Lad dig overraske på Badesøen Festival

0
431
I næste weekend løber Badesøen Festival af stablen, hvor en række danske og internationale artister underholder ved det store friluftsbad i Albertslund. Her skal du lade dig forføre af ny musik og anderledes oplevelser.

Af Louise Taarnhøj


Rasmus Stolberg tænker ganske kort over spørgsmålet og udbryder derefter entusiastisk: “Vores største succes er helt klart, at den her festival overhovedet findes! Det er lykkes os! Kombinationen af venue og den måde, som programmet er sat sammen på. At vi har formået at lave et event, der virker, og at vi kan mærke, at folk får nogle dejlige oplevelser herude.”

Jeg havde spurgt ham om, hvad den største succes på festivalen havde været, og jeg havde regnet med, at han ville nævne en eller anden kunstner, som havde været svær at booke, og eller som var et stort scoop.

Men i stedet var det konceptet, der lykkedes at eksekverer. Og det siger i virkeligheden en hel del om, hvad Badesøen er for en festival. For naturligvis ligger der masser af succeser bag de bookinger, de laver, og de koncerter, der bliver spillet. Men det vigtigste for holdet er altså, at denne måde at lave festival på, virker. For publikum.


Intimkoncerter for én publikummer

Men hvad er det så, denne anderledes måde at lave festival handler om? Umiddelbart ser det ud som om, at stedet er den største forskel fra andre festivaler.

Der, hvor festivalen adskiller sig mest fra andre musikfestivaler er, når de mindre koncerter udfolder sig rundt omkring på pladsen. Når disse koncepter fungerer, giver de publikum nogle helt unikke oplevelser.

Et godt eksempel er Plus 1-koncerterne, hvilket går ud på, at en kunstner laver otte koncerter for otte mennesker – altså meget, meget, meget små koncerter.

Otte heldige gæster på årets festival får mulighed for at opleve deres helt egen koncert med en af nordens stærkeste og mest udtryksfulde sangerinder – nemlig svenske Mariam the Believer aka Mariam Wallentin, som mange også kender som den ene halvdel af Wildbirds & Peacedrums. Som Mariam the Believer har hun udgivet to album og flere EP’er med egne kompositioner. Sange som “To conquer pain with love” og “Love makes us better” er gåsehudsfremkaldende mesterværker med et vigtigt og rent budskab. Vi skal elske hinanden, og vi skal lade kærligheden vise vejen.





Derudover er det planlagt en del pop-upkoncerter, der opstår som små overraskelser. De er nemlig ikke nævnt i programmet og kan være artister fra festivalen, der gør sammen om at lave en minikoncert mellem gæsterne.

“Det kan også være, at du og din veninde sidder et sted og hygger med en drink – og pludselig står en af kunstnerne og synger kun for jer. På den måde er I pludselig en del af scenen, og koncerten kommer til at tage form af noget andet end blot en ‘almindelig’ koncert,” siger Rasmus.

Formålet er at bringe musikken tættere på publikum, men også publikum tættere på kunstnerne.



Med plads til alle


Bag festivalen, der finder sted for tredje år i træk, står Forbrændingen og The Lake Radio. Sidste år var der 1.200 gæster, hvilket er tæt på at være maks på 1.500. Det er meget forskellige slags mennesker, der gæster festivalen, og Rasmus slår fast, at alle er velkomne:

“Vi henvender os til lidt forskellige typer – men vi har et publikum, som typisk er opsøgende, nysgerrige, og som godt kan lide at tage til Roskilde festival og den slags. Men særligt mennesker, der godt kan lide at opleve ny musik,” siger han og tilføjer:

“Programmet er ikke lavet til børn, men åbningstiden er for børn, og så er der også aktiviteter på festivalen, som er til børn. Og hele friluftsbadet gør, at hele familier gæster festivalen.”

Men hvorfor et friluftsbad i Albertslund?

“The Lake Radio havde en festival i Berlin ved en sø. Vi boede mange af os i Berlin, så det var oplagt. Men efterhånden rykkede vi hjem en efter en, og så spurgte Jeppe Skjold fra Forbrændingen en dag om, hvorfor vi ikke lavede en festival i Albertslund, hvor der er masser af søer,” griner Rasmus.

“Og ja, hvorfor ikke. Det er et sindssygt fedt sted, så det er oplagt at lægge en festival som vores her.”

Ideen kommer egentlig fra en festival i Holland, som hedder Cross Links, hvor Efterklang (som Rasmus er en del af, red.) spillede sidste år.




Få ting kommer til at ændre sig fra sidste år. Eksempelvis vil der ikke både være popup-koncerter, live radio og koncert på hovedscenen samtidig. Og det har været et større puslespil at få til at gå op for festivalen. Ellers er der, som sidste år, en del anderledes tiltag:

“Hele ideen med Badesøen er at give folk oplevelser med musik, som de ikke regnede med at de kunne lide. Og når de forskellige artister spiller, skal det ikke være kaotisk med flere bands samtidig. Når festivalen går i gang, kommer vi til at have en ret fed åbningskoncert, som jeg glæder mig meget til at opleve. Og så kommer Oh Land og er gæstevært på radioen. Sidste år kom der et litteraturtelt, og de vender også retur med forfattere, der opfører avisen live,” fortæller Rasmus.

På spørgsmålet om, hvad han glæder sig mest til, svarer han:

“Der er flere ting. Det er fedt, at Mikala Petri kommer og vil spille 3 x 5 minutter på en græsplæne. Jada på hovedscenen, det bliver fedt. Så kommer Ndagga Rhythm Force og Mark Ernestus og lukker festivalen: Samarbejdet mellem den tyske techno-pioner Mark Ernestus og de senegalesiske mbalax-musikere og – dansere har nu eksisteret i mere end 5 år og er bedre og skarpere end nogensinde. Fra starten (under navnet Jeri Jeri) har de især imponeret live med deres intense koncerter, som er umulige at stå stille til. Musikkens minimale men alligevel yderst komplekse rytmer tager udgangspunkt i den senegalesiske tromme, sabar, og derudover er der på scenen tama (talking drum), keyboards, guitar, sangere og en verdensklasse danser. Mark Ernestus styrer og producerer lyden fra mikserpulten.”

Badesøen Festival finder sted lørdag den 10. august fra kl. 13 – 22.

Køb billetter her (355 kr.

Følg festivalen på Instagram her