December i København emmer af julestemning, og der er masser af magiske julekoncerter at opleve i vores skønne by. Her er nogle af de bedste juleoplevelser for både store og små, som giver den der helt særlige julestemning. Læs med og få et overblik over julekoncerter i København 2024:
Af Nathalie
Dreamers’ Circus & Teitur – Julekoncert 20. december 2024 kl. 19:30 DR Koncerthuset, København
Dreamers’ Circus og Teitur leverer en unik julekoncert, hvor nordisk folkemusik og moderne sang går hånd i hånd. En koncertoplevelse fyldt med melankoli og glæde.
Julekoncert med Det Danske Drengekor 15. december 2024 kl. 16:00 Holmens Kirke
En traditionel julekoncert med Det Danske Drengekor i en af Københavns ældste kirker. Der synges klassiske julesalmer og korværker, der bringer varme og eftertænksomhed.
Københavns Domkirkes Julekoncert 17. december 2024 kl. 19:30 Vor Frue Kirke
Domkoret synger julen ind med en smuk koncert, der byder på både klassiske julesange og nyere korværker. Vor Frue Kirkes akustik skaber en fantastisk atmosfære.
Julekoncert i Marmorkirken (Frederiks Kirke) 18. december 2024 kl. 19:00 Marmorkirken
Denne koncert i den ikoniske Marmorkirke byder på klassiske juletoner og oplæsning af juleevangeliet. En smuk oplevelse i en af Københavns mest imponerende kirker.
Copenhagen Gospel Choir – Julekoncert 22. december 2024 kl. 18:00 Brorsons Kirke
En energisk julekoncert med Copenhagen Gospel Choir, der synger kendte julesange i kraftfulde gospelversioner. Perfekt til dem, der ønsker en livlig juleoplevelse.
Julekoncert i Christians Kirke 19. december 2024 kl. 20:00 Christians Kirke
Oplev en stemningsfuld koncert med klassiske juleværker opført af professionelle solister og kor. Christians Kirkes smukke interiør og akustik skaber en uforglemmelig ramme.
Julekoncert i Sankt Pauls Kirke 21. december 2024 kl. 16:00 Sankt Pauls Kirke
En koncert med klassiske julesalmer og værker fra danske komponister fremført af Sankt Pauls Kirkes Kor og orgel. En intim og stemningsfuld oplevelse.
Kender du til flere julekoncerter i København, der skal med på listen? Så skriv til os.
Ugens Københavnersnude er sanger, sangskriver og producer Juliane Viktoria. Hun har de sidste par år udgivet sange fra et ærligt perspektiv om alt fra nabostrid i byen til kærlighed. Hendes nyeste single, 555 deluded, kom i november – og her kan du møde hendes København.
LoveCopenhagen: Hvad arbejder du på lige nu? Juliane Viktoria (JV): Jeg kommer til at udgive i et lidt andet tempo, end jeg har gjort tidligere, derfor producerer jeg mange sange for tiden. Min nyeste single ‘555 deluded’ landede 8 november. En sang, der handler om at være en spirituel girly, fordi jeg bl.a. har fordybet mig i clairvoyance det sidste års tid. Jeg handler generelt mere ud fra mine følelser end logik – og det afspejler sig i min musik, i det visuelle og generelt i det meste jeg gør.
LoveCopenhagen: Hvor bor du? Juliane Viktoria (JV): Jeg bor i Indre By i min elskede lejlighed, som jeg på en måde føler er artworket til min musik. Jeg laver min musik i mit lille hjemmestudie, ønskeøen, som jeg har integreret i min lejlighed efter et par utilfredse naboer. Jeg trives bedst med at være kreativ hjemme, og selvom jeg er udadvendt og finder en masse inspiration ude, keder jeg mig aldrig, når jeg er alene i min lille hule.
LoveCopenhagen: Hvor går du tur? JV: Jeg går sjældent ture uden et formål, men som et ægte vandtegn søger jeg ofte hen mod vandet. Mit yndlingsspot tæt på mig er på bænkene ved Gammel Strand, nede ved kanalen, hvor man kan sidde og pose til folks stories når de passerer i kanalrundfart, men samtidigt kigge på nogle af Københavns perler. Solen rammer bænkene året rundt, så jeg er aldrig i tvivl om, hvor jeg skal søge hen, hvis jeg vil fange solen, når den skinner.
