mandag, juni 30, 2025
Home Blog

Kunst & Aktivisme på Roskilde Festival 2025

Årets Roskilde Festival er lige om hjørnet, der er allerede fest i diverse camps, og på onsdag går det for alvor i gang! Festivalen er meget mere end musik – over hele festivalpladsen finder du kunst, debatter og oplevelser der indebærer alt fra klima og forbrug til identitet og queer-kultur. Læs mere omkring kunst og aktivisme på Roskilde Festival 2025 her:

Af Nathalie

 

Genbrug og klima

Der stilles skarpt på vores overforbrug med A Fight Against Overconsumption. Glæd dig til spektakulære installationer og workshops, som viser vejen mod mere bæredygtige vaner: se 50 tons second‑hand tøj i Return to Sender, mød den skabende “textile zombie” i Jeremy Hutchisons Dead White Man, deltag i dogma-strik, plant et træ med dine håb til fremtiden, og bearbejd din klimagrief sammen med andre gennem sanselige ritualer.
Læs mere her.

Partying as Activism

Roskilde Festival omdanner festen til aktivisme med Partying as Activism – en serie nætter, hvor musikken bliver til et kraftfuldt fællesskab og et kulturelt statement. Oplev bl.a. queer-ravets modstand i Georgien med gruppen Eau de Cologne (talk og rave), og lad dig rive med i en power-kritisk hiphop-performance fra Figi, Annelise & Slalum. Derudover inviteres du til overdådige drag-shows, scandaløs drag karaoke og en vild, kropsudfordrende forestilling Manifest, plus intergenerationel dans til live percussion med WIRED. Det er mere end fest – det er en bevægelse.
Læs mere her.


Krop, køn og queer-fest

Roskilde Festival inviterer i Space for Diversity til nærvær, refleksion og handling via en række engagementsskabende events og kunstværker, der sætter fokus på krop, køn, adgang og kulturel baggrund. Oplev bl.a. The Long Way Around – en kæmpe satspiatet rampe åbner op for langsomme sanselige ruter op ad bakken og skaber en platform for al inklusion – samt performance, panels og workshops der undersøger, hvordan minoriteter bliver hørt og set på festivalen og i samfundet som helhed.
Læs mere her.

Dette er blot et meget lille udsnit af det store program inden for kunst og aktivisme på Roskilde Festival 2025.

Se hele programmet med tider og steder her:
https://www.roskilde-festival.dk/program/art-activism

Vi glæder os!

Photocredit topbillede: Christoffer Anias Sandager

Sinne Eeg | Københavnersnuden #534

Ugens københavnersnude Sinne Eeg er en af Danmarks mest anerkendte jazzvokalister – både herhjemme og internationalt. Med en række anmelderroste albums har hun cementeret sin position som en af Europas førende jazzsangere. Hendes mange hædersbevisninger tæller bl.a. hele fem Danish Music Awards for ‘Bedste Vokal Jazzudgivelse’ samt Ben Webster Prisen i 2014. Sinne Eeg og pianisten Jacob Christoffersen udgiver nu det fælles jazzalbum ‘SHIKIORI’ – indspillet live i Japan og båret af det tætte samspil, der kendetegner deres 20-årige samarbejde.

 

LoveCopenhagen: Hvad har du gang i i øjeblikket?

Sinne Eeg (SE): Jeg er ved at udgive et album med pianisten Jacob Christoffersen. Vi indspillede musikken i september sidste år på en helt vidunderlig location i Japan. Et smukt traditionelt hus ude på landet, som betyder rigtig meget for os begge. Det synes jeg, man godt kan fornemme på indspilningen, der har en helt særlig intens energi.

 

LoveCopenhagen: Hvor bor du?
Sinne Eeg (SE): Jeg har boet på Amager siden 2005 – dog med en kort afstikker til Vesterbro. Jeg bor på Amagerbrogade i et byggeforeningshus, med en lille have bagved. Jeg har ikke specielt grønne fingre, men jeg elsker at nusse rundt i den have.

 

LoveCopenhagen: Hvor går du tur?
SE: Jeg elsker at gå rundt i det gamle København – især på Christianshavn. Jeg går også mange ture i mit eget kvarter ved Sundbyøster og på Amager Strandpark.

 

LoveCopenhagen: Hvor drikker du kaffe?
SE: Ingolfs Kaffebar er nok mit foretrukne kaffested. Det ligger lige tæt på mit hjem, og det er den fineste lille oase, som har været min kaffestue al den tid, jeg har boet i København.

 

LoveCopenhagen: Hvor spiser du?
SE: Hvis jeg spiser ude, er det ofte på Palægades Restaurant. Maden og betjeningen er altid helt i top, og så minder stedet og stemningen mig lidt om Paris og New York. Men jeg spiser for det meste hjemme, da jeg elsker at lave mad selv. Det er det, jeg gør, når jeg skal koble af.

 

Sinne Eeg FOTO Stephen Freiheit
Sinne Eeg FOTO: Stephen Freiheit

 

LoveCopenhagen: Hvor fester du?
SE: For det meste fester jeg i privat sammenhæng hos venner eller hos mig selv. Men hvis jeg går i byen, er det som regel på jazz-stederne – især La Fontaine. Jeg elsker kombinationen af fest-stemning og cool live jazz.

 

LoveCopenhagen: Hvor inspireres du?
SE: Når jeg har brug for inspiration, går jeg ofte til koncert. Det kan både være jazz og alt muligt andet. Jeg får masser af ideer når jeg hører og ser andre musikere optræde. Jeg finder også rigtig meget inspiration ved at gå eller cykle rundt i København. Kombinationen af indtryk fra byen og det at være i bevægelse sætter gang i min hjerne.

 

LoveCopenhagen: Hvad er dit yndlingssted i København?
SE: Uuhh, jeg har mange yndlingssteder i København…Men et af de bedste steder for mig er nok Kayak Bar. Der er ikke meget, der kan overgå, at sidde der en sommeraften sammen med gode venner og kigge på min smukke by fra vandsiden.

 

LoveCopenhagen: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?
SE: Hvert år når det lune vejr kommer og solen tager fat, er der en helt særlig optimistisk stemning i byen. Folk begynder at pible frem fra deres små huler og storsmilende indtage byens uderum Der bliver jeg altid lidt forelsket i København.

 

Sinne Eeg FOTO Stephen Freiheit
Sinne Eeg FOTO: Stephen Freiheit

 

LoveCopenhagen: Hvad er dit bedste minde om København?
SE: Det er svært at komme i tanke om et enkelt minde.. Men jeg har utrolig mange gode minder fra dage og aftener, hvor jeg bare har cyklet rundt i byen, glemt tiden og har ladet mig rive med at, hvad der nu måtte ske.

 

LoveCopenhagen: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
SE: Sørg for at være hjemme i byen under Copenhagen Jazz Festival. Det er de 10 fedeste dage på året, hvor der sker sindsygt meget i hele byen. Jazz er jo så mange ting, så der er helt sikkert noget, du vil være helt vild med.

 

LoveCopenhagen: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
SE: Jeg synes, der mangler flere lækre svømmehaller. Og så mangler der seriøst en stor jazzklub, hvor de større internationale og nationale navne kan spille for 200 + mennesker.

 

LoveCopenhagen: Dit soundtrack til byen?
SE: Langebro med Gasolin

 

Tusind tak, Sinne, fordi du ville dele dit København med os! 
Du kan følge Sinne Eeg på Instagram her og se, hvor hun spiller live. 

 

GOD SØNDAG!

Det Sker i København | Juli 2025

Sommeren er for alvor landet, og København emmer af liv, musik, mad og oplevelser under åben himmel. Byen forvandler sig til en stor, summende festivalplads fyldt med alt fra jazz i parkerne og elektroniske strandfester til madmarkeder og kulturelle perler. Her er din guide til alt det, der sker i København i juli 2025.

2.-5. juli: Roskilde Festival

Ja, nu handler det jo egentlig om København… Men i disse dage, er de fleste alligevel nok på Roskilde Festival 2025. Det er vi i hvert fald! Du kan varme op med os og få anbefalinger til bæredygtig mad og kulinariske oplevelser og de musiknavne, du ikke må misse onsdagtorsdagfredaglørdag på årets festival.

