Sydhavnen – en sammensat bydel i udvikling

0
526
Jeg har brugt en stor del af min sommer på at snuse rundt i Sydhavnen. Min veninde blev gift herude sidste år i Karens Minde Kulturhus, og det var faktisk én af mine første store forelskelser i bydelen. Men også den nye bydel, hvor min anden veninde bor – på Teglholmen, som udvikler sig hurtigere end noget andet sted. Jeg har forsøgt at indkapsle lidt af Sydhavnens DNA.
 FullSizeRender-4

Et skønt område bag ved Mozarts Plads, som ikke kun rummer en smuk have og et stemningsfuldt kulturhus – der er også bibliotek og et lille område med dyr, som børnene kan kigge på. Her blev min veninde Lene gift med sin Gustav sidste år. Før brylluppet kendte jeg kun to meget stereotype sider af Sydhavnen: den gamle del, som er forfalden og fyldt med Steward Stardust-lignende eksistenser, der ikke har kunne finde plads andre steder i samfundet end herude i det en smule deprimerende, afsides område af København. Og så er der den nye, frembuldrende Sydhavnen – én gigantisk glasfacade med kanaler mellem de moderne bygninger, Sluseholmen, som forekom mig en anelse kølig og personlighedsforladt.

Sydhavnen

Alsidig arkitektur

Det er 17 år siden, at jeg flyttede hjemmefra og ind til København. Og det er 11 år siden, at jeg flyttede til Vesterbro. Jeg har altså boet tæt op ad Sydhavnen i mange år, uden egentlig at interessere mig synderligt for bydelen, til trods for at jeg har skrevet på dette site i 7 år.

Da min ven Bo for to år siden købte en lille båd, som han havde liggende i Fiskerihavnen, gik det op for mig, at Sydhavnen er så meget mere end enten gamle værtshuse og nye højhuse. I den charmerende lille havn herude var der godt nok en stemning, som helt sikkert stammer mere fra værtshusene end fra højhusene, men det var dødcharmerende at prøve at falde ind i jargonen og samtidig føle sig velkommen, selvom jeg tydeligvis ikke kom herfra.

FullSizeRender-11

Og så var der sidste år, hvor jeg skulle på fotoshoot sammen med mit arbejde, Klix Kommunikation, og vi skulle skyde en lejlighed på Teglholmen. En helt ny bygning med en smuk og arkitektonisk lejlighed med flere altaner og smarte løsninger, hvide vægge og gulve og ingen stuk eller andre ’gammeldags’ byggestile i sigte. Her emmede af moderne luksus, og lejligheden havde en udsigt som mindede mere om Sydfrankrig end Sydhavnen. Selvfølgelig uden bjerge og luksusyacht, men stadig med havn og arkitektur og masser af moderne fornemmelser i den nyere bydel.

Da jeg besøgte Sydhavnen endnu engang i sidste uge, kom jeg forbi den nye skole, som eftersigende (i hvert fald hvis du spørger en række forældre til børnene på skolen) byder på de mest entusiastiske lærer – og det kan man jo ikke se på arkitekturen, som er meget iøjefaldende og fascinerende, og jeg er flere gange stoppet op for at betragte bygningen, når jeg er cyklet forbi.

Teglholmens egen Papirøen

Men der er også nye perler i de gamle huse, så at sige, i Sydhavnens ellers meget nye bydele, eksempelvis Teglholmen, som byder på Papirøen-lignende hygge i Teglværket. Her kan du købe forskellig streetfood fra boderne, øl, vin og vand, og så kan du nyde det under åben himmel og kulørte lamper, ved vandkanten, og hvis du er heldig, til tonerne fra en dj eller et band. Det er lokal hygge bundet sammen af historie og nyskabelse.

FullSizeRender-5

Men det er ikke kun den nyere del af Sydhavnen, altså Sluseholmen og Teglholmen, der fascinerer mig, når jeg cykler eller slentrer igennem. Den gamle del har også taget mig med storm, for nok er der en form for tristhed ved nogle gadehjørner, men der er også smukke smutveje væk fra den trafikerede Borgbjergsvej, hvor jeg lige pludseligt er havnet på en stille, blomsterfyldt rækkehusvej eller en grøn plet midt mellem klassiske rødstenshuse med små forhaver og grønne hække.

Og lige pludselig er jeg stået midt på Valbyparkens grønne allé og kigget på unikke blomsterhaver, mens vandet lokkede forude i horisonten.

FullSizeRender-16

Når jeg har talt med folk, der bor i Sydhavnen, både i den nye del og den gamle del, siger de alle sammen, at de elsker at bo her – primært af to årsager: Der er et godt lokalmiljø, og det er tæt på byen. Det vil sige, at du som beboer i Sydhavnen ofte kender dine naboer og føler dig tryg i dit område, og så har du ikke langt til centrum, hvis du skulle savne lidt storby-sus.

FullSizeRender-8

Kanalby med hollandske referencer

Der er blevet talt meget om særligt Sluseholmen – en modigt anlagt del af byen, som er meget sin egen og ligger lidt afsides. Det laves der naturligvis om på, nu hvor Enghave Brygge også er renoveret, men en simpel googlesøgning viser adskillige artikler om den lille kanalby med hollandske referencer. Som Dansk Arkitektur Center skriver:

“Den nye kanalby er opført på otte kunstige øer med navne, der alle ender på holm, som for eksempel Askholm, Egholm og Kidholm. Husene ligger skulder ved skulder og danner et mønster af sammenhængende karreer med beskyttede gårdrum. Karrestrukturen trækker en historisk forbindelse til det gamle centrum af København, idet samme struktur findes i bygningerne i Frederiksstaden ved Amalienborg og i Christianshavn, der er bygget i 1600- og 1700-tallet – i øvrigt også ud fra hollandsk inspiration.”

Sydhavnen

Som faste læsere af sitet her vil vide, sætter vi i denne måned fokus på Sydhavnen. Denne introduktionsartikel er blev en indgang til, hvad du kan læse om de følgende uger: fra arkitekturen i det nye Sydhavnen, til beboerinterviews, guides til gåture og ikke mindst en billedartikel fyldt med både Sydhavnssteder og Sydhavnsmennesker.

Alle i næste uge kan du måde nogle af de mennesker, der har slået sig ned i Sydhavnen: to i den gamle del, én i Sluseholmen og én på Teglholmen. Ugen efter kan du læse et interview med en arkitekt om, hvordan Sydhavnen har udviklet sig på det seneste, og hvad der kommer til at ske i området.

Som en afslutning på denne Sydhavns-indledning, får du nogle tal fra Københavns Kommune og Boliga, så du kan lære lidt om, hvad Sydhavnen er for en størrelse:

Sydhavnstal:
Antal indbyggere: 30.630
Antal folkepensionister: 2.519
Antal studerende på videregående uddannelser: 3.034
Antal arbejdsledige: 873
Antal gifte par/registrerede partnerskaber: 3.046
Antal singler: 13.531
Gnsntl. Bruttoindkomst: 257.000 kr.
Gennemsnitsalder: 35 år

Kilde: Københavns Kommune 2017

Kvadratmeterpris på solgte lejligheder i Sluseholmen (2017): 37.851 kr.
Kvadratmeterpris på solgte lejligheder i Teglholmen (2017): 37.643 kr.
Kvadratmeterpris på solgte lejligheder på den anden side af Enghavevej (2017): 31.371 kr.

Kilde: Boliga, 2017

/Louise