5 ostepushere til din jule- og nytårsost

0
348

”Jeg tager ost med!” En helt klassisk sætning, når jeg skal til et sammenskudsgilde. Jeg ved nemlig lige præcis, hvad der er allerbedst (for alle, naturligvis), når et rigtigt ostebord skal dækkes. For nogle uger siden var jeg til en vaskeægte ostefest, hvor oste-connaisseur Marie Jeng fortalte mig lidt om ostenes København. Og den guide får du lige her: 

Til et overdådigt jule- og nytårsbord hører et velspækket ostebræt. Selvom maverne er fyldte med fiske- og kødretter, så er man da et skarn, hvis man ikke liiiiige kan knibe en bid ost ned. Og hvem vil i øvrigt ikke gerne tage oste-tjansen til næste sammenskuds-julefrokost?

Her får du en lynguide til fem herlige ostehandlere i København.

Arla Unika, Torvehallerne 

Arla tog fusen på mange, da de for en række år siden udkom med serien Arla Unika, der sætter helt nye standarder for danske specialoste. Ostene finder du flere steder, men hvorfor ikke gå direkte til Nældens Rod i Torvehallerne, hvor Arla Unikas første butik findes.  Her finder du Arla Unika oste og mejeriprodukter og lille udvalg af andre produkter med høj gastronomisk flyvehøjde.

Osten ved Kultorvet

Den økologiske ostebutik i hjertet af København er til daglig drevet af Mikael “Ost” Henriksen, men er ejet af den velkendte Jens Slagter fra butikken “Slagteren ved Kultorvet”. Butikken er Danmarks første økologiske ostebutik, og her finder du over hundrede forskellige slags oste fra hele tolv lande.

Ost & Ko - photo Martin Kaufmann

Helges Ost, Værnedamsvej 

Helges ost på Værnedamsvej har ligget i den gamle slagtergade i over 40 år. Her fås danske og udenlandske specialoste, charcuteri og herlige ostekiks. Hvis du vil undgå kø, så kig forbi uden for frokosttid, for her er der en del, der vender snuden mod den lokale ostepusher for at fange frokostsandwichen.

Klingenberg Ost & Delikatesser, Rødovre Centrum 

Klingenberg Ost har netop slået dørene op til et spritnyt ostemekka i Rødovre Centrum. Her finder du en kræsen cocktail af nye danske specialoste, de bedste udenlandske klassikere og et imponerende udvalg af specialiteter og delikatesser.

Ost & Ko - photo Martin Kaufmann

Grand Fromage, Frederiksberg 

Et stykke ude af Peter Bangs Vej ligger Grand Fromage. Her findes oste, du ikke fanger andre steder. Mange danske oste håndplukket fra små gårdmejerier, italienske klassikere og franske fristelser. Og så er butikken og det osteentusiastiske personale et besøg værd i sig selv.

Inspiration: Sådan har du ikke set ost før!

Ost & ko, Mejeriforeningens EU-kampagne for danske og europæiske oste, har gennem de sidste tre år skabt en lang række nye, spændende osteopskrifter i samarbejde med førende danske madbloggere. Hvis du ikke ’bare’ vil medbringe en flad brie, så find inspiration til frække osteserveringer her.

Prøv fx Nada Louise Cays nytænkning af den klassiske osteservering ”ostebordet” med spændende og opfindsomt tilbehør:

Skærmbillede 2017-12-19 kl. 17.02.44

Find opskriften her!

 

/Louise