3. juli: Kaj din ven i solen
Kaj er rykket ind på staden og klar til endnu en dejlig torsdagsbar fra kl. 15-21. Denne gang er sidste torsdag på Nemoland, og det skal fejres med et brag. Tonerne står Kris Percy, Billberg & Karsten Loud for – og der er garanti for god stemning. LÆS MERE HER.
4. juli: Jazz på Kajen
Der er sommerstemning og jazz på kajen ved Den Sorte Diamant – og fri entré! Den 4. juli
kan du glæde dig til Gustaf Ljunggren og Emil de Waal. LÆS MERE HER.
4.-5. juli: Havnefest på Nordre Toldbod
Kom til havnefest på Nordre Toldbod, slæng dig i en solstol og nyd stemningen, solen og udsigten til vandet. Her vil være iskolde cocktails, skiftende pop-up barer, spil og musik – både fredag og lørdag. LÆS MERE HER.
5. juli: Gratis sommerbio på BaneGaarden
Der er gratis film på storskærm under åben himmel på BaneGaarden. Her kan du flere aftener i juli se både gamle klassikere og nyere film, og den 5. juli står den på Pretty Woman kl. 18. LÆS MERE HER.
5. juli: Gadebar i Dronningegade
Christianshavns Beboerhus inviterer til gadebar i Dronningegade. Kl. 17.00 åbner de op for ølhanen og er klar til servere kolde drinks til de tørstige og spille sprøde tunes til ørerne. LÆS MERE HER.
5.-12. juli: Copenhagen Jazz Festival
København fyldes med jazz, når mere end 1.000 koncerter ruller over byens scener – fra parker og pladser til klubber og kirker. Glæd dig til både internationale stjerner og lokale navne i intime og stemningsfulde omgivelser. LÆS MERE HER.
6.-7. juli: Tøjbyttemarked og åbent skib på Bonavista
Tøjbyttetogtet besøger Ofelia Plads og afholder stort tøjbyttemarked søndag d. 6. og mandag d. 7. juli fra kl. 13-16 på Ofelia Plads. Alt er gratis og du behøver hverken at donere for at tage eller tage for at donere. LÆS MERE HER.

8. juli: EM i Kvindefodbold på Storskærm

Fællesskab, fodbold og feststemning mødes, når BaneGaarden omdanner sin grønne oase og viser EM i kvindefodbold under åben himmel. Glæd dig til kolde øko-drikke, lækker mad og masser af fællesskab – hep med stil og sjæl! LÆS MERE HER.

9. juli: Broens One-Hit-Wonder Bingo
Broens Gadekøkken inviterer til bingo og mulighden for at at skråle om kap til de største one-hit ørehængere. Det hele starter kl. 18, mad og drikke finder du i boderne, og billetter koster 65 kr. LÆS MERE HER.
10. juli: Social Dining på Bryghuspladsen
Torsdag den 10. juli kl. 18.30 inviterer BLOX til social dining på Bryghuspladsen. Temaet for aftenen er ‘sommer i det grønne med vegetariske retter og sol’ – og måltidet koster 150 kr. LÆS MERE HER.
10. juli: Dinner & Pubquiz
Absalon rykker ud på Sønder Boulevard og inviterer til middag ved langborde og pubquiz. Det hele starter kl. 17 og koster 150 kr. LÆS MERE HER.
10.-11. juli: Ruby & Friends 
Tag til Den Røde Plads i København og nyd en lille, men sprængfyldt festival med funk, neo-soul og jazz. Oplev gode vibes og groove til både internationale kunstnere og lokale talenter. LÆS MERE HER.
11. juli: ØASEN
ØASEN byder på god musik, DJ-sessions, og solskin ved Trianglen metro station på Østerbro. Musikken denne lørdag står Rosé, Stoffer, Rix Bronx og Asle for fra kl. 15. LÆS MERE HER.
11.-12. juli: Culture Box Chillout
Over to dage kan du komme helt ned i gear med downtempo electronisk musik i Østre Anlæg. Til Culture Box Chillout festival kan du foruden musik, se frem til yoga, kolde drikkevarer, street food, chill-vibes i parken – og fri entré. LÆS MERE HER.
12. juli: Bas under Buen
BAS UNDER BUEN vender tilbage med endnu en fantastisk lørdag i den rå beton under Bispeengbuen. Her kan du glæde dig til et bredt program med noget for både børn og voksne – og alt der imellem. Uanset om du er til Garage, Jungle, Reggae, Amapiano, Grime, Dubstep, Drum’n’Bass eller noget midt imellem. LÆS MERE HER.
12. juli: Loppelinda i Stefansgade
Kom til hyggeligt loppemarked i Stefansgade, som fyldes med private stadeholdere, der sælger ud af deres tøj, brugte genstande og hjemmelavet kunst og håndværk. LÆS MERE HER.
12. juli: Gravity Beach Party
Tag til Nordhavn og oplev Terminal 13 forvandlet til et elektronisk paradis! Glæd dig til en elektronisk dag-til-nat-fest, der starter med house på stranden og slutter i et warehouse med melodisk techno. Internationale navne som Dombresky og Massano står klar – to scener, én vild rejse ind i din “nye virkelighed”. LÆS MERE HER.
13. juli: Søndagskoncert på Nemoland
Ingen somemr uden en søndagskoncert på Nemoland. Denne søndag står den på to stærke navne på den danske musikscene – Østen og Ankerstjerne – og det er helt gratis! LÆS MERE HER.

14. juli: Bastilledag ved Torvehallerne
Mandag 14. juli kan du fejre Bastilledagen ved Torvehallerne, hvor stadeholderne rykker ud på torvet med franske delikatesser, østers, crepes og champagne – og en petanqueturneringen. LÆS MERE HER.
14. juli-3. august: Reffens Summer Camp
Hvis sommerferien bliver lidt lang og kedelig for familiens mindste, så inviterer Reffen til Summer Camp i uge 29, 30 og 31. Her forvandler de pladsen til et sommerparadis for børn fyldt med leg, grin og kreative eventyr hver dag fra kl. 10–16.  LÆS MERE HER.
15. juli: Jazz på Ofelia Plads
Alle tirsdage i juli og august kan du opleve en række stemningsfulde jazzkoncerter på Pavillonscenen i havnen ved Ofelia Plads. Programmet bydere på anerkendte jazzmusikere fra ind- og udland og denne tirsdag er det Kristoffer Vejslev, der svinger taktstokken. LÆS MERE HER.
19. juli: Rooftop DJ Saturdays – Grand Joanne
DJ og rooftop på en lørdag, lyder ikke dårligt vel? Det får du flere lørdage i juli på hotellet, Grand Joannes rooftop fra kl. 17-21. LÆS MERE HER.

25. juli: Krebsegilde på BaneGaarden
BaneGaarden inviterer til det traditionsrige krebsegilde og en aften fyldt med skandinavisk charme. Sæt dig til bords ved langbordet, nyd de krebsefyldte fade, og skål for en uforglemmelig aften under åben himmel. Billetpris er 299 kr. LÆS MERE HER.
26. juli: Sort Vejfest
Sort Vejfest indtager Søndre Boulevard med rock, metal, og sort stemning. Du får en dag med gratis koncerter (Omsorg, Ædel Fetich, Demersal, Hudsult, Stormtroopers of Love og Spøgelse) på boulevarden – og har du ikke fået nok, kan du også købe billetter til aftenkoncerer i Basement. LÆS MERE HER.
26. juli: Best of Biergarten på Luke’s 
Hvis du synes, der er langt til Copenhell 2026, så kan du få abstinenserne dæmpet lidt. Powerhour spiller nemlig et mix af de bedste numre fra de playlister, de spillede i Biergarten på Copenhell i år på Luke’s Bar. LÆS MERE HER.
31. juli-2. august: O Days Festival
O Days indtager igen Refshaleøen til 3 dage med musik, kunst, specialbryg og formidabel udsigt over havnen. Justice, Kind Mod Kind, Honey Dijon, og Romy er bare nogle af de navne, der er på årets program. LÆS MERE HER.

Copenhell 2025: Billeder, Stemning og Højdepunkter

Copenhell 2025 er veloverstået, og vi har fået rystet det værste støv af os. Det var måske ikke året med det stærkeste musikprogram – men det betyder ikke, at det på nogen måde var en skuffelse. Der var rigeligt med højdepunkter, pits og vilde øjeblikke. Her får du vores reportage i ord og billeder fra årets festival.

