Weekend i København by LoveCopenhagen #46

Weekend i København by LoveCopenhagen #46

by 15/11/2018

Det er weekend lige om et øjeblik, og jeg har tænkt mig at bruge min på at nørde masser af musik og kunst. Bliv inspireret her, når jeg blandt andet guider til en weekend, hvor nogle af Københavns smukkeste og tungeste kulturinstitutioner bliver inddraget i festen. Du kan for eksempel komme med, når Statens Museum for Kunst holder fredagsbar for at fejre, at FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder fylder 70 år. Derudover danner den ikoniske, kongelige koncertsal rammen om en WhoMadeWho’s eksperimentelle lyd i en visuel kraftpræstation til fordel for DIGNITY. Og meget mere, selvfølgelig…

TORSDAG

Citizens of Copenhagen

Photo credit, Marie Hald

Louise Bro har tidligere skrevet om kunstinstallationen ’Citizens of Copenhagen’, der mødte Københavnerne for første gang for præcis en uge siden. Jeg arbejder et stenkast fra installationens placering over Dagmar Biografen lige ved Rådhuspladsen, men til min egen irritation har jeg ikke nået forbi den endnu. Derfor har jeg tænkt mig at skyde weekenden i gang ved at tage et smut forbi den 7-etagers høje installation, der pryder facaden på det nye hotel citizenM, som slår dørene op i december. Installationen består af 33 portrætter af Københavnere taget af dygtige Marie Hald, der har vundet et flere priser for hendes billeder – senest i forbindelse med World Press Photo. Portrætterne dækker hotellets 150 vinduer, og jeg er vild med den karikerede måde de iscenesætter byens skønne mangfoldighed på!

HVAD: Citizens of Copenhagen HVOR: CitizenM, Rådhuspladsen, H.C. Andersens Boulevard 12, København V HVORNÅR: Frem til den 26 november PRIS: Gratis

IN ENGLISH: Experience the installation ’Citizens of Copenhagen ’, which consists of 33 portraits of local people from Copenhagen taken by talented Marie Hald, who has won multiple awards for her photos – most recently in connection with World Press Photo. I love the caricatured way they reflect the diversity of the city!

 

FREDAG

SMK Fridays: Kunst og menneskerettigheder

Phot credit, Statens Museum for Kunst

På fredag fylder FN’s Verdenserklæring om Menneskerettigheder 70 år. I samarbejde med Amnesty International slår SMK derfor dørene op til en aften, hvor der bliver sat fokus på, hvad menneskerettigheder egentlig er for en størrelse. Der vil blandt andet være en tattoo-salon, art talks, film og installationer. Til eventet skal vi følge mennesker på flugt, se nærmere på kvinders rettigheder og stiller skarpt på censur, køn og seksuel undertrykkelse gennem tiden – alt sammen gennem kunsten. Jeg har arbejdet for Amnesty International og ved, hvor vigtig Verdenserklæring er for os alle. Derfor glæder jeg mig til at opleve det spændende program som SMK og Amnesty International har sat sammen – så vi kan blive klogere på, hvilken betydning menneskerettigheder har haft gennem tiden, og hvilken betydning de har for os i dag. Læs udpluk fra programmet nedenfor, som jeg har lånt fra SMK:

TOTALINSTALLATION – EN MIDLERTIDIG FLYGTNINGELEJR
Oplev en totalinstallation af den sudanesiske, politiske tegner Khartoon! by KhalidAlbaih: En en kunstnerisk fortolkning af en flygtningelejr på SMK’s store scene. Gennem massevis af telte, der mimer forskellige landes pas, sætter Khalid fokus på de mange mennesker, der hvert år flygter fra deres hjemland i håb om et bedre liv. Om værket, der er skabt særligt til denne aften, fortæller Albaih: ”En lejr er et midlertidigt hjem. Et hjem betyder stabilitet. Mennesker er identificeret ved, hvilket pas de har… Flygtninge risikerer deres liv at ændre dette pas. For at opnå stabilitet. For at forlade lejren. For at få et hjem.”