LoveCopenhagen: Hvor drikker du kaffe? JV: Jeg drikker ikke så tit kaffe, da jeg har rigeligt med energi i mig selv. Hvis jeg gør, sker det på min altan med folk, jeg holder af.
Hvor spiser du? JV: Jeg elsker at udforske nye spisesteder, men to steder trækker mig altid tilbage. Fransk mad er guld, specielt snegle. La Petanque på Israels Plads har byens bedste, hvis du spørger mig. De prøver ikke at være mere fancy end nødvendigt, og det elsker jeg. Og Cholon på Nikolaj Plads på en varm sommerdag, hvor man kan sidde ude og få god vietnamesisk mad, mens man sidder i læ bag Nikolaj Kunsthals store kirkevinduer.
LoveCopenhagen: Hvor fester du? JV: Selvom mine teenageår blev danset på klistrede diskoteksgulve, så nyder jeg i dag mest at sidde på en bodega. Mine to favoritter i indre by er Rosengårdens Vinstue og Byens Kro. Jeg drikker helst bare en basic flaskeøl, men på Byens Kro kommer jeg mest for deres mexicana-shots, som er deres signaturshot, der smager af en lille stærk bloody mary med en slice agurk på toppen. Hvis jeg er mere til et glas vin, så går jeg på Meló, hvor man kan gemme sig i en hyggelig krog og blive forkælet af noget af byens sødeste personale.
LoveCopenhagen: Hvor inspireres du? JV: Jeg er til tider lidt af en indekat. Da jeg var barn, så jeg tit ‘Forældrefælden’, hvor der er en scene, hvor deres mor arbejder fra sin seng. Dengang tænkte jeg: ‘that’s the dream’, haha. Så jeg laver tit musik i sengen. Jeg får dog inspiration til mine tekster gennem samtaler med mine venner, men også virkelig ofte gennem dårlige dates jeg har været på, rundt omkring i byen.
LoevCopenhagen: Hvad er dit yndlingssted i København? JV: Mit hjerte banker ret meget for Nørrebro, selvom jeg bor i K. Jeg synes, at Nørrebro føles som en ret lille bydel – ikke pga. størrelsen, men fordi jeg aldrig render ind i folk, jeg kender, andre steder, men på Nørrebro er det som om, at mange er lige rundt om hjørnet, og det er ret hyggeligt. Jeg elsker ligesom mange andre også at sidde ude foran gavlen uanset vejr, som sild i en tønde, og drikke vin og ryge cigaretter. Men som den indekat jeg jo er, er mit no. 1 yndlingssted nok mit hjem tbh 🙂
LoveCopenhagen: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København? JV: Jeg forelsker mig lidt mere i København, hver gang jeg får et crush. Jeg synes, der er noget cute ved, når vi deler vores små favoritter og hidden gems i byen med en ny person, som måske har opdaget noget af byen, man ikke selv har givet en chance, og omvendt.
LoveCopenhagen: Hvad er dit bedste minde om København? JV: Mit bedste minde om København er klart, da jeg flyttede hertil for 10 år siden. Jeg kom direkte fra en lille provinsby, hvor jeg nok havde haft det lidt svært ved at finde min hylde, fordi jeg ville noget andet end mange omkring mig. Alt føltes så stort og eventyrligt her, og byen greb den naivitet, jeg ankom med, og jeg følte, at jeg kunne være 100 % mig selv for første gang i lang tid. Det var inden, man havde dannet sig en mening om alle steder – selvfølgelig er meninger godt, men der var noget skønt ved den naive tilgang, hvor man syntes, alle steder var lidt magiske, fordi det ikke var noget, man havde prøvet før. Den naivitet kan jeg godt savne lidt nogle gange, og jagten på den følelse ville nok være grunden til, hvis jeg nogensinde skulle flytte til en ny by.