 

Copenhell er noget, vi ser frem til hvert år. Det er efterhånden svært at beskrive, hvorfor den festival er så fed! Men den skuffer aldrig – og det gjorde den absolut heller ikke i år.

Musikken: Det var damernes år

Selvom programmet på papiret ikke imponerede alle, gemte det på masser af stærke koncerter. Mest i form af singalong-værdi fra Dizzy Mizz Lizzys on demand-koncert, Kreator, Gloryhammer, The Prodigy, Bullet for My Valentine, Exodus – og selvfølgelig de efterhånden faste gæster, Slipknot – for bare at nævne nogle få.

Men energien ramte for alvor loftet, da Eyes X Syl smeltede Pandæmonium sammen og Cabal leverede tungt på Gehenna.

Men det var især de stærke kvindelige stemmer, der for alvor stjal billedet. Fra Vulvatorious, der åbnede Hades efter Myles Kennedys aflysning, til den aggressive power fra Walls of Jericho og den mørke energi fra Heaven Shall Burn – kvinderne satte et markant aftryk på årets festival.

Og så var der Skin og Skunk Anansie, som onsdag på Helvíti leverede de en koncert, der satte standarden for resten af ugen. Hendes energi var smittende – og da hun pludselig stod midt ude i crowdet og blev båret tilbage til scenen, var det ren magi. Episk!

Især når man tænker på, at hun er 57 år – og nej, det handler ikke om alder, men om ren råstyrke. Hun sprang rundt på scenen, mens vi andre resten af ugen skulle tage tilløb for at komme op fra bakken. Life goals!

Stemning og støv

Varmen og støvet var til at tage og føle på – især under de største koncerter, når moshpits og crowdsurfing satte gang i luften. Alligevel var stemningen løftet hele vejen igennem.

Publikum var både vilde og venlige, og fællesskabet på Refshaleøen kunne mærkes i alt fra morgenbajeren til nattens sidste skrig.

Moshpits og crowdsurfing

Det tog ikke mange sekunder fra første tone på Copenhell 2025, før pitsene åbnede sig. Nogle bands leverede den slags energi, der nærmest kræver fysisk afladning – og publikum kvitterede med hæsblæsende aktivitet. Også i de sene timer, hvor der som altid var gang i Biergarten med fællessang og -brøl fra bænke og borde – det er altid en fest.

Udsmykning og kunst

Copenhell er mere end musik. Festivalen bød igen på både grotesk og smuk scenografi – fra flammende porte til skræmmende figurer, der dukkede op overalt.

Der var masser af små oaser, hvor man kunne trække vejret og hvile benene mellem koncerterne.

Copenhell Con var måske en lidt overset del i år – måske på grund af varmen snarere end programmet, for der var nok at opleve derinde. Talks, bip-bip-maskiner og aktiviteter var stadig i gang, selvom mange søgte skyggen.

Der kom også en lille overraskelse lørdag aften i form af et droneshow i samarbejde med Tuborg Fonden. Hele 500 droner fløj i perfekt formation og dannede imponerende figurer: alt fra en Gylden Dame til ulven og Copehell-logoet, som lyste op på himlen. Det var egentlig ret imponerende men fik måske ikke helt den opmærksomhed, det burde have fået.

Fest, mad og Fernet

Som altid var der gang i festen på alle niveauer – fra helvedes barer til foodtrucks med alt fra burgere til veganske overraskelser. Øllene var kolde, maden god, og køerne til at overkomme.

Der var dog lidt brok i krogene over toiletopstillingen ved Hades, der til tider skabte propper. Vandposterne havde også lange køer. Men hey – det betyder heldigvis også, at folk faktisk drak andet end Fernet og øl.

Tak for i år, Copenhell!

Copenhell 2025 leverede endnu engang den helt særlige kombination af rå energi, fællesskab og festivalmagi, som vi vender tilbage til år efter år. Uanset om man kom for musik, metal, pits, Gyldne Damer eller bare for at hænge ud med venner i sort tøj, så var der noget at tage med hjem – på kroppen, i hjertet og i ørene.

Vi ses i helvede igen næste år – som er rykket lidt til den 24.-27. juni 2026!

Da The Cure aflyste deres koncert på Roskilde Festival i 2000

Lørdag aften i år spillede The Cure på Orange Scene. Det har de gjort før, men sidste gang jeg stod og ventede på dem, var på Roskilde Festival i 2000. Hvor de aflyste. De skulle have spillet lige efter Pearl Jam. I stedet skete tragedien, der ikke måtte ske på Roskilde Festival.

 

Tekst af Louise Taarnhøj
Coverfoto af Peter Troest

2000

Jeg er ikke engang fyldt 20 år, men alligevel er jeg faldet hårdt for 80’er-bandet The Cures sange om knuste hjerter og ungdomsmelankoli. Det er sent om aftenen på Roskilde Festival i 2000. Jeg går fra min og vennernes lejr omkring kl. 23, og The Cure skal spille kl. 1. Pearl Jam er godt i gang oppe på scenen, jeg er fuld og glad og forventningsfuld. Sammen med vennerne om at have en fest.

Vi stiller os ca. midt på plænen og prøver at følge med i koncerten via storskærmene. Inden længe virker det som om, der er noget galt. Forsanger i Pearl Jam Eddie Vedder beder publikum om at gå fem skridt tilbage. Folk skubber og maser åbenbart for meget helt oppe foran, og det er gået for vidt. Der går lidt tid, og Eddie Vedder gentager. Det er umuligt for os at se, hvordan de forreste rækker reagerer, men vi ved overhovedet ikke, at der er et større problem, end man kan forestille sig.

Pludselig ser jeg, at Eddie Vedder sætter sig på hug på scenen og kigger ud mod publikum. Det ser næsten ud som om, han græder – hvilket jeg senere hen lærer, at han rent faktisk gjorde. Det, han kan se, som vi ikke kan se, er, at tumulten foran scenen får hevet folk ned på jorden, hvor de bliver trampet på. Historierne siger, at der ligger op til tre lag personer, som bliver trampet på, fordi dem, der stadig står op, ikke kan røre sig eller komme væk. Der er kaos, og det er blevet rigtig alvorligt.

Hvad er det sket?

Musikken er stoppet, koncerten er afbrudt, og vi ved stadig ikke, hvor alvorligt det er. Vi kan bare forstå på de rygter, der allerede florerer blandt publikum, at mange mennesker er blevet alvorligt kvæstet. Ingen af os tænker længere på The Cure og den koncert, vi er kommet for at se. Det er blevet mørkt, og vi er forvirrede og utålmodige.

Da en scenevagt fortæller, at resten af koncerten ikke bliver afviklet, lyder det protester fra publikum. Folk ved ikke, hvad der er sket, og for mange er Pearl Jam hele billetten værd.

Der begynder at gå rygter om, at flere er døde. Panikken breder sig langsomt, og vi bliver bange. Hvordan kan det ske? Jeg har været på Roskilde Festival en gang før. Jeg har aldrig været bange, altid følt mig tryg og i gode hænder – både hos mine venner, men også hos festivalen.

5 people have died

Den daværende festivalleder Leif Skov går på scenen lidt i kl. 1, samtidig med, at et skilt med aflysning af The Cure kommer på storskærmene. Det støvregner, det er køligt, jeg hører flere græde, mens han siger:

“5 people have died.” Det er faktisk det eneste, jeg kan huske klart, at han siger. Og jeg bryder sammen, sammen med resten af de mennesker, der står foran Orange Scene og kigger lamslået på hinanden. Leif Skov beder alle om at holde et minuts stilhed for dem, der er blevet kvæstet, og vi står alle sammen og kigger op mod den slukkede scene, de tændte lygter henover festivalpladsen, støvregnen. Jeg frygter, at jeg har venner eller bekendte blandt de kvæstede, eller værre endnu, blandt de dræbte.

I virkeligheden er der hele ni personer, alle unge mænd mellem 17 og 26 år gamle, der er blevet dræbt foran Orange Scene under Pearl Jam-koncerten. Tre danskere, tre svenskere, en tysker, en hollænder og en australier. Det ved vi bare ikke på nuværende tidspunkt. Men fem personer er også i sig selv mange, nok til, at vi er lammede, ramt af en ubeskrivelig sorg over, at vores festival har mistet ni unge mænd på grund af – ingen! Hvem er skyld i det her? Det virker meningsløst og ubegribeligt. Vi er alle 100.000 mennesker på festivalen berørte af ulykken.

