Blogs

Heartland Festival 2018

Heartland Festival 2018

by 06/06/2018
Årets festivalsæson blev skudt i gang med et overordentligt smukt brag, da Heartland Festival 2018 blev afholdt i fantastisk varmt vejr og underskønne grønne omgivelser. Catharina og Louise Bro var afsted for første gang, og de høje forventninger blev i den grad indfriet fra det flotte line-up af musik, kunst, talks og mad.

 

Efter en mildest talt elendig sommer i 2017, som satte sit tydelige præg på festivalerne der var våde, kolde og blæsende, kunne man næsten ikke ønske sig en bedre start på festivalsæsonen 2018. Under bagende solskin fra en skyfri himmel blev årets Heartland afholdt i de smukke omgivelser af slotsparken omkring Egeskov Slot på Sydfyn.

Det var også LoveCopenhagens første besøg på festivalen, og vi (Catharina og Louise Bro) har samlet vores tanker omkring festivalen og vores oplevelser, så du kan blive klogere på, hvad Heartland kan – og måske kunne gøre bedre. Heartland adskiller sig på mange måder fra andre festivaler, og har på bare tre år fået skabt et ganske unikt format i den flotte slotspark – fra det mere mainstream til det skæve, kontroversielle artister og talks, og et publikum der svingede fra børn til seniorer og fra fordybelse til fest, Heartland kan lidt af hvert. Og én ting er sikkert, Heartland er på alle måder et besøg værd! De smukke omgivelser, festivalgæsterne, den stemningsfyldte atmosfære, maden, musikken, kunstværkerne og de tankevækkende talks er alt sammen bare nogle få af grundene til, at vi har tabt vores hjerter til Heartland – og vi glæder os allerede til næste år! 

Festivalen
Ingen af os havde været på Egeskov Slot, siden vi var børn, så det lå langt væk i erindringen, men hold nu op nogle smukke omgivelser for en festival. Heartland er uden tvivl Danmarks flotteste festival! De grønne omgivelser i slotsparken med slottet i baggrunden er med til at gøre festivalen magisk fra det øjeblik man ankommer. Og dertil skal det lige siges, at det også er den reneste festival, som vi som efterhånden garvet festivalgæster har været på. Det skyldes måske indsatsen fra de frivillige, eller også var det blot de skønne omgivelser, der var medvirkende til, at der selv på den sidste dag af festivalen ikke lå affald rundt omkring, eller var uudholdelige toiletforhold – og det gjaldt både festivalpladsen og camping-området.

Heartland formår virkelig at udnytte de smukke omgivelser, og du føler konstant, at du er på opdagelse. Træerne er udsmykket med lamper og skjulte gynger, der er en fin sø, som mange festivalgæster badede i, og labyrinten som vi håber ingen blev væk i, og så er der masser af borde og bænke at sidde ved godt fordelt på pladsen.

Maden
Maden på festivalen er super lækker, og selvom vi gerne havde spist os igennem alle boderne, kunne vi kun nå en lille brøkdel på de tre dage. Til morgenmad fik vi blandt andet en virkelig lækker havregrød med karamelsauce, ristede mandler og æble fra Grød, som lagde en solid bund for dagen. Højdepunktet var dog lobster roll med vinegar fries og tartar sauce fra Hooked – den kommer vi til at crave efter resten af sommeren. Og derudover er vi nødt til at nævne en pita med falafel med et strejf af Fyn fra Mad fra Landet og Cosmo Street Food – og selvfølgelig de kolde fadøl fra Albani, som var genialt velsmagende på de steghede dage. Heartland er ikke kun god for øjet, men absolut også maven – du skal bare være forberedt på at bruge en del penge. Det kom lidt bag på os, at der ikke var nogle få billigere alternativer, da du hurtigt får brugt en del med fadøl til 50 kr. og vin fra 250 kr. for en flaske. Det kunne man måske godt gøre lidt bedre, om ikke andet i campingområdet, hvor der heller ikke var billigere alternativer i udvalget af mad og drikke.

Musikken
Mø var intet mindre end fantastisk! Den fynske darling fyrede den af fra start til slut og sluttede endda også koncerten af med at kaste sig ud blandt publikum og crowdsurfe. Derudover var nogle andre højdepunkter The Savage Rose, Alex Cameron og Patti Smith – og så er der det fantastiske ved Heartland, at selvom der er 18.000 gæster og frivillige, så er der stadig plads, så du står altså ikke og bliver klemt og trampet på til koncerterne – selv helt oppe foran scenerne har du plads til at danse.

Det er et stort plus, og det eneste minus var lydnivauet på den store Greenfield scene, som godt kunne være højere. På Highland scenen var lydnivauet og bassen meget bedre, og det gav nogle fede koncerter med Benal, Mew, When Saints Go Machine, Pussy Riot – og en ordentlig fest til Omar Souleyman. Vi syntes, at årets festival havde noget for enhver smag på programmet fra det mere mainstream til det kontroversielle og skæve i et godt mix af både danske og internationale kunstnere. Vi glæder os til at se Heartlands line-up for næste år.

Talks
En af de talks på festivalen, som vi gerne vil fremhæve er den mellem Salman Rushdie og Hans Ulrich Obrist. Det var virkelig spændende at høre de to prominente profiler debattere spørgsmålet: ’Is a sense of belonging crucial to our identity?’ Heartland skal have stor ros for at have modet til at invitere politisk omdebatterede profiler som Salman Rushdie, Pussy Riot mfl., som mange steder i verden deler vandene, med ind i deres program. Desværre var det gældende for de talks, som vi så, at moderatorien ofte dominerede samtalen med lange monologer, der tog meget af taletiden fra de inviterede gæster, og det var ret ærgerligt.

Vi blev derudover ret inspireret af at høre talken med Slavoj Žižek, der på nærmest manisk måde snakkede løs og meget hurtigt og alligevel formåede at få så mange pointer og holdninger igennem omkring sex i det moderne samfund. Fra #metoo til seksuel frigørelse, blufærdighed, religiøs fundamentalisme og LGBT-rettigheder ­– der var nærmest ikke det synspunkt, han ikke fik dækket omkring den måde, som vi håndterer og taler om sex i vores moderne kultur – og det var både spændende, tankevækkende og inspirerende.

Art
I forhold til kunsten vil vi gerne fremhæve alle de lysinstallationer – både de stationære og dem i bevægelse – der gjorde at slotsparken virkede fuldstændig eventyrlig om aftenen. Derudover havde vi en meget stemningsfuld oplevelse, da vi fredag nat gik ned og sad helt alene på Riverside Scenen og nød Marie Thans lydinstallation ’Within my voice’. Slotsparken virkede næsten uhyggelig i kombinationen med værket. Det var en magisk oplevelse lige der i mørket.

Tusind tak for en fantastisk oplevelse Heartland!

/Louise Bro og Catharina

 

 


Heartland annoncerer det første navn, som man kan opleve på næste års festival til september. Heartland 2019 finder sted fra den 30. maj til 1. juni 2019.

 

 

Se vores video-reportager fra Heartland Festival 2018 her:

 

 

 

 

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.