HUMAN RIGHTS TATTOO – 1CM 2 OF YOUR SKIN FOR HUMAN RIGHTS
Bliv del af kunstprojektet Human Rights Tattoo, når den hollandske kunstner Sander van Bussel rykker ind på SMK med nåle, blæk og en ambitiøs agenda: At tatovere Verdenserklæringen for Menneskerettigheder bogstav for bogstav – 6.773 bogstaver fordelt på 6.773 individer verdenen over. I aften kan du blive en af dem, der for altid vil være bære et minde om Verdenserklæringen for Menneskerettigheder. (BEMÆRK, at tatoveringerne fordeles efter først til mølle princippet fra kl. 16.00).
Ved at sende en personlig fortælling ind, der på den ene eller anden måde relaterer sig til menneskerettigheder kan man komme med i puljen, hvorfra Human Rights Tattoo udvælger en håndfuld historier/personer, som hver især modtager et wildcard så de er garanteret at få en tatovering den 16. november i forbindelse med SMK Fridays.
Send din fortælling til Motivation@humanrightstattoo.org senest 11. November.

SMK KOM – KUNST, KAFFE OG MENNESKERETTIGHEDER
Hver uge mødes mennesker på SMK fra hele verden – fra Polen, Afghanistan, Kina, USA, Tyskland, Pakistan, Danmark og Argentina. De er i dag bosat i Danmark og er ved at lære dansk – bl.a. ved at tale sammen om kunst. Vær med, når vi i aften deler personlige historier, tanker om kunst og sætter spot på, hvad den vigtigste menneskerettighed er på tværs af lande og kulturer – for os og for dig!

VIDEOINSTALLATION: BAHAR (SEA)
82.201 mennesker har i 2018 sat deres liv på spil for at komme til Europa over havet – 1.719 frygtes druknet (UNHCR). Hvert år sætter tusindevis af mennesker ud for at krydse Middelhavet i gummibåde på flugt fra krig, forfølgelse og krænkelse af menneskerettigheder. I aften kan du lade dig omslutte af den sudanesiske, politiske tegner Khalid Albaihs klaustrofobiske videoinstallation, der består af sammenklip af videooptagelser foretaget af flygtninge til havs på vej til Europa fra Libyen, Egypten og Tyrkiet.

LGBTQ-FILMPROGRAM -MIX COPENHAGEN
Læn dig tilbage i sædet, og lad dig opsluge i et filmprogram kurateret særligt til i aften af LesbianGayBiTransQueer-filmfestivalen MIX Copenhagen. Oplev film, der blandt andet stiller spørgsmålstegn ved og undersøger køn og seksualitet.

SÆRÅBENT I STUDIESALEN: AVANTGARDENS KVINDER
Oplev sjældent viste værker af kvindelige avantgardekunstnere, når SMK’s kunstformidler Sofus Landbo inviterer indenfor i Den Kongelige Kobberstiksamlings studiesal, hvor han også fortæller om deres vilkår, muligheder og rettigheder.

PERFORMANCE: DEAR DAUGHTER/ ANATOMY OF THE CHTHULUCENE
Opråb til fremtidens døtre! Vær med, når kunstner Nanna Lysholt Hansen gennem lyd og bevægelse undersøger forholdet mellem krop, sprog, køn og teknologi.

TALKS, DRINKS OG HÅNDHOLDT MAD
Som altid kan du hele aftenen tage med på skarpvinklede art talks, når museets kunstformidlere dykker ned i aftenens temaer. Du kan også lytte med, når SMK’s direktør Mikkel Bogh møder Trine Christensen, generalsekretær i Amnesty International, til en snak om kunst og menneskerettigheder. Har du brug for en kunstpause, kan du midt mellem gipsskulpturer, planter og lamper slå dig ned ved langeborde og nyde drinks, øl og håndholdt mad. Som altid rykker holdet bag Kafeteria SMK nemlig ud i Skulpturgaden med en menu, der har fokus på gode ingredienser, økologi og årstidens råvarer.

HVAD: SMK Fridays: Kunst og menneskerettigheder HVOR: Statens Museum for Kunst, Sølvgade 48-50, 1307 København HVORNÅR: Kl. 16.00 – 22.00 PRIS: Gratis

IN ENGLISH: The UN’s Universal Declaration of Human Rights turns 70 this year. To celebrate this, SMK has teamed up with Amnesty International, and together they are hosting an evening, where focus will be on examining the impact of human rights – all through art.