I stilhed går vi tilbage til vores lejr. Musikken fortsætter på få andre scener. Mange tager hjem. Festivalen er for altid forandret.

Pearl Jam udtaler i en pressemeddelelse dagen efter:

“Det forekommer at være en hændelig ulykke, men alt skete så modbydeligt hurtigt. Når man siger ja til at spille ved en festival af denne størrelse og med det renommé, er det umuligt at forestille sig et så hjerteskærende scenarie. Vores liv vil aldrig blive de samme, men vi ved, at det er ingenting sammenlignet med den sorg, som familie og venner til de berørte oplever. Det er så tragisk…der er ingen ord.”

2019

Der var efterfølgende en stor og langtrukken undersøgelse af ulykken for at se, om der kunne placeres et ansvar. Man kom frem til, at det var et sammentræf af ulykkelige omstændigheder. Ingen kunne stilles til ansvar. En DR-dokumentar antydede nogle år senere, at der var for lang kommandovej, for lang tid før ambulancerne ankom, og for dårlig kommunikation mellem scenevagterne og beredskabet. Men altså; undersøgelsen viste, at ingen har det endelige ansvar.

En del nye sikkerhedsforanstaltninger er senere hen blevet taget på festivalen, så man kan undgå en lignende ulykke i fremtiden. Blandt andet er det slet ikke muligt for så mange mennesker at samles foran Orange Scene mere, da man skal have et specielt armbånd til ‘pit’-området; et indhegnet område helt oppe ved scenen.

I dag er der en mindelund lige ved siden af Orange Scene, hvor der er plantet ni træer i en cirkel til minde om de ni omkomne. Roskilde Festival har for mig altid været et trygt frirum, hvor der for det meste har været respekt mellem gæsterne. Den respekt er blevet  forstærket efter ulykken, og på den måde lever de omkomnes minde videre – ved, at vi, der stadig besøger festivalen, behandler hinanden godt og hjælper hinanden.

En stor, hvid sten står også i mindelunden. På stenen står der, How fragile we are. Hvert år ligger der blomster ved stenen og ved træerne. Jeg tror ikke, at nogen, der var på Roskilde Festival i 2000 nogensinde vil glemme den oplevelse. Aldrig. Musik skal åbne os op og ryste os sammen. I stedet maste den livet ud af ni unge mennesker.

Jeg har altid haft stor respekt for daværende festivalchef, Leif Skov, som havde det tunge job at gå skridtene op på Orange Scene og overlevere den værste nyhed i festival-Danmarks historie. Det må havde været så ufatteligt svært og hjerteskærende.

Det vigtigste, vi kan gøre, er at blive ved med at feste sammen på Roskilde-måden, hvor vi passer på hinanden og har respekt for hinanden.

Længe leve musikken og de ni unge mænds minde.

/Louise T

Selvom sangen intet med ulykken har at gøre, så tænker jeg altid på ofrene, når jeg hører Sirens med Pearl Jam:

Hear the sirens covering distance in the night
The sound, echoing closer, will they come for me, next time?

It’s a fragile thing, this life we lead,
If I think too much, I can get overwhelmed by the grace,
by which we live our lives with death over our shoulders
Want you to know, that should I go,
I always loved you, held you high above too
I study your face and the fear goes away

Lørdag på Roskilde Festival 2025: 13 musiknavne du ikke må misse

Den sidste dag på årets Roskilde Festival, lørdag, byder på både store blasts from the past, nye superstjerner på toppen af hitlisterne og ikke mindst upcoming navne, som vi de kommende år helt sikkert kommer til at se meget mere til. Og selvfølgelig skal vi også hilse på Damon Albarn – ingen Roskilde uden den herre!

 

Af Louise Taarnhøj

  1. Jasmine.4.T, kl. 12.00, Gaia

Jasmine.4.T. er en af alt-rockens mest lovende nye stemmer med et rørende debutalbum produceret af Phoebe Bridgers og hendes boygenius-kolleger.  Med poetiske sange om identitet, ensomhed og fællesskab formidler hun erfaringer som transkvinde – men rammer alle, der har følt sig udenfor.  Glæd dig til en intens og smuk koncertoplevelse med et band, der emmer af både nerve og nærvær.

2. Creekbed Carter Hogan, kl. 12.30, Gloria

Creekbed Carter Hogan forener klassisk country med dybt personlige, queer-fortællinger i sange, der både trøster og prikker til normerne. Albummet Creekbed Carter er et smukt og modigt værk, der favner alt fra smerte og håb til humor og ømhed. Du kan se frem til en koncert, hvor steelguitar og stærk sangskrivning går hånd i hånd med en vigtig stemme i countryens fremtid.

3. Dayyani, kl. 14.00, Gaia

Dayyani er en af Danmarks mest lovende popstemmer med et internationalt lydunivers spækket med kærlighed, klubbeats og stærke hooks. På debutalbummet Recipe for Love blander hun R&B, amapiano og pop med en stemme og en energi, der fænger fra første tone. Glæd dig til en koncert, hvor følelserne får frit spil, og festen får vinger.

4. Rachel Chinouriri, kl. 14.00, Arena

Rachel Chinouriri balancerer det ømme og det rå med en stemme, der føles både nærværende og uforglemmelig. Hendes guitarbårne popsange emmer af 90’er-nostalgi, selvironi og ægte følelser – uden at miste melodisk styrke. Med What a Devastating Turn of Events har hun sat sig tungt i britisk pop, og på Arena får vi hele følelsesregistret foldet ud i fuld styrke.

5. School of X, kl. 16.00, Gaia

School of X forener storladen indiepop med nærvær og intensitet – altid med melodien i centrum. Hans seneste album Seventh Heaven er både drømmende og kraftfuldt og har cementeret Rasmus Littauer som en af Danmarks mest helstøbte kunstnere. Jeg forventer, at School of X leverer en koncertoplevelse, der rammer lige i både kroppen og hjertet.

6. Anohni and the Johnsons, kl. 16.00, Arena

Selv blandt mange stærke stemmer på årets program skiller Anohni sig ud med sin rørende vokal og dybt vedkommende sange. Sammen med The Johnsons skaber hun et musikalsk rum, hvor soul, spiritualitet og aktivisme smelter sammen til noget helt unikt. En koncert, der vil sætte sig – længe efter sidste tone har lydt.

7. Mona Moroni, kl. 16.00, Eos

Mona Moroni skaber et dragende univers af drømmepop, hvor melankoli og skønhed går hånd i hånd. Deres koncerter balancerer storhed og intimitet med en sjælden musikalitet, der taler til både hjerte og sanser. Et stille højdepunkt, der helt sikkert vil sætte spor.

8. Lucy Dacus, kl. 17.15, Avalon

Lucy Dacus skriver med en ærlighed, der skærer helt ind til benet. Hendes sange forener skarp fortælling og følsom guitarbaseret indierock i et udtryk, der føles både nært og nødvendigt. På scenen leverer hun med en rolig kraft og en tilstedeværelse, der gør det svært at kigge væk.

9. African Express, kl. 17.15, Orange Scene

Africa Express på Orange Scene er en af lørdagens helt store begivenheder. Under ledelse af Damon Albarn samler det banebrydende kollektiv musikere fra hele verden til en unik koncert fyldt med energi, spontane samarbejder og ny musik skabt i den mexicanske jungle.

Med navne som Moonchild Sanelly, Joan As Police Woman, Django Django og mange flere på scenen er der lagt op til en grænseløs fest, hvor alt kan ske – og hvor man med garanti går derfra med følelsen af at have oplevet noget helt særligt.

10. Lola Young, kl. 18.45, Arena

Lola Young er en af Englands mest spændende nye stemmer – og hendes koncert på Arena bliver en af lørdagens stærkeste. Med sin store vokal, rå nerve og hits som “Messy” og “Don’t Hate Me” blander hun pop, soul og indierock i sange, der går rent ind.

Hun har allerede fans i Madonna og Tyler, The Creator – og live leverer hun ægte følelser og smittende energi.

11. Nine Inch Nails, kl. 21.45, Arena

Nine Inch Nails er tilbage – og det bliver voldsomt. Lørdag aften på Arena kan du opleve et af industrialrockens mest banebrydende bands levere et knusende, emotionelt og kompromisløst liveshow. Trent Reznor og Atticus Ross har skabt et mørkt, mesterligt katalog med klassikere og prisvindende filmmusik – og nu er de i gang med nyt materiale. Glæd dig til en koncert, der bliver både brutal og smuk.

