Test: Rugbrødsmotor vs el-løbehjul

1
389

Du kan – indtil videre – snuppe en delecykel eller et eldrevet løbehjul på gaden. Men hvad fungerer bedst?

Af Martin Finnedal

De 400 el-løbehjul fra firmaerne Voi og Tier fylder godt i både de københavnske gader og i netavisernes spalter. Men hvordan er de egentlig at køre på? Og hvad er fordele og ulemper i forhold til deres nærmeste konkurrent, delecyklen fra danske Donkey Republic? Læs med her.

Vol/Tier
Overordnet:
Man finder ”sit” løbehjul ved hjælp af en app. Der er 400 løbehjul i København indtil videre. Der er ingen faste zoner, så man henter den nærmeste og sætter den et tilfældigt sted, når man er færdig. De samles derefter op om natten, lades op og sættes ud igen. Du forventes at have hjelm på, være over 18 år år og i øvrigt være ædru.

Pris:
10 kroner pr. påbegyndt tur. Herefter 1,5 krone i minuttet. OBS Der er to forskellige tjenester, Tier og Voi med hver deres app, men priserne er identiske. Det er løbehjulene sådan set også, og deres app fungerer på samme måde.

Godt:
Appen er meget brugervenlig, og GPS’en er spot on. Det er derfor ikke svært at bruge appen til at finde et ledigt løbehjul.

Der er en elektronisk speeder og en bremse. Der er desuden en ekstra fodbremse. Lys på er der også. Plug and play.

Det er sjovt.  I hvert fald på de små gader, hvor man føler sig som barn igen.

Tophastigheden er 20 km/t, hvilket er passende på cykelstien.

Dårligt:
Der er ”kun” 400 løbehjul i alt. Der kan derfor være lidt langt imellem dem.

Når du finder et løbehjul, risikerer du, at der er ikke nok strøm på. Det kan man nemlig ikke se på appen.

På lidt længere strækninger ryger charmen, da det simpelt hen er kedeligt at stå stille på et løbehjul. Og på en kold dag er det virkelig ikke rart at blive ramt af kulde og blæst. Man føler sig generelt udsat på den lille tingest, som jo dybest set i størrelsen passer til børn.

Det er faktisk umuligt at bruge armene til at vise af med. Kørsel kræver nemlig begge hænder på styret.

Du kan ikke – gentager ikke – køre over en kantsten på et el-løbehjul. Du ryger lige på snotten.

Man kan sætte spørgsmålstegn ved, om det er så miljøvenligt at køre rundt i København og samle 400 løbehjul ind hver dag.

Donkey Republic
Overordnet:
Cyklerne står i drop on og drop off-zoner. Der er 1900 stk i København. Der er desuden cykler i andre dele af hovedstadsområdet blandt andet Helsingør og Dragør. Det er påtvunget at aflevere cyklen i et drop off-område. Det behøver dog ikke være der, hvor du samlede den op. Cyklerne er ”damecykler” med indstillelig sadel.

Pris:
12,50 kroner pr halvtime. Eller 149 kroner pr. måned for ubegrænset brug.

Godt:
149 kroner for ubegrænset adgang til en cykel er en fantastisk handel. Du undgår cykeltyve, cykelsmede og bøder for at køre uden lys. Med samme abonnement har du adgang til hele Donkey Republic som er at finde i en lang række andre byer både i Danmark og i resten af Europa.

Du kan skifte mellem de forskellige cykler tilgængelig i din zone, hvis du nu foretrækker den ene fremfor den anden.

Der er Donkey Republic-cykler overalt i København, og du har derfor altid en cykel indenfor rækkevidde.

Cyklerne er af god kvalitet. Indvendige gear (3 gear eller 7 gear) er standard (et par enkelte har fodgear), og cyklerne er som oftest pumpede og smurte.

Du åbner og låser igen ved hjælp af app’en. Det er genialt.

Dårligt:
GPS’en er langt fra spot on. Du risikerer derfor at få at vide, at der er tre tilgængelige cykler i din zone, men der er måske kun en. Eller du kan risikere ikke kan kunne finde den ene cykel, der ellers er angivet og som du har begivet dig hen mod. Det er ret så irriterende.

Man skal lige tjekke lygterne, før man tager cyklen, for det er ikke altid re-light-lygterne virker, og det er dumt at risikere en bøde.

App’en kan i ny og næ fejle fuldstændig, så man ikke har mulighed for at saddle up.

DOMMEN:
Donkey Republic vinder testen med et mulehår. Cyklerne er mere tilgængelige, de er billigere, de er miljøvenlige, og de er lige så lette at bruge som løbehjulene. Og så får man i øvrigt motion. Om nogle af tjenesterne fortsat er tilgængelige de kommende år er dog endnu uvist. De er nemlig en torn i øjet på politikere i Borgerrepræsentationen, der mener, at begge tjenester fylder for meget. Samtidig står nye konkurrenter på spring.

Donkey Republic får både et helt og lykke og et klap på skulderen med herfra.

1 COMMENT

Comments are closed.