Denne uge står i kvindernes tegn – i tirsdags var det nemlig Kvindernes Internationale Kampdag, og der er masser at kæmpe for stadig, hvis vi ønsker ligestilling i vores samfund. Så her får du fire arrangementer, der på hver deres måde hylder fantastiske kvinder.
Af Louise Taarnhøj
TORSDAG: Mormormad og kvindekamp
Denne torsdag skal du til fællesspisning og samtidig opleve to spændende forfattere i en samtale om deres respektive bøger med feministiske undertoner.
Arrangørerne skriver således om eventen:
“Karima Bouylud, forfatter til ”I Kærlighedens Navn” (2021), og Johanne Mygind, forfatter til ”Kærlighedens År” (2021), mødes til en samtale om deres aktuelle bøger, som begge er feministiske slægtsromaner, der fortæller tre generationer af kvinders historie.
Karima Bouyluds bog ”I Kærlighedens Navn” tager udgangspunkt i forfatterens familie, som er indvandrere fra Marokko, mens Johanne Myginds bog ”Kærlighedens År” tager udgangspunkt i en opvækst på 1970ernes venstrefløj.
På trods af ganske forskellige udgangspunkter, er der også masser af ligheder på tværs af de to forfatteres fortællinger. Disse vil blive udfoldet i en samtale mellem de to forfattere om feminisme, social kontrol og køn på tværs af etnicitet. Samtalen bliver modereret af Emma Holten.
Arrangementet kombinerer samtalearrangement med fællesspisning, hvor publikum får serveret forfatternes respektive mormødres yndlingsretter, samtidig med at samtalen forløber.
Arrangementet er lavet i samarbejde med Kvinderådet og støttet af Statens Kunstfond.”
Læs mere her.
Hvor: Kulturhuset Islands Brygge Hvornår: 17.00 Pris: 150 kr.
FREDAG: Champagnebar for kvinder
Jeg lancerede for halvandet år siden en netværksbar for kvinder, hvor vi 3-4 gange om året skulle mødes, høre om en spændende kvindes arbejde eller liv, hygge, drikke champagne og knytte nye venskaber og partnerskaber.
Så kom corona, jeg blev gravid, og resten er historie.
Nu er vi tilbage – Champagneklub #4 sker – og her beklager jeg alle de køn, der ikke er kvinder. I virkeligheden er det meget lidt woke og nutidigt at skelne på baggrund af køn, men jeg havde for to år siden lyst til at danne et frirum kun for kvinder, ligesom mænd har gjort det til alle tider. Her støtter, hepper og hygger vi os med hinanden. Og måske hyrer vi hinanden, hvis vi en dag skulle stå og mangle en kompetence, der findes i netværket. Måske ikke. Det er ikke det afgørende.
Det afgørende er, at vi har en fed aften. Denne fredag kommer forfatter og tøjaktivist, Tina Werborg forbi til en snak om tøj. Tøjindustrien, tøjkrise, tøjstop, tøjafhængighed og en masse andet. Der bliver produceret alt for meget tøj i alt for dårlig kvalitet, og vi bruger det tøj, vi køber, alt for lidt, før vi smider det ud. Så i aften kan du lære at tøjle din tøjtrang!
Hvor: Champagnekælderen Hvornår: Kl. 17.00-19.30 Pris: Gratis (men du skal stå på gæstelisten).
LØRDAG: Kamillekrater – bogreception
Jeg læser for lidt digte. Jeg læste en del, da jeg gik i gymnasiet og var fascineret af Tove Ditlevsen, Dan Turèll og Michael Strunge, men det er som om, det er en genre, der er ebbet ud hos mig – som om, den kræver for meget til, at jeg kan holde ud at give det den tid, det tager.
Men de seneste måneder har jeg opdaget, at der faktisk er en del dygtige forfattere, der deler gavmildt ud af deres prosaiske digte på Instagram. Blandt andre Nanna Lundgaard Arbøl, under aliaset Hverdagslinjer.
Hun skriver sætninger, der får mig til at fælde en tåre eller smile med hjertet. Hun er fabelagtig.
Nu udgiver hun sin tredje digtsamling, Kamillekrater på forlaget Copenhagen Storytellers, og det sker denne lørdag eftermiddag på Tranquebar Rejseboghandel.
Se mere om eventen her, og følg Hverdagslinjer på Instagram her.
Hvor: Tranquebar Rejseboghandel, Borgergade 14 Hvornår: 13.00-17.00 Pris: Gratis
SØNDAG: Kvinder i opbrud på Arken
På ugens sidste dag skal du tage et smut til Ishøj for at se den nye udstilling på Arken kunstmuseum. Udstillingen hedder Kvinder i opbrud, og den har fået fremragende anmeldelser over hele linjen.
Du kan opleve kvinder i kunstens verden gennem 150 år – fra kampen om uddannelse til #metoo. Der stilles spørgsmål som hvad vil det sige at være kvinde i dag? Hvad er kvindeligt? Hvem definerer det kvindelige? Hvem kan være kvindelig? Og er femininitet overhovedet kønsspecifikt?
Arken er mit favorit-kunstmuseum, både fordi selve museets rum og atmosfære er bjergtagende, men også fordi deres udstillinger kan noget ganske særligt, og det er værd at tage en halv time uden for København for at opleve det.
Hvor: Arken, Skovvej 100, 2535 Ishøj Hvornår: fra 5. februar – 14. august Pris: 140 kr.
Rigtig god weekend!