12. Tyla, kl. 23.15

Tyla er endelig klar til sin første danske koncert – og det bliver en ekstravagant sommerfest på Orange Scene lørdag aften.

Den sydafrikanske superstjerne har taget verden med storm med sin dansable fusion af amapiano, pop og R&B. Hittet “Water” og debutalbummet Tyla har placeret hende helt i toppen af den globale popscene. Nu indtager hun Roskilde med stil, attitude og bangers nok til at gøre natten uforglemmelig.

13. The Raveonette, 23.15, Avalon

The Raveonettes er tilbage – med nyt album og deres karakteristiske mix af støj, melodier og rock’n’roll.

Pe’ahi 2 fortsætter duoen, hvor de slap i 2014, og lørdag aften på Avalon kan du opleve både nye sange og støjende klassikere fra et af Danmarks mest stilskabende rockbands. En koncert med rumklang, rå attitude og masser af guitar – som kun The Raveonettes kan levere det.

Rigtig god lørdag på Roskilde Festival!

– Louise T. 

Se hele 2025 programmet for Roskilde Festival lørdag HER.

Vil du have flere anbefalinger til Roskilde Festival 2025? Læs også de navne, du ikke må misse onsdag, torsdag og fredag. Bæredygtig mad og kulinariske oplevelser på årets festival.

Din guide til bæredygtig mad på Roskilde Festival 2025

Nedtællingen er i gang, og Roskilde Festival starter om få dage. Men oversigten over madboderne på kortet, lader vente på sig. Hvis du også sidder og tripper, er du ikke alene. Her får du en guide til, hvordan du navigerer i junglen – og finder den bedste mad på Roskilde Festival 2025.

 

Af Louise Bro

I skrivende stund er kortet i Roskilde app’en løbende ved at blive opdateret med alle de madboder, du kan glæde dig til. Vi har samlet lidt af det, du skal vide om maden på Roskilde – og efter lidt research har vi gravet os frem til både de legendariske boder, du ikke må gå glip af, og nogle nye, du nok ikke vidste, du glædede dig til endnu.

Her får du en guide til, hvordan du navigerer i madjunglen – og spiser både godt og med god samvittighed (uden at det føles som et kompromis).

Roskilde Festivals madprincipper

Vi ved endnu ikke alt om, hvad der er på menuen i 2025 – men én ting er sikkert: Maden på Roskilde er alt andet end tilfældig. Festivalen har nemlig nogle ret ambitiøse madprincipper, som alle boder følger – og som gør det supernemt at spise både lækkert og mere bæredygtigt. Helt uden du egentlig behøver tænke så meget over det.

Det betyder fx at alle madboder skal have:

  • 100 % økologiske råvarer (minimum 90 % dokumenteret økologi)
  • Mindst én ret som lever op til One Planet Plate-kravene (under 0,5 kg CO₂e pr. portion)
  • Maks. 80 gram oksekød pr. ret
  • Fokus på plantebaserede menuer, fuldkorn og mad lavet fra bunden

Det er jo ret vildt, når man tænker over det: At en midlertidig by af telte og glade mennesker også er en slags laboratorium, hvor bæredygtighed bliver testet i stor skala – midt i en fest.

Og hey – bare rolig. Når musikken spiller, og øl og drinks er skyllet ned, så crawer vi alle noget sprødt og fedtet. Og det må du gerne – selv dine drikkevarer er økologiske! Roskilde og madboderne har nemlig allerede sørget for, at også dét kan være en del af det større eksperiment. Du ender måske endda med at spise lidt grønnere, lidt smartere – og opdage noget nyt – uden at tænke over det.

Så hvordan finder man bæredygtig mad?

Det er faktisk forbavsende nemt. Ud fra listen ovenfor er bæredygtighed tænkt ind i alle retter på Roskilde. Du behøver ikke vælge mellem nydelse og omtanke – du skal bare finde det, du synes lyder mest lækkert. Uanset om du er på jagt efter en greasy burger eller et plantebaseret alternativ, er det muligt at spise med omtanke. Så hold øje med det her:

  • Brug Roskilde-appen. Her kan du søge på madboder, læse mere om stederne, og se både retter og priser.
  • Appen viser også det samlede klimaaftryk per ret – farvekodet med grøn, gul eller rød, alt efter hvor bæredygtig retten er.
  • Du kan desuden holde øje med One Planet Plate-logoet på menutavlerne, som er Roskilde Festivals certificering for laveste klimabelastning.

Madboder på Roskilde Festival 2025

Mens vi venter på, at kortet i appen bliver opdateret, har vi gravet lidt. Hvis du er typen, som har dine faste favoritter, så kommer de nok også i år, så du kan med garanti besøge både Skiburger, Big A’s, Gringobar osv.

Her er nogle af de boder, vi ved kommer – både nogle af de nye, vi glæder os til at prøve, og dem, vi ved, vi altid skal besøge:

  • Meyers: den legendariske og absolutte klassikere, der aldrig skuffer – flæskestegssandwichen (find den ved Avalon)
  • Mikuna: Vegansk burger på den gode måde (Foodcourt Hall)
  • Diamond Pizza: Behøver vi sige mere? (Stables Art Zone)

Nyt og nyere:

  • Bjørn og Delfino: Pastamagi fra Enghave Brygge – ja tak til Pea Smash og Vodka Pasta
  • Flere Fugle på Træk: Fra Nordvest til Roskilde – vi gætter på pizza og brød
  • Kopan: Hooteok, ost og kimchi – en trio du ikke vidste, du manglede

Vi opdaterer selvfølgelig denne liste, så snart festivalens app gør det.

Madspild og socialt ansvar

Et sidste lille fun fact (som egentlig er ret stort): I 2024 blev der – i samarbejde med Stop Spild Af Mad – samlet 27.500 kilo overskudsmad ind fra boderne. Maden blev doneret til hjemløse og udsatte i Danmark. Det siger ret meget om, hvad Roskilde også er: Et sted, hvor fest og fællesskab går hånd i hånd med handling.

Hvad end du er til greasy comfort food, spicy streetfood eller grøn gourmet, så bliver du ikke skuffet over maden på Roskilde Festival 2025. Udvalget er bredt, eksperimenterende og lidt af en legeplads – både for dig og for fremtidens madvaner.

Velbekomme!

Flere anbefalinger til Roskilde Festival 2025 – dem finder du her: Læs mere om maden på årets festival og kulinariske oplevelser. Vil du have anbefalinger til musikken? Så tjek vores anbefalinger til de musiknavne, du ikke må misse onsdag – torsdag og fredag.

Regitse Cecillie Rosenvinge | Københavnersnuden #533

Ugens Københavnersnude er Regitse Cecillie Rosenvinge, indehaver af Rose PR – et bureau med speciale i hoteller og rejsebrands. Hun har i mange år arbejdet på den kreative side af rejse- og hotelbranchen og har desuden boet i udlandet ad flere omgange, senest fem år i Berlin. Hendes hjembase har dog altid været Nordsjælland og København, hvor hun i dag bor med sin mand og sin 7-årige søn fra et tidligere forhold.

 

LoveCopenhagen: Hvad har du gang i i øjeblikket?
Regitse: Siden årets begyndelse, har jeg arbejdet dedikeret på min nye virksomhed, Rose PR – et PR- og kommunikationsbureau specialiseret i hoteller og rejsebrands. Mit arbejde er også min hobby, så det tager rigtig meget af min tid. Jeg er dog blevet mere bevidst om vigtigheden af at trække stikket helt engang imellem – og det gør jeg bedst ved at bade i havet (jeg bader hele året), bruge tid i naturen og hænge ud med familie og venner. Derudover er jeg også glad for at male – mest farverige abstrakte værker, som af og til bliver udstillet på Københavnske hoteller.

LoveCopenhagen: Hvor bor du?
Regitse: Jeg bor i Vedbæk.

LoveCopenhagen: Hvor går du tur?
Regitse: Her nord for København er der så mange skønne ruter tæt på havet, som jeg elsker. I København holder jeg meget af at gå ture på Frederiksberg, gerne i Frederiksberg Have og på alléen, og på Christianshavn.

