Bente Scavenius | Københavnersnuden #117

0
347

I Bybilleder – Kunstnernes og forfatternes København tages læseren med på en anderledes tur igennem hovedstaden. I bogen har kunsthistorikeren Bente Scavenius og litteraturhistorikeren Bo Tao Michaëlis samlet 75 uddrag fra den danske litteraturhistories forfattere og sammenstillet dem med 75 værker af kunsthistoriens store mestre. Udgivelsen giver derfor et helt unikt billede af, hvordan København er blevet skildret gennem de seneste næsten 250 år. Vi har talt med én af forfatterne bag bogen, Bente Scavenius, til en snak om nutidens København. 

LC: Hvad har du gang i i øjeblikket?
BS: Jeg er anmelder på Børsen, jeg holder foredrag, sidder i forskellige fondsbørser, og så skal jeg i gang med en ny bog i starten af 2017. 

LC: Hvordan kom I på ideen til Bybilleder? 
BS: Det var fordi, at jeg i 1985 lavede en bog sammen med Poul Borum, Malernes og forfatternes Danmark. Jeg har talt med Bo Tao Michaëlis om, at vi ville lave samme koncept med malerne og forfatterne om København – og vi har faktisk talt om det siden 2004. På et tidspunkt troede jeg slet ikke, at det ikke ville blive til noget, fordi vi blot blev ved med at tale om det. Men det blev heldigvis til noget.

bente-scavenius

LC: Hvad er dit yndlingsbillede af København:
BS: Jeg har mange yndlingsmaleri, ét for hver periode, men jeg må indrømme, at det moderne gennembrud med Hammershøy holder jeg meget af.

LC: Hvor bor du?
BS: Vi bor i Lille Strandstræde lige ved Nyhavn. 

LC: Hvor går du tur?
BS: Det gør jeg på havnefronten og på Kastellet, hvor jeg går tur med min hund, Saba. Det er en meget smuk tur.

LC: Hvor drikker du kaffe?
BS: På Emmery’s i Store Strandstræde. dDet ligger lige overfor, hvor jeg bor, og jeg har tit møder her.

LC: Hvor spiser du?
BS: Jeg er tit ude at spise i København, men hvis jeg skal ud til frokost, holder jeg meget af Atelier September i Gothersgade, og hvis det er til middag, vil jeg gerne ned til Frederik Bille Brahes nye restaurant Havfruen i Nyhavn, og ellers kan jeg godt lide Fishmarket.

LC: Hvor fester du?
BS: Nu har jeg nået en vis alder, hvor jeg mest fester i private sammenhænge, men ellers må jeg nævne Kunstforeningen Gl. Strand, som har en meget smuk festsal, lavet af Erik A. Fransen.

LC: Hvor inspireres du?
BS: Det gør jeg i gallerietlivet i København – enten ved gallerierne ude ved den Hvide Kødbyen eller i Indre By. Jeg elsker også at gå gennem Indre By – det liv, der findes her, er meget inspirerende. Jeg holder meget af byens puls. Jeg har boet her siden 1961 og er stadig meget glad for byen. Jeg er født på Møn, og da jeg som barn kom til byen, var det altid Indre By, der var indbegrebet af København. Hellerup og Frederiksberg interesserede mig faktisk ikke – men Indre By har et inspirerende og pulserende liv.

LC: Hvad er dit yndlingssted i København?
BS: Jeg holder meget af museerne i Indre By, som jeg ofte besøger.

LC: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?
BS: Det må være i min lejlighed – i og med at jeg har været gift i 40 år!

LC: Hvad er dit bedste minde om København?
BS: Jeg har mange minder i dagligdagen, så det er svært at vælge ét ud. Dagligdagens København er hver dag en fornøjelse, som alle sammen bliver til gode minder.

LC: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
BS: Jeg ville anbefale folk, der ikke har været i København, at gå på Statens Museum for Kunst, for her kan du opleve hele den danske kunsthistorie, og det, synes jeg, er vigtigt, hvis man ikke har været her tidligere.

LC: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
BS: At gå ned gennem Gothersgade søndag morgen er trist – der flyder med affald efter nattens fester. Folk må gerne rydde op efter sig, så der ikke flyder med pizzabakker og andet affald i gaderne.

LC: Dit soundtrack til byen?
BS: Det må være Poul Henningsen med Byens Lys:


Tusind tak, fordi du ville dele dit København med os, Bente, vi glæder os til at genopleve byens mange spændende kunstmuseer og Indre Bys pulserende liv. 

GOD SØNDAG!

Definition af en københavnersnude; interessant, sød, sjov og/eller venlig person, der er bosat i eller har tilknytning til København.