LoveCopenhagen: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København? JV: Hvis du skal have lidt af det hele på én aften, så kan man nok ikke komme udenom Punk Royale. Jeg har haft nogle vilde madoplevelser her, men har også haft det hjernedødt sjovt derinde. Men man skal være klar på at blive udfordret lidt af deres tjenere, som har en påtaget, men (hvis du spørger mig) sjov Karen-energi. Det koster dog lidt, så det er ikke noget, man gør hver weekend.
En anden god oplevelse, der er helt gratis, er at tage en tur op i tårnet på Christiansborg en dag, hvor solen skinner, og se, hvordan København flirter bedst.
LoveCopenhagen: Hvis du kunne tilføje én ting til København, hvad skulle det være? JV: Noget, jeg tog med mig, fra da jeg studerede et par år i Århus, som jeg synes mangler en smule i København, er, at der er en lille bydel, der er dedikeret til musikken, Lydhavnen. Her har mange studier, og musikken er selve sjælen i området. Jeg synes, det kunne være en smuk tilføjelse til København at have noget lignende her.
LoveCopenhagen: Dit soundtrack til København? JV: Neonlys med Ukendt Kunstner.
Tusind tak, Juliane Viktoria, fordi du ville dele dit København med os.
Ugens Københavnersnude er sangskriver, sanger og musiker, Sofia Hedia. Hun har boet i København, siden hun i 2012 afsluttede sin pianistuddannelse i Århus. Siden er det blevet til tre album, senest ”Vidunderlig Verden Af Katastrofer” fra august. Mød Sofia Hedias København lige her.
LoveCopenhagen: Hvad har du gang i i øjeblikket? Sofia Hedia (SH): Jeg laver mest to ting lige nu – Det ene er, at jeg er på verdens længste Danmarksturné med Katinka Band (29 koncerter!!), hvor jeg spiller keys og synger kor. Katinka er fantastisk, jeg elsker energien og poesien. Det andet er, at jeg er gået i gang med at skrive sange igen. Jeg udgav et album i august, som jeg havde arbejdet på siden 2020, så det er superskønt at have fået læsset den af skuldrene. Så er der ligesom plads til nye ting.
Når jeg er færdig med Katinka, spiller jeg først en lille juleturné med Fallulah, og derefter skal jeg på min egen turné til februar og marts. Jeg spiller sammen med min veninde Marianne Lewandowski, som Tina Dickow er så venlig at låne ud til mig i perioder.
LoveCopenhagen: Hvor bor du? Sofia Hedia (SH): Altså, jeg har boet i dejlige Brønshøj i 12 år, men sidste år flyttede jeg sammen med min kæreste og vores piger til Veksø. Ingen ved, hvor det er, alle tror, det er Sverige, men nej. Det er ca. 22 km nordvest for København. Man kan tage linje C herud, og så er det bare nogle stop efter Ballerup. Her er roligt og smukt, bakket med mose og træer, jeg er vild med det.
LoveCopenhagen: Hvor går du tur? SH: Så derfor går jeg mest tur i Veksø, rigtig tit med vores hund Maggie. Jeg går mest rundt om en mose, vi kan kigge på fra vores hus, Brønsmose hedder den. Jeg har noget med moser. Da jeg boede i Brønshøj, var det Utterslev mose og Degnemosen, der blev trasket rundt om.
LoveCopenhagen: Hvor drikker du kaffe? SH: Ja det er jo det, vi har ingen cafeer herude – som i INGEN, kun et pizzaria. Det er det, jeg savner mest ved København. Til gengæld har vi fået vores egen espressomaskine, så den brygger jeg kaffe på hver morgen. Med bønner fra et risteri, der bare hedder ”Risterriet” og ligger i Glostrup. Men jeg er tit på Nørrebro for at øve fx, og der ligger en lille kaffebar på Heimdalsgade 22, jeg elsker.
LoveCopenhagen: Hvor spiser du? SH: Jeg kan simpelthen ikke holde op med at spise Joe and the Juices clubsandwich med jalapenos i. Det er pinligt, det er hver uge. Den bedste shawarma i byen ligger på Nørrebrogade 195, Durum Bar. Det er genialt, simpelt, krydret efter min smag og godt hjemmelavet brød, bum. På min fødselsdag sidste år var på vi den lækreste vegetarrestaurant på Nørrebro, Baka’d Busk, på Rantzausgade, mange små meget smagfulde retter og udsøgte drinks, ja tak!