LoveCopenhagen: Hvor drikker du kaffe?
Regitse: Jeg er svært glad for god kaffe og tager gerne en omvej for at nå den. Prolog laver fantastisk kaffe, og det gør Coffee Collective og 20grams også. Det kommer lidt an på hvor jeg befinder mig i forhold til f.eks. møder, men jeg synes overordnet set, at København fører et højt niveau hvad angår kaffe og risterier.

LoveCopenhagen: Hvor spiser du?
Regitse: Jeg elsker at prøve nye steder, men har også mine favoritter. Fransk er mit yndlingskøkken, og her peger jeg altid på Gabrielle i Vestergade, Sans Souci på Frederiksberg og Le Trois Couchons på Værnedamsvej. Er jeg i humør til en god burger, bliver det ofte Gasoline Grill, og for nylig spiste jeg indisk på Ritta – et virkelig godt koncept. Bistro Boheme laver til gengæld en vidunderlig tatar.

LoveCopenhagen: Hvor fester du?
Regitse: Helst privat og efterhånden sjældent i byen 🙂 Men hvis jeg skal nævne tre steder, hvis cocktails jeg ofte drømmer om, må det blive Bird, Curfew (begge på Vesterbro) og TATA på Sanders.

LoveCopenhagen: Hvor inspireres du?
Regitse: Med lange slentreture i mit eget tempo igennem Frederiksstaden, Slotsholmen eller Christianshavn. Jeg er vild med Københavns gamle, smukke bygninger og baggårde, der er rige på fortællinger fra fordums tider. Det er også vidunderligt at sidde ved skuespilhuset en solskinsdag og kigge ud over vandet og livet, der udspiller sig på både land- og vandsiden.

LoveCopenhagen: Hvad er dit yndlingssted i København?
Regitse: Jeg har ikke ét, men flere. De steder jeg elsker mest, er også dem, der inspirerer mig mest, så det må være en gentagelse af ovenstående; Frederiksstaden, Slotsholmen og Christianshavn.

Og så er jeg også blevet svært glad for La Banchina, Kastellet og hele området omkring Langelinie om sommeren – for ikke at nævne Bibliotekshaven på Slotsholmen. En sand perle.

LoveCopenhagen: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?
Regitse: Det sker relativt ofte – især når solen skinner og byen summer af liv. København har det hele, og jeg elsker at byen er omgivet af vand, og at der er mange måder at komme rundt på.

LoveCopenhagen: Hvad er dit bedste minde om København?
Regitse: Jeg vil hellere fortælle om mit første minde (som jeg kan huske). Som barn tog mine forældre altid min bror og mig med på juletur i december måned. Ruten var fast; vi skulle på Strøget, ind og shoppe julegaver, spise god mad, måske en tur i Tivoli. Jeg husker stadig duften af lædersæderne i min fars gamle bil blandet med sommerfuglene i maven og George Michael’s ’Last Christmas’ på anlægget. Det var altid magisk at komme ind til storbyen og bruge sanserne på en helt ny måde – især når man var barn fra landet.

LoveCopenhagen: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
Regitse: Hvis jeg skulle inspirere andre til en god dag i hovedstaden, kunne den f.eks. lyde sådan her:

Start med morgenmad på ét af byens gode bagerier, f.eks. Alice, Hart, Buca eller Andersen & Maillard. Gå en lang tur ved vandet, tag Havnebussen fra Toldboden til Christianshavn og oplev Operahuset og Skuespilhuset fra vandsiden. Spis frokost på Christianshavn – f.eks. Il Buco, som er en skøn lille perle med lækker antipasti. Sving forbi Glyptoteket om eftermiddagen, oplev en udstilling og nyd en kop kaffe i deres fine café. Mærk stemningen på Værnedamsvej på Frederiksberg og køb evt. en sandwich eller en snack med fra Helge’s Ost (man bliver afhængig!)

Hvis man er til gode cocktails, må man ikke snyde sig selv for en drink på Bird på Gl. Kongevej eller Tata på Sanders. Slut af med en lækker middag på ét af stederne, jeg anbefalede ovenfor 🙂

LoveCopenhagen: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
Regitse: Selvom mine klub-dage er overstået, så synes jeg faktisk, at byen mangler en cool kombineret restaurant/bar/natklub, som man finder dem i Paris og New York. Det synes jeg godt, byen kan bære.

LoveCopenhagen: Dit soundtrack til byen?
Regitse: ’København’ af Ukendt Kunstner

Du kan se mere til Regitse Cecillie Rosenvinge på www.rose-pr.com eller Instagram @storytellingbyregitse eller Linkedin.

Tusind tak fordi du ville dele dit København med os, Regitse!

Den store guide: Sankt Hans Aften 2025 i København

Der er noget særligt ved Sankt Hans. Den lyse sommeraften, duften af bål og lyden af fællessang skaber en helt særlig stemning i vores dejlige København. I år falder Sankt Hans Aften på mandag den 23. juni, i morgen, og traditionen tro er der masser af steder, hvor du kan fejre aftenen – hvad enten du er til strand og havnefront, grønne parker eller børnevenlige bålfester med snobrød og sang. Vi har samlet de bedste steder lige her, læs med:

Af Nathalie

INDRE BY

Ofelia Plads

På Ofelia Plads kan du komme til en hyggelig aften med flydende bål, midsommervise og koncert under åben himmel. Båltalen holdes af Frederik Cilius, og bålet tændes kl. 21.30, ledsaget af fællessang med koret ilinx. Tidligere på aftenen kan du opleve koncert med Katinka, der spiller numre fra sin nye solodebut.

HVOR: Ofelia Plads
HVORNÅR: Bålet tændes kl. 21.30 (sceneprogram fra kl. 20.45)
Læs mere her.

Seaside Toldboden

Glæd dig til en magisk aften ved kajkanten, når Seaside Toldboden inviterer til Sankt Hans med blomsterbinding, DJ, grill og live musik. Aftenen kulminerer kl. 21.00, når bålet tændes og midsommervisen synges i maritime omgivelser med udsigt over havnen.

Royal Unibrew, Aperol, Hendrick’s og Birra Moretti står klar med kolde drikke, og du kan tage plads i restauranten, på terrassen eller i en solstol på kajen. En aften fuld af sommerstemning, musik og dansende flammer.

HVOR: Seaside Toldboden, Nordre Toldbod 24
HVORNÅR: Bålet tændes kl. 21.00
Læs mere her

Kayak Bar

Traditionen tro fejrer Kayak Bar Sankt Hans med kajak-konkurrencer, DJ, skaldyrsmiddag, fri bar og koncert på kajen. Bålet tændes kl. 21.00, og fællessangen runger ud over havnen, efterfulgt af koncert med Orgelheimers og DJ under åben himmel.

Du kan reservere plads til langbordsmiddag med Kayak Spritz, skaldyrsfeast og fri bar – eller bare dukke op og nyde stemningen, musikken og udsigten til bålet fra kajen.

HVOR: Kayak Bar, Børskaj 12, København K
HVORNÅR: Bålet tændes kl. 21.00
Læs mere her

NØRREBRO

Blågårds Plads

Kom og vær med, når midsommeren fejres med musik, bål og fællesskab midt på Blågårds Plads. Aftenen byder på DJs, koncert med Madsen & Hansen, båltale og fællessang omkring bålet, som tændes kl. 20.00.

Arrangementet er gratis og åbent for alle – og der er lagt op til en livlig og stemningsfuld sankthansaften på Nørrebro.

HVOR: Blågårds Plads, ved Støberiet
HVORNÅR: Bålet tændes kl. 20.00
Læs mere her

Stefanskirkens have

Stefanskirken inviterer til en hyggelig og familievenlig Sankt Hans i kirkens have på Nørrebro. Der er musik med Byklang og Peter Elversang, båltale ved Thomas Høg Nørager og mulighed for at købe mad og drikke fra Nørrebro Späti.

Bålet tændes sidst på eftermiddagen, og der er skumfiduser til børn og barnlige sjæle.

HVOR: Stefanskirkens have, Nørrebro
HVORNÅR: Fra kl. 17.00 (bål tændes senere på aftenen)
Læs mere her

VESTERBRO

Enghaveparken

På Vesterbro fejres Sankt Hans med musik, børneshow, hoppeborg, snobrød og både børne- og voksenbål i Enghaveparken. Aftenen byder på taler, livemusik, fællessang og bålstemning – børnebålet tændes kl. 18.15, og det store bål kl. 21.15 efter båltale ved Line Barfod.

Der er gratis adgang, og programmet rummer noget for både børn og voksne – fra kl. 16.00 til 22.00.