 

LØRDAG

2 x koncerter & Disco Funk Night på Kayak BarPhoto credit, Kayak Bar

Lørdag er jo lidt af en musik dag i København, hvor Coco O. indtager DR koncerthuset, og Lydmor spiller på Vega. Desværre blev billetterne til begge koncerter hurtigt udsolgt. Men hvis du ligesom jeg også er en lille smule ærgerlig over ikke at være indehaver af en billet – så hold godt øje med koncerternes Facebook-events, hvor der lige nu er en hel del, som sælger deres billetter koncerterne!
Lydmor, Facebook-event
Coco O., Facebook-event

Hvis det ikke lykkes at skaffe billet til en af de to ovenstående koncerter, så synes jeg, at du skal tage til Disco Funk Night på Kayak Bar, hvor folk med kærlighed til funk og disco mødes, drikker sjusser og ikke mindst giver den gas på dansegulvet til episke vinyler primært fra 70’erne og 80’erne. Jeg er ret glad for stemningen på Kayak Bar og er sikker på det bliver en fest, når DJ’en sætter pickup’en i første rille og sætter gang i dansegulvet!

HVAD: Disco Funk Night HVOR: Kayak Bar, Børskaj 12, 1221 København HVORNÅR: Kl. 22.00 – 03.00 PRIS: 50 kr. – Køb billet her.

IN ENGLISH: On Saturday, you should attend Disco Funk Night at Kayak Bar and dance the night away, while the DJ will be playing epic vinyl records from the seventies and eighties. What’s not to like!?

 

SØNDAG

WhoMadeWho X Det Kongelige Teater 

Photo credit, WhoMadeWho

Okay – Jeg har svært ved at få armene ned over denne her koncert! WhoMadeWho har nemlig besluttet sig for at skabe en uforglemmelig søndag aften på landets mest ikoniske scene – Det Kongelige Teaters Gamle Scene. Og så er den arrangeret til fordel for DIGNITY – Dansk Institut Mod Tortur, der arbejder for rehabilitering af traumatiserede torturoverlevere.
Koncerten skulle efter sigende være en visuel kraftpræstation, hvor bandet i samarbejde med anerkendte art directors fra Bureau Borsche fra München og kunstneren Ayham Jabr fra Damaskus vil lave en enestående live-afvikling af deres seneste album ’Through The Walls’, som bandet har skabt med stærke visuelle referencer og ambitioner. Derudover har WhoMadeWho allieret sig med produceren Simon Littauer, og den svenske sangerinde Nina Kinert, som på hver deres måde vil bidrage til en mangfoldig helhedskoncertoplevelse.
WhoMadeWho spillede som det første danske band på Burning Man Festival i Nevada-ørkenen i USA i år, hvor de gav hele ni koncerter i løbet af festivaldagene, og her kom deres stigende interesse for det visuelle og psykedeliske for alvor til udtryk.
Det kan ikke andet end at blive en vild oplevelse, når en af Københavns tungeste kulturinstitutioner – den legendariske, kongelige koncertsal – danner rammen om en WhoMadeWho eksperimentelle univers og lyd. Jeg ser frem til at høre numre som ’Neighbourhood’ og ’Goodbye to All I Know’, og håber de spiller ’Inside World’, som er mit favorit nummer – også selvom det ikke er en del af albummet ’Through The Walls’.
Og så glæder jeg mig rigtig meget til at opleve og blive inspireret af det visuelle univers som seje Bureau Borsche har skruet sammen. Jeg arbejder nemlig selv i bureau branchen, hvor jeg bruger mine dage midt i spændingsfeltet mellem kreativitet og forretning.

HVAD: WhoMadeWho HVOR: Det Kongelige Teater, Kongens Nytorv, København HVORNÅR: Kl. 20.00 – 22.00 PRIS: 190 – 495 kr. – Køb billet her.

IN ENGLISH: On Sunday, You can experience WhoMadeWho playing on the iconic old Stage of The Royal Danish Theatre, when they are playing for the benefit of DIGNITY – Danish Institute Against Torture.

Audio & video credit, WhoMadeWho

 

Nyd weekenden i vores smukke by! / Catharina

Related Weekend Articles

Similar Posts From Weekend Category

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.