LoveCopenhagen: Hvor fester du? SH: Mest i en tourbus lige pt. og rundt omkring i Danmark. Men jeg elsker fancy cocktails, og min kæreste og jeg var på et sted på Vesterbrogade der hedder Curfew, det var megasjovt. Den er sådan ”Hemmelig” – man skal vide, hvor det er, og trykke sig ind, og så er der en bogreol, der flytter sig, og man træder ind i en helt anden verden. Der er dunkelt med plys og de sødeste og dygtige bartendere, som laver magi. Måske lidt samme ting som med Murakami; et univers, man kan forsvinde og lege i. Jeg elsker at danse, men jeg ved ikke, hvor voksne mennesker tager hen og danser i København, hvis der er nogen, der ved det, så sig lige til.
LoveCopenhagen: Hvor inspireres du? SH: Rigtig tit bøger faktisk. Forleden var vi i Thisted med bandet, og jeg gik ind i et gammelt antikvariat. Først så det lille ud, men det åbnede sig ligesom bagtil og rummede utrolig mange spændende bøger på en rodet og samtidig organiseret måde, med en sød og nørdet indehaver. Jeg købte ”Mordet på Kommandanten” af Haruki Murakami. Den er i to bind og har læst det første nu, den er introvert, skæg og surrealistisk. Hans magiske univers suger en til sig, og sproget er ligesom rigtig god sushi, man lapper det i sig. Så det er i mødet med god kunst, jeg selv får lyst til at skabe. Mest skønlitteratur, lyrik og musik.
LoveCopenhagen: Hvad er dit yndlingssted i København? SH: Nørrebro helt klart, der har jeg hængt mest ud, og to af mine søskende bor der med deres unger. Elsker området omkring flyverlegepladsen og Stefansgade. Der hang vi meget med ungerne engang. Og når der er loppemarked og sommerstemning, og man sidder udenfor ved Stefanos og får en Pizza. Brønshøj torv er egentlig ikke supercharmerende, men den har stadig en særlig plads i mit hjerte, og villakvarterende omkring Brønshøj rummer mange fortællinger. Der var mit første hjem i København, en villalejlighed på Håbets Allé. Vi lejede os ind i en stor gammel hvid villa, hvor vi havde øvelokale i kælderen.
LoveCopenhagen: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København? SH: Jeg er altid lidt forelsket i København. Jeg mødte min kæreste for 5 år siden på Brønshøj Bistro ved Brønshøj torv. Så der blev jeg smaskhamrende forelsket, og jeg er det endnu. Både i min kæreste og i København.
LoveCopenhagen: Hvad er dit bedste minde om København? SH: Åh, den er svær, der er jo så mange. Og jeg vil nok sige ovenstående, mødet med min kæreste på Brønshøj Bistro og vores første gåtur sammen rundt om Degnemosen. Men ellers var det jo fuldstændig magisk at ankomme helt grøn til byen i 2012 og dratte ned i Medley Studiet på Vesterbro, hvor jeg skulle indspille min første EP. Det var sådan filmisk, den unge jyde ankommer til storbyen, og så eksploderer det bare. Kan huske, jeg spillede en lille koncert på Cafe Retro i Indre by en sommeraften, og mange fra musikbranchen kom og tjekkede mig ud, wow, det var eventyr.
LoveCopenhagen: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København? SH: Gå i teatret alene, find en forestilling du synes lyder spændende og tag fint tøj på. Det har jeg gjort engang i mellem. Senest så jeg ”Indenfor Murerne” på Gammel Scene i Det Kongelige Teater. Du oplever det på en anden måde, når der ikke er nogen ved siden af dig. Brug byens kulturliv, find gode koncerter og inviter dine venner med. Der er næsten altid noget, man kan opleve i København.
LoveCopenhagen: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det? SH: En fed klub, der spiller dansemusik fra hele verden, som ikke kun er for de helt unge.
LoveCopenhagen: Dit soundtrack til byen? SH: Hør Fallulahs playliste ”Hej Søster”, der er en masse fed musik på, også fra mange københavnske sangskrivere.