HVOR: Enghaveparken, Vesterbro
HVORNÅR: Bålet tændes kl. 21.15
Læs mere her

Tivoli

Tivoli fejrer midsommeren med en spektakulær båltænding på Tivoli Søen, hvor bueskytten Lars Andersen tænder bålet med ildpile. Københavns Drengekor synger Midsommervisen og andre sange, mens bålet brænder – og gæsterne inviteres til at synge med.

Aftenen indledes kl. 20.15 med Tivoli Orkestret ved Orangeriet, og bålet tændes, når mørket falder på.

HVOR: Tivoli, Vesterbrogade 3, København V
HVORNÅR: Orkester kl. 20.15, båltænding ved søen ca. kl. 21.30
Læs mere her

FREDERIKSBERG

Frederiksberg Have

Frederiksberg Kommune inviterer til Sankt Hans med børneaktiviteter, musik og midsommerstemning i grønne omgivelser. Der er fri entré, mulighed for at købe mad og drikke – eller medbringe egen picnic.

Børneprogrammet starter kl. 16.00, og aftenen byder på nordiske toner, folkedans, båltale ved borgmester Michael Vindfeldt og fællessang. Bålet tændes kl. 21.45.

HVOR: Frederiksberg Have, ved Slotsplænen
HVORNÅR: Bålet tændes kl. 21.45
Læs mere her

Lindevangsparken

Kom med til børnevenlig Sankt Hans i Lindevangsparken med cirkusforestilling, fællessang, hoppeborg og midsommertale. Der kan købes aftensmad fra Café Oha, og når bålet brænder ned, er der snobrødsbagning for de mindste. Bålet tændes kl. 19.00.

Arrangementet er gratis og åbent for alle – en hyggelig eftermiddag og aften for hele familien.

HVOR: Lindevangsparken, Frederiksberg
HVORNÅR: Bålet tændes kl. 19.00
Læs mere her

Godthaabskirken

Godthaabs Sogn inviterer til en hyggelig og familievenlig Sankt Hans i haven foran Frederiksberg Hospitalskirke. Der er børneaktiviteter, klovneshow, fællesspisning og musik – og bålet i bålfadet tændes kl. 20.00 med midsommersang og båltale ved præst Christina Mertz Fundrup.

Der kan købes chili con carne, drikkevarer og varm kakao – eller du kan medbringe egen mad og tæppe.

HVOR: Foran Frederiksberg Hospitalskirke, Nyelandsvej 64D
HVORNÅR: Bålet tændes kl. 20.00
Læs mere her

REFFEN

Reffen

Sankt Hans på Reffen er en festlig aften på kajkanten med DJs, liveband, blomsterkranse, børnebål og selvfølgelig havnens smukkeste sankthansbål. Aftenen byder på overraskelser, fællessang og solnedgang over vandet. Det store bål tændes kl. 21.45.

Du kan nyde street food og kolde drikke fra boderne hele aftenen, mens DJ’s og live jazz sætter stemningen. Børn kan riste skumfiduser og deltage i blomsterworkshop tidligere på dagen.

HVOR: Reffen, Refshaleøen
HVORNÅR: Bålet tændes kl. 21.45
Læs mere her

La Banchina

La Banchina inviterer til en stemningsfuld midsommerfejring ved vandet mandag den 23. juni. Grillen er tændt, vinen er kold, og alt er klar til at fejre årets længste dag – og korteste nat.

Bålet tændes kl. 21.00, og fra kl. 12.00 serveres en særlig menu, som snart offentliggøres.

HVOR: La Banchina, Refshalevej 141
HVORNÅR: Bålet tændes kl. 21.00
Læs mere her

CHRISTIANSHAVN/BRYGGEN

Sankt Hans på Volden

Christianshavns Beboerhus inviterer til den årlige Sankt Hans-fejring på Elefantens Bastion med koncerter, snobrød, taler og stemningsfuldt bål. Musikloftets ungdomsbands, shiny hunt og DJ Magadudu står for aftenens musik. Bålet tændes ca. kl. 20.00, efterfulgt af fællessang med Midsommervisen.

Der vil være grillmad, børnebål med snobrød og pyntet bål skabt af kunstnergruppen Den Røde Tråd. Arrangementet er gratis og åbent for alle.

HVOR: Elefantens Bastion, Christianshavns Vold
HVORNÅR: Bålet tændes ca. kl. 20.00
Læs mere her

Islands Brygge

Sankthans på Bryggen byder på nycirkus, familieunderholdning, livemusik, fællessang og det store bål på kajen. Forestillingen HEP! åbner aftenen, efterfulgt af koncert med Rigmor, båltale ved Andrea Hejlskov og afslutningskoncert med The Mukherjee Development.

Ramona Macho leder fællessangen, og der kan købes mad og drikke på pladsen. Bålet tændes kl. 21.00 – og alle er velkomne.

HVOR: Ved Kulturhuset Islands Brygge, Islands Brygge 18
HVORNÅR: Bålet tændes kl. 21.00
Læs mere her

AMAGER

Amager Strand – Midsommer med Tegnbuen

Tegnbuen og LGBT+ Danmark inviterer til en inkluderende og uformel sankthansfejring ved Helgoland på Amager Strand. Der er plads til fællesskab, hygge, kongespil og grill – og tolkning på tegnsprog er en del af arrangementet.

Alle opfordres til selv at medbringe mad og drikke. En stille og nærværende midsommerfest i åbne rammer.

HVOR: Helgoland, Amager Strandpark
HVORNÅR: Fra kl. 17.00 og frem (ingen officielt bål, men fællesskab og grill)
Læs mere her

Grønningen, Ørestad Nord

Grundejerforeningen Ørestad Nord inviterer til en børnevenlig Sankt Hans med skattejagt, livemusik og picnicstemning på Grønningen. Musikalske indslag for hele familien og bål med Midsommervise runder aftenen af kl. 18.40.

Der kan købes crêpes, softice, popcorn og indisk streetfood – eller man kan medbringe egen picnic og finde et godt spot på plænen.

HVOR: Grønningen, Kaj Munks Vej 12, Ørestad Nord
HVORNÅR: Bålet tændes kl. 18.40
Læs mere her

Kastrup Søbad – “Sneglen”

Sankt Hans fejres igen i år ved Kastrup Søbad – også kaldet Sneglen – med koncert, DJ, bål og båltale. En aften ved stranden med livemusik og udsigt over vandet, når bålet tændes efter solnedgang.

Et populært valg for både lokale og gæster, der ønsker en afslappet og stemningsfuld aften tæt på Øresund.

HVOR: Kastrup Søbad, “Sneglen”, Amager
HVORNÅR: Aftenen igennem, bål tændes ved solnedgang (ca. 21.30)
Læs mere her

Amager Strand – Folkekirken for Internationals

Folkekirken for Internationals og Allehelgens- og Sundkirken inviterer til midsommerfejring i telt ved Amager Strand. Der bliver fællessang, korsang, refleksion over midsommeren og mulighed for at grille hotdogs. Arrangementet er åbent og uformelt – og egner sig også godt til ikke-dansktalende.

Omkring kl. 21.00 går man samlet ned til stranden for at opleve et af strandens bål.

HVOR: Teltområde nær Øresund Metro, Amager Strand (grønt område til højre for stationen)
HVORNÅR: Fra kl. ca. 19.00, bål ved stranden kl. 21.00
Læs mere her

SYDHAVNEN

BaneGaarden

Kom med, når der fejres midsommer mellem de stemningsfulde trælader i BaneGaarden – midt i byen, men langt fra støj og trafik. Her dækkes der op til økologisk sommermiddag ved langborde, grillen tændes og menuen byder på grønne deleretter, mørt kød og nyopgravede kartofler.

Efter middagen samles man omkring bålfadene, hvor der er snobrød for børnene og fællessang for alle. En rolig og sanselig sankthansaften for dig, der vil lidt væk – men stadig være helt tæt på byen.

HVOR: BaneGaarden, Otto Busses Vej 45A
HVORNÅR: Fra kl. 18.00 (bål senere på aftenen)
Læs mere her

Karens Minde – Sydhavnen

Sankt Hans i Sydhavnen fejres med livemusik, folkefest og båltale i den grønne oase Karens Minde Aksen. DJ Mescal åbner aftenen med dansable rytmer, efterfulgt af koncert med Patchanka – et festligt mix af ska, punk og balkan. Bålet tændes kl. 19.30, og midsommervisen synges med Helle Thun som forsanger.

