Nye madoplevelser på Roskilde Festival 2019

1
411
Så er nedtællingen til årets Roskilde Festival for alvor i gang, og igen i år er festivalen klar til at rykke grænserne og udfordre både dine smagsløg og forventninger til klassisk festivalmad. Fra klima-menu til ukrudt og snegle – her dit overblik over nogle af de nye madoplevelser, du kan se frem til på Roskilde Festival 2019.

 

Af Louise Bro

Roskilde Festival er i den grad nogle af dem, der baner vejen for nytænkning, produktudvikling, og en mere økologisk, klimavenlig og bæredygtig tankegang på madfronten. Glem ikke, at de sammen med Tuborg i 2014 lancerede den økologiske øl, Tuborg Rå. Og hvorfor er det så vigtigt? Det er det fordi, at hvis Roskilde kan sætte gang i de initiativer, som de gør, og på den skala de gør – vi er trods alt over 130.000 mennesker samlet på festivalen ­– ja, så burde det også kunne lade sig at gøre at tænke på samme innovative og bæredygtige måde i hverdagen.

Uanset hvor sjovt vi har det på festivalen, så sviner vi, og derfor er det så vanvittigt imponerende, at Roskilde år efter år finder på nye initiativer, som hjælper til, at vi efterlader et mindre klimaaftryk, når festivalen er overstået.

Fotocredit: Preston Drake Hillyard

1. Klima-menu ved alle boder

Gennem årene har Roskilde Festival haft bæredygtighed og grøn omstilling som en del af deres DNA. Derfor kan du ligesom sidste år opleve, at 90 % af madbodernes råvarer er økologiske, de har alle sammen minimum én vegarret på menuen, og alt overskudsmad fra boderne bliver i samarbejde Rub & Stub og FødevareBanken under festivalen løbende omdannet til madretter for socialt udsatte. Og der er ikke tale om små mænger – i 2018 blev der indsamlet hele 35 ton mad!

I år vil der også hænge en klima-menu ved alle boderne, så du kan se, hvad klimabelastningen af de enkelte retter er. Klima-menuen er lavet i samarbejde med Carbon Cloud, som står bag CO2-beregningssystemet, CarbonAte.

Med beregningssystemet har hver bod indtastet deres menu i CarbonAte, som derefter har beregnet CO2-belastningen. Systemet har givet boderne et overblik over, om der er ’klimasyndere’ på menuen, og dermed mulighed for at justere med mere klimavenlige alternativer.

2. Spændende nye madboder

Du kan naturligvis finde de gamle kendinge som Skiburgeren, Meyers Flæskestegssandwich, og Dixie Burger, som i år kan fejre 20 års jubilæum på festivalen. Men der er også gjort plads til nogle nye og spændende boder på årets festival, som vil glæde både dine smagsløg, cravings, og tømmermænd.

Kutling og Ukrudt

Hos Kutling og Ukrudt i Food Court kan du få fiskefrikadeller af sortmundet kutling med brændenældepesto og skvalderkål. Hvis du ikke er up-to-date med dine fiskearter, så kommer her en kort forklaring. Kutling er en invasiv fiskeart, som ofte er en plage for danske fiskere, og derfor typisk bliver frasorteret ved fangst. Den er nemlig så lille, at det er forbundet med store omkostninger at få den renset og serveret. Men den smager fortrinlig, og derfor vil Lollandske, Birte Pawlik bag madboden nu ændre synet på kutlinger og vise, hvordan de kan serveres som en delikatesse i denne superlækre fiskefrikadelle-sandwich.

Snail’n’Chips

Snail’n’Chips i Food Court byder på ægte ”slow food”, da de serverer frilands snegle, som er dyrket på en gård lige uden for Roskilde. På menuen finder du bl.a. friturestegte snegle i øl-dej med økologiske fritter, salat og kimchi-mayo, og snegle stegt i hvidløg og persille. Det er uden tvivl en anerledes smagsoplevelse, og så er sneglene desuden proteinholdige og har en lav fedtprocent.

Hos Grundsmag i Food Court kan du i år få noget så klassisk som Moules Frites. De delikate blåmuslinger er fra Limfjorden, og bliver serveret med sprøde fritter og masser af hjemmerørt mayo – og med et koldt glas af Roskilde Festivals økologiske Rosévin, ja, så burde tømmermændene fordufte hurtigt.

Moules Frites fra Grundsmag

3. Food Tours
Uanset hvor god din appetit er, så kan du umuligt spise dig igennem festivalens 130 madboder, og her vil Roskilde Festival Food Tours give dig en glimrende mulighed for at prøve så meget som muligt. På en Food Tour får du en helt speciel oplevelse og kommer på en guidet tur, hvor du besøger og smager mad fra 3-4 udvalgte boder – og samtidig får muligheden for at nyde stemningen og fællesskabet på festivalen.

Fotocredit: Monica Bach

En Food Tour koster mellem 130 til 300 kr., og du skal nok blive mæt i løbet af de to timer, som turen varer. Der er 15-20 festivalgæster på hver tur, så det er også en rigtig god mulighed for at møde nogle nye festival-venner. Helt perfekt, hvis man eksempelvis kun er et par stykker afsted, eller bare er træt af sin lejr. Der er ture hver dag – også i warm-up dagene og alt efter humør og appetit, kan du vælge mellem forskellige temaer:

Warm-up food tours: Hangover Food Tour / Food Tour de Camp / Warm-up Gourmet Food Tour
Music days food tours: Gourmet Food Tour / Vegan Food Tour / Tasting & Drinks Food Tour

Du skal bare huske at booke en plads på en Food Tour her, inden festivalen starter.

4. Klimavenligt Folkekøkken og madcykel

I City Center East har Fonden Københavns Madhus i samarbejde med Roskilde Festival lavet et socialt og Klimavenligt Folkekøkken. Her får du serveret en bæredygtig, 100 % økologisk menu, hvor der er taget hensyn til klima og miljø i udvælgelsen af ingredienserne. Det er en dejlig social omgang, da man sidder ved langborde, og selv er med til at dække bord og hente maden. Til gengæld får du et godt, solidt og billigt måltid til kun 55 kr. Hvis du vil være sikret en plads, så sørg for at bestille her allerede nu.

Hvis du ikke kommer forbi Folkekøkkenet, så kig efter deres Mad-cykel, som vil holde til ved en ny Agora hver dag. Her kan 10-14 festivalgæster deltage i en madlavnings-session – det er ganske gratis, og du får et lækkert klimavenligt måltid ud af det, og det må da være bedre en dåsemakrellen.

 

Hvis du gerne vil læse mere Roskilde Festival 2019, så se vores indlæg om Alkoholfri Drinks og Responsible Refund.

 

God festival!

/ Louise Bro

1 COMMENT

Comments are closed.