Ellers har jeg lige opdaget en kunstner, der hedder Mustafa. Virkelig lækkert og smukt, lidt Bon Iver-referencer. Søren Huss nyeste plade lytter jeg også meget til for tiden, og selvfølgelig Katinka, som er en kæmpe københavnersnude-kunstner på den helt fede måde.
Og så skal man selvfølgelig høre min nye plade ”Vidunderlig Verden Af Katastrofer”, mens man cykler rundt i byen, der er bla. en sang fra Brønshøj torv og en fra Helgoland.
Tusind tak, Sofia, fordi du ville dele dit København med os!
Torsdag den 5. december slog Madklubben dørene op til Petit Bistro Royal. Den ikoniske Bistro Royal på hjørnet af Kongens Nytorv og Gothersgade får nu en søsterrestaurant et stenkast væk, nemlig i Pilestræde 23.
Når en uventet brand kan ende med at blive en ny begyndelse, er det værd at fortælle historien. Det er præcis, hvad der skete for Bistro Royal på Kongens Nytorv. Da flammerne i slutningen af november tvang restauranten til en midlertidig lukning, tog holdet bag det populære sted udfordringen op og skabte på rekordtid Petit Bistro Royal.
Den nye bistro har fundet sit hjem på Pilestræde 23 og tilføjer et ekstra lag til København som gastronomisk hovedstad. Her kan du nyde både frokost og aftensmad med en menu, der er tro mod Bistro Royals velkendte franske rødder.
Til frokost lokker en klassisk tatar, mens dagens fisk eller andre franske favoritter kan forkæle smagsløgene om aftenen. Hvis du bare har lyst til en kop kaffe eller en cocktail, er du også velkommen – der er plads til alle, der sætter pris på god mad og hygge, lover restauranten.
Franske klassikere og københavnsk charme
Petit Bistro Royal emmer af den samme varme atmosfære, som gæsterne kender fra Bistro Royal. Det er et sted, hvor der er højt til loftet, plads til spontanitet, og hvor glasset aldrig står tomt længe, hvis du har lyst til en opfyldning.
Den intime placering på Pilestræde gør stedet oplagt både til en hurtig frokostpause midt i byens puls eller en aften med venner og familie. Og med mulighed for private og semi-private selskaber er Petit Bistro Royal en oplagt destination for både hverdagens små fejringer og større begivenheder.
Et nyt kapitel – men Bistro Royal vender tilbage
Mens Petit Bistro Royal vinder hjerter på Pilestræde, arbejdes der på højtryk med at genåbne Bistro Royal på Kongens Nytorv. Forventningen er, at dørene åbnes igen 1. marts.
Indtil da kan du opleve essensen af Bistro Royal på den nye adresse og lade dig forføre af franske smagsoplevelser og københavnsk charme.
Så hvis du mangler en undskyldning for at forkæle dig selv eller dine nærmeste, ligger Petit Bistro Royal klar med åbne arme og varme retter på Pilestræde 23.
December står som oftest i julens tegn, men her er fem nye(re) restauranter, jeg drømmer om at frekventere her i juleræset.
Af Sara Schlüter
Fuld fest og farver hos ny asiatisk på Halmtorvet
Der er en ren overflod af asiatiske restauranter – særligt thailandske steder – i området omkring Halmtorvet på Vesterbro. De fleste er dog meget klassiske i deres udtryk (og her sværger jeg pt. til Kin Arai på hjørnet af Gasværksvej og Istedgade). Men nu er der en ny Pad Thai i klassen med Cofocos Superbon, der har indtaget Bistro Boschs tidligere lokaler, som har stået tom alt, alt for længe.
Udefra ser det lækkert ud med masser af pastel og fin loungestemning, så det tegner godt for kommende middage, der får perfekte grobunde til at udvikle sig til særdeles festlige lejligheder.
Jeg stoppede ret brat op, da jeg for noget tid siden gik forbi en byggeplads på Værnedamsvej i de lokaler, der i sin tid husede en klassisk, italiensk restaurant, siden en Nærvær og sidst… tja, det kan jeg faktisk ikke erindre. Et sted med fabelagtig lokation, men uden nogensinde helt at slå igennem. Årsagen til min bratte opvågnen på en søvndyssende gåtur var beskeden om, at Levantin snart ville åbne. Med fokus på det mellemøstlige køkken. Jeg har siden instagram-stalket stedet og drømmer mig tilbage til en middag i Beirut for år tilbage, der var en åbenbaring af smagsindtryk. Dem har jeg savnet siden, og glæder mig til at se, om Levantin kan bringe mig tilbage dertil. Ud fra billederne ser det meget muligt ud.
Texture er endnu et sted, jeg har instagram-stalket fra den dag, de slog dørene op. Jeg har nemlig en forkærlighed for smuk mad, kaviar, alt fra krabbe-familien og trøffel. Noget i den grad er at finde på menuen hos Texture. Bag de spiselige kunstværker står Karim Khouani, som tidligere har stået i køkkenet på michelin-restauranter flere steder rundt i verden og selv har drevet flere i Malmø. Nu er turen kommet til vores by, og fra venner og bekendte lyder alle en samlet dom om, at jeg skal skynde mig at reservere bord. Modtaget, jeg skynder mig.
Hvis man ikke er fast gæst i den del af sommerlandet, har man nok kun hørt sagnomspundne fortællinger om Tir, der ligger i Sjællands Odde. Men nu er de kommet til byen og vil hen over vinteren lange deres eftertragtede brød og kager over bagerdisken på Vodroffsvej. Og man kan spørge sig selv, om København virkelig har brug for endnu en brød- og kagepusher, men det virker jo som et mere eller mindre uudtømmeligt marked. Særligt i disse sweater-tider, hvor kulhydrater og gluten for mange af os er den eneste kur mod vinter-tristesse. Har du det på samme måde, så er det med at komme afsted mod Tir, mens tid er.
Indrømmet, jeg bevæger mig alt for sjældent til Østerbro. Bydelen på tværs af staden virker nogle gange meget længere væk end godt er. Men nu skal der snart laves en ekspedition mod Willemoesgade, hvor Arnfeldt åbnede tilbage i september. Jeg fik dog først øjnene op for stedet efter en Berlingske-anmeldelse af Søren Frank, der smed den direkte i top af min restaurant-liste.
I køkkenet står franske Ariel Calabrese, der sammen med Manja Mikkelsen også driver Arnfeldt Hotel på Ærø (endnu et sted, der er røget fluks ind på min radar). Mange af ingredienserne kommer fra netop Ærø og serveres med en fransk sjæl og – ser det ud til – universel velsmag.
December er over os, og hvad passer bedre til kolde dage og hyggelige aftener end en god kop gløgg? På Amager bugner det med steder, der serverer deres egne unikke fortolkninger af den klassiske julespecialitet. Vi har samlet en liste over de bedste steder, hvor du kan nyde gløgg på øen. Læs med og find din nye favorit!
Af Louise Bro
Det Argentinske Vinhus
Beliggende i starten af Amagerbrogade er Det Argentinske Vinhus en hyggelig vin- og tapasbar med fokus på argentinske vine, importeret fra små producenter.
Hos Det Argentinske Vinhus kan du forkæle dig selv med den altid lækre capionium gløgg lavet på portvin. Den er sød med intens og giver virkelig varmen. Det er en fast tradition for mange Amar’kanere (inklusiv mig selv) at nyde gløggen, når juleoptoget kommer forbi Amagerbrogade i slutningen af november. Men den lækre gløgg er nu lige så god alle dage i december – og du kan også købe gløggen med, hvis du vil nyde den hjemme eller give i gave.
Bjørnen og de Tolv Haner er en nyere vinbar på Holmbladsgade, kendt for sin hyggelige atmosfære og et imponerende udvalg af vine fra deres tolv haner. Med en minimalistisk stil med et fransk pift er det et ideelt sted for vinelskere, der søger en afslappet oplevelse. Her finder du et velsmagende udvalg af snacks, tapas og dagens ret – og hverken priserne på vin eller mad er noget, der ruinerer dig!
