Copenhagen Historic Grand Prix 2024: Det skal du opleve

0
127
Copenhagen Historic Grand Prix 2011_Louise Taarnhøj

Fra den 2. til 4. august 2024 forvandles Bellahøj Park i København til en arena fyldt med motorbrøl og historiske biler. Copenhagen Historic Grand Prix (CHGP) er mere end blot et racerløb; det er en fejring af bilkulturens rige historie, kombineret med en festlig atmosfære, der trækker både motorsportentusiaster og familier til.

Af Louise Taarnhøj

Copenhagen Historic Grand Prix 2024 skydes i gang i morgen med masser af action, drama, fart og underholdning for hele familien, men især dem, der har benzin i blodet. Motorsportsfestivalen har i løbet af de seneste par år sat flere miljømæssige mål, samtidig med at de lover både ræs, udstillinger, børneområde, merch og mad og drikke.

Jeg har besøgt Copenhagen Historic Grand Prix on and off i de seneste 15 år, helt tilbage fra dengang det fandt sted på Nørre Allé. Det har altid været en festlig begivenhed, der nørder motorsporten og alt det omkringliggende fra veteranbiler, sportsvogne, udstyr, anekdoter og trivia fra motorsportens verden og bare virkelig god og festlig stemning!

Jeg kan ikke løbe fra, at jeg er datter af en fritidsmekaniker, som altid har set det som sin fornemmeste opgave at skille biler ad – og samle dem igen. Da jeg var lille, tilbragte jeg mange lørdag aftener i garagen, på bagsædet af den gamle BMW (som min far engang havde kørt rally i), hvor jeg lyttede til kassettebånd og legede, at jeg kørte. I dag elsker jeg at køre i bil og lytte til musik. Og jeg elsker duften af benzin.

Tilbage i 2012 var det, udover de mange smukke biler, der nærmest er kunstværker i sig selv, farten, der optog mig. Jeg var nemlig ude at køre i en Maserati – eller det vil sige, jeg sad på passegersædet i en gammel Maserati, mens den professionelle racerkører fik os til at flyve ned ad Nørre Allé med 230 kilometer i timen og rundt om hjørnerne med hvinene dæk. Det var en del af Race for Riget, hvor du betaler for at køre med en professionel, og så går beløbet til velgørenhed.

I år er noget helt særligt. Min far skal nemlig have selv samme gamle BMW ud på pladsen, hvor den skal vises frem. Hvis du vil se den gamle smukke bil, kan du følge med på LoveCopenhagens Instagram i løbet af weekenden, hvor vi både vil være med til løbet, og også på festival på Refshaleøen.

Løb og show

CHGP byder på en række forskellige løb, der spænder fra klassiske biler til moderne racere. De mest populære inkluderer “Race for Riget”, hvor tidligere Formel 1-kørere og andre professionelle tager dig med ud på banen i høj fart, og “Historisk Grand Prix”, der fremviser biler fra forskellige æraer. Hver bilklasse bringer sin egen unikke lyd og køreoplevelse, hvilket giver publikum en rejse gennem tidens biludvikling.

Aktiviteter og udstillinger

Udover løbene er der masser at opleve for hele familien. Biludstillinger med sjældne og ikoniske modeller, autografsessioner med kørerne og zoner for børn er blot nogle af de mange tilbud. Ny i år er CHGP Smart Driving Challenge, hvor besøgende kan prøve kræfter med miljøvenlig og sikker kørsel i en konkurrence og vinde en tur i Race for Riget.

Stemningen og kulturen

Atmosfæren på CHGP er elektrisk. Der er noget magisk ved lyden af motorer, der brøler gennem Københavns gader, kombineret med duften af brændt gummi og lyden af hujende tilskuere. For mange er det en mulighed for at komme tæt på biler og kørere, der normalt kun ses på TV. Det er også en tid til at fejre bilernes historie og dele passionen for motorsport med andre entusiaster.

Praktisk information

CHGP løber fra fredag den 2. august til søndag den 4. august. Hver dag byder på et fuldt program af løb og aktiviteter, så der er noget at se og opleve fra morgen til aften. Billetter kan købes på CHGP’s officielle hjemmeside, og det anbefales at komme tidligt for at få de bedste pladser.