Der kan købes marokkansk mad, kaffe og kage i boderne – og stemningen er uhøjtidelig og lokalt forankret.

HVOR: Karens Minde Aksen, Sydhavnen
HVORNÅR: Bålet tændes kl. 19.30
Læs mere her

Rigtig god Sankt Hans!

Fredag på Roskilde Festival 2025: 15 musiknavne du ikke må misse

Det er svært at begrænse sig, når Roskilde Festivals program er så godt. Måske er der ikke mange kæmpe store navne på plakaten – men til gengæld er der et væld af mindre kunstnere, som er værd at opleve live denne fredag på Roskilde Festival 2025. Jeg har udvalgt 15 koncerter, der giver dig en på opleveren!

Af Louise Taarnhøj

 

  1. Annahstasia, kl. 12.00, Gaia

Med sin sjælfulde vokal, rå nerve og DIY-æstetik forener Annahstasia folk, soul og blues i ærlige, stærke sange. Hendes musik, som hun kalder “power folk”, giver plads til både sårbarhed og styrke – og taler direkte fra hjertet. Glæd dig til en intens og intim koncertoplevelse på Roskilde Festival.

2. Emma Sehested Høgh, kl. 14.00, Arena

Emma Sehested Høeg leverer storladent popdrama med både glamour og sårbarhed – båret af en dragende vokal og elegante arrangementer. Hun forener sin erfaring som skuespiller og sanger i koncerter, der føles som små, filmiske mesterværker. Glæd dig til en intens, smuk og stilsikker oplevelse på Roskilde Festival.

3. Fuji Kaze, kl. 15.00, Avalon

Fujii Kaze forener japansk balladetradition, vestlig pop og funk i en farverig, virtuos lyd, der har gjort ham til superstjerne i hjemlandet og viralt fænomen globalt. Hans sprudlende klaverspil og karismatiske scenetilstedeværelse gør hver koncert til en fest. Oplev hans første optræden i Danmark på Roskilde Festival – det bliver magisk.

4. Artigeardit, kl. 15.30, Orange Scene

Artigeardit indtager Orange Scene med ny musik og et lyrisk overskud, der placerer ham blandt de mest betydningsfulde stemmer i dansk hiphop. Hans koncerter balancerer fest og eftertænksomhed med poetisk tyngde og teknisk finesse. Glæd dig til en sjælden sommeroptræden fra en kunstner i absolut topform.

5. Saint Levant, kl. 16.30, Eos

Palæstinensiske Saint Levant forener arabisk, fransk og engelsk lyrik i en stærkt personlig og politisk ladet lyd, hvor hiphop, R&B og mellemøstlige klange smelter sammen. Hans musik bygger bro mellem verdener og giver stemme til et liv i eksil og håb om frihed. Oplev en af de mest markante nye stemmer i global hiphop på Roskilde Festival.

6. Electric Callboy, kl. 16.45, Arena

Electric Callboy leverer et hæsblæsende miks af deathcore, EDM og pop, pakket ind i konfetti, humor og kæmpe hooks. Deres koncerter er eksplosive fester uden selvhøjtidelighed – og med garanti for sved, moshpits og grin. Glæd dig til et uforglemmeligt show på Roskilde Festival med Tysklands vildeste festmetalband.

7. Faye Webster, kl. 17.00, Avalon

Faye Webster forener country, indie-folk og R&B i en unik lyd fuld af melankoli, underspillet drama og ungdommelig sårbarhed. Hendes intelligente sange balancerer skrøbelighed og styrke med et udtryk, der føles både tidløst og helt moderne. Glæd dig til et nærværende og smukt koncertøjeblik på Roskilde Festival.

8. Doechii, kl. 18.00, Orange Scene

Doechii er en af de mest spændende nye stemmer i international hiphop. Med sit kompromisløse udtryk, humoristiske kant og karismatiske tilstedeværelse har hun indtaget scenen som Swamp Princess fra Florida. Hendes første danske koncert på Roskilde Festival bliver et energisk og uforudsigeligt brag – ført an af en stjernerapper i raketfart mod toppen.

9. Allie X, kl. 19.00, Apollo

Allie X forener gotisk drama med fængende pophooks og leverer mørk, stilfuld synthpop med et teatralsk twist. Hendes anmelderroste album Girl With No Face har cementeret hende som en ener i genren – og med stærke melodier, visuel gennemslagskraft og en stemme fuld af følelse er der lagt op til en intens og dansabel koncertoplevelse på Roskilde.

10. MØ, kl. 21.00, Arena

MØ er selvfølgelig på listen. Den danske verdensstjerne, der med stor karisma og mod til at eksperimentere har skabt sig en markant international karriere. Hun brød igennem med det anmelderroste debutalbum No Mythologies to Follow i 2014 og har siden samarbejdet med store navne som Charli XCX og Major Lazer. I 2024 udkom hendes friske album Plæygirl, der blev hyldet for sin energiske og electropoppede lyd. MØ er kendt for sine medrivende liveoptrædener, og når hun vender tilbage til Roskilde Festival, kan man glæde sig til både nye sange og klassikere, der sammen viser hendes unikke evne til at forny popmusikken.

11. Ikkimel, kl. 21.00, Apollo

Ikkimel er Berlins nye rap- og hyperpop-dronning, som med sit debutalbum Fotze og et kropspositivt festunivers har skabt sig et navn langt ud over Tysklands grænser. Med rødder i klubbens trance og house og en lyrik, der både vrænger af macho-klichéer og hylder det dekadente og hedonistiske, forener hun tunge beats med sproglig skarphed og humor. Hendes shows er svedige, vilde og uforudsigelige – og når hun indtager Roskilde Festival, er der lagt op til en dansabel og grænsebrydende nattefest med hits som “Baddie” og “Unisexklo”.

12. The Mary Wallopers, kl. 22.00, Avalon

The Mary Wallopers forener irsk folkemusik med punkens energi og politisk bid i en koncertoplevelse, der emmer af oprør, kærlighed til traditionen og fest. Med syv musikere på scenen skaber det karismatiske band en intens stemning, hvor man både mærker historiens vingesus og nutidens uretfærdigheder. Deres anmelderroste liveshows har gjort dem til et nøgleband i den irske folk-revival – og på Roskilde kan du opleve deres fandenivoldske version af folkemusik, der både får dig til at tænke og danse.

13. Tootard, kl. 23.30, Apollo

TootArd vender tilbage til Roskilde med deres uimodståelige blanding af arabisk disco, retro-funk og politisk bevidsthed. Med rødder i de besatte Golanhøjder og hjerter, der banker for dansens og musikkens kraft, skaber brødrene Hasan og Rami Nakhleh en elektrisk stemning, hvor grænser ophæves og publikum løftes. Deres koncerter er ren eufori – og når de igen indtager Apollo, kan du forvente et hedt og hypnotisk discobrag, hvor mellemøstlige toner og 80’er-vibes smelter sammen i en sveddryppende dansefest.

14.Schooolboy Q, kl. 23.30, Arena

Schoolboy Q vender tilbage til Roskilde som en sand mester i hiphoppens kunst. Med et katalog spækket med både hårdtslående anthems og eftertænksomme tracks, kombinerer han erfaring med konstant fornyelse. Det nye album Blue Lips viser ham fra sin mest fokuserede side – en kunstner i kontrol, men stadig sulten. Når han indtager Arena fredag nat, er det ikke bare et gensyn med en publikumsfavorit, men en intens hiphop-lektion fra en af genrens mest karismatiske stemmer. Gør dig klar til at blive undervist – med både hjerne og hjerte i sving.

15. Jamie xx, kl. 1.00, Orange Scene

Jamie xx indtager Orange Scene med sit roste album In Waves – en euforisk blanding af klubbens energi og melankolsk dybde. Kendt fra The xx og klassikeren In Colour forvandler han store scener til intime dansegulve. Glæd dig til en magisk nat, hvor beatet aldrig stopper.

Rigtig god fredag på Roskilde Festival!

– Louise T. 

Se hele 2025 programmet for Roskilde Festival fredag HER.

Vil du have flere anbefalinger til Roskilde Festival 2025? Læs også de navne, du ikke må misse onsdag, torsdag og lørdag. Og bæredygtigt mad og kulinariske oplevelser på årets festival.