Hos Bjørnen kan du få den franske version af gløgg, nemlig vin chaud. Den er baseret på økologisk spansk tempranillo og tilsat saft fra kirsebær, appelsin og ingefær. Smagsoplevelsen afrundes med dadler, julekrydderier, en snert af brændevin – og masser af appelsin. Det er gløgg for dem, der elsker et intenst og frugtrigt twist.
Josephines er en charmerende bar, der er kendt for sin hyggelige atmosfære, store udvalg af naturvine og menukort med småretter, hvilket gør det til et populært valg blandt lokale.
Hos Josephines får du en lidt anderledes gløgg-oplevelse. Deres orange gløgg kombinerer æblecider, æblejuice og æblebrandy fra Æblerov med frisk appelsin og julekrydderier. En let og frisk men smagfuld variant, der smager af jul på en helt ny måde.
Whammy Bar er kendt for sin livlige stemning og innovative cocktails, der også spilder over i deres gløgg. Her finder du to spændende gløgg-varianter: en hvid gløgg med hyldeblomst og en klassisk rød. For dem, der ønsker et ekstra kick, kan begge varianter også spikes med rom, cognac eller vermouth.
Med to gløgg-varianter og muligheden for at tilføje et ekstra pift, er Whammy Bar et must-visit for dem, der søger intim og festlig varme på en kold december dag.
På den hyggelige café Tingvej 12 serveres der hjemmelavet hvid gløgg, som er lavet på æble, appelsin, julekrydderier og skvæt rom og samlet i en skøn smagsoplevelse. Du kan både nyde deres gløggen i caféen, som har åbent fra kl. 9-18 (17 i weekenden), eller tage den med til en gåtur eller din juleshopping.
På Tingvej 12 kan du iøvrigt også nyde lækker morgenmad og smørebrød til frokost – eller snacks, vin og deres skønne gløgg om eftermiddagen. Det her lille hyggelige sted er perfekt til en varm pause midt i julestressen.
Vinfar Deli er allerede kendt for sin suverænt lækre mad og delikatesser. Det hyggelige sted, som ligger ved siden af Pirlo på Strandlodsvej er småt men yderst populært, så det er heldigt, at de her i vinterkulden nu også har åbnet for bordreservation. Ellers kunne du ofte gå forgæves.
I juletiden finder du også Vinfars egen røde og hvide gløgg på kortet, som du i øvrigt også kan købe med hjem på flaske som den perfekte gaveidé. Og så er jeg også lige nødt til at nævne, at de har en ualmindeligt god sandwich med confiteret and, rødkåls-slaw, cornichoner og sennepsmayo. Det er jo bare smagen af jul!
Som du kan se, har Amager masser at byde på, med gløgg for enhver smag – fra klassisk rød til spændende hvide varianter og alt derimellem. Så husk at sænke skuldrene, skrue op for julestemningen – og måske tage et glas gløgg i hånden!
Hvis du ikke kommer forbi Amager, så frygt ej – vi har også samlet en guide til den bedste gløgg i resten af København. Find din næste favorit i vores guide: Fem gode glas gløgg i København.
Den 5. december slår biografen Reservoir dørene op på Bryggernes Plads i Carlsberg Byen og introducerer et unikt koncept, hvor filmoplevelser kombineres med gastronomi og barstemning. Her smelter film, mad og drinks sammen i en stemningsfuld atmosfære under ét tag.
Af Louise Bro
En biografoplevelse med ekstra luksus
Der er efterhånden ikke det, du ikke kan finde i Carlsberg Byen – lige med undtagelse af en biograf. Men det ændrer sig nu! Den 5. december åbner Reservoir, som tilbyder meget mere end gode film på lærredet.
Reservoir er nemlig ikke blot en biograf – det er et socialt samlingspunkt. Her kan du starte aftenen i baren eller loungen, nyde et velsmagende måltid, og slutte det hele af med en fantastisk film – eller en cocktail i baren. Uanset om du kommer for maden, drinksene eller biografen, er der noget for alle.
Det nye vandhul i Carlsberg Byen
Foruden biografen med fire sale, så har Reservoir også en bar og restaurant. Her kan du bestille fra et menukort bestående af cocktails, vine, snacks og amerