE WAVE – HUSK AT SE DEN

Husk at nyde alle de smukke lys-installationer rundt omkring i byen lige nu – det varer kun en lille uge. Eksempelvis The Wave, som kan opleves på Ofelia Plads ved Skuespilhuset. The Wave var allerede et stort hit på Instagram sidste år, men nu har vi altså fået fornøjelsen af den igen i år. Du kan læse meget mere om lysinstallationen her.

OSCAR OG METOO

Noget helt andet er, at vi nærmer os Oscar-uddelingerne – og på grund af #Metoo er der spekulationer om, hvorvidt vi også her må undvære både klamme mænd og farverige kjoler – som Esben Kjær sagde i sidste uge. Men hvad er der så tilbage? Kun politik, en masse middelmådige film, og et par enkelte, som vi vil huske for altid.

Jeg er vild med #metoo-bevægelsen – hvordan kan man ikke være det: En undertrykt masse har fået et talerør og gør derfor endelig oprør. Der var engang, hvor jeg aldrig tænkte over mit køn, når jeg arbejdede sammen med mænd, men nogle gange bliver jeg konfronteret med det, og det er så grænseløst irriterende.

Jeg har aldrig oplevet overgreb på en arbejdsplads. Engang spurgte en kunde, hver gang vi havde møde, om vi ikke skulle fortsætte hjemme hos ham over et glas vin. Med et blink i øjet. Som i: han flirtede for sjov. Til at starte med var det irriterende – tredje gang bad jeg ham om at stoppe sig selv. Men det var aldrig et overgreb.

Det er så mig, det ikke ser sådan noget som et overgreb. Andre ville helt sikkert føle, at deres grænser blev overskredet. Og de mennesker bliver vi naturligvis nødt til at tage alvorligt. Hvis mænd eller kvinder i magtpositioner synes, det er ok at kommentere udseende eller komme med lumre kommentarer, så skal det påtales, og selvfølgelig ikke bare af den, der føler sig forulempet. Det siger sig selv.

Og når det så er sagt, så kan jeg mærke, at jeg er udtømt for ytringer om #metoo. Jeg vil egentlig bare gerne være mig og ikke konstant tænke over mit køn. Kun når jeg går i byen og føler mig kvindelig og lækker. Men ellers vil jeg bare gerne være her. Det tror jeg, de fleste gerne vil. Det andet er simpelthen for stressende – hele tiden at være opmærksom på sit udseende og sine signaler.

INSPIRERENDE MENNESKER

Jeg har altid været god til at rydde op i mine bekendtskaber – ikke på en voldsom og konfrontatorisk facon; jeg bruger blot ikke tid og kræfter på mennesker, som ikke siger mig noget. Og det har givet udslag i, at jeg nærmest kun har søde, inspirerende og skønne mennesker i mit liv.

Det er ikke fordi, at hvert møde med en ven skal give noget, ellers dropper jeg venskabet. Men jeg orker ikke at hive i folk eller altid være den, der skal planlægge. Ikke med mindre, at jeg har kendt dem hele livet og ved, at de bare er dovne på den kant. Den slagt mennesker er til gengæld også ekstremt gode til at rose én for planlægningen, så man ikke er i tvivl om, at man ikke maser sig på.

For nogle uger siden var jeg i Stockholm for at besøge en sød svensker, operasanger og politisk bevidst og meget morsom. I starten af denne uge har jeg talt med de første 5-10 passionerede mennesker, hvis produkt – om det er en bog, et album, en restaurant eller en køkkenmaskine – jeg skal forsøge at få ud til danskerne. Og jeg elsker hvert et sekund i samtale med disse mennesker. Lune, morsomme, passionerede og følsomme. Kloge og varme. Inviterende og bare pokkers søde.

Det er disse møder, om det er nære venner, familie, samarbejdspartnere eller fremmede, som giver mig energi og får mig til at nyde og slappe af. Jeg elsker det, og selvom jeg til tider kan planlægge lidt for mange møder, så vil jeg ikke undvære et eneste. Om jeg så kommer til at se træt og tør ud, fordi jeg lever lidt for hårdt – det er jeg ligeglad med. Jeg vil bare have mine samtaler.

GOD WEEKEND!

/LOUISE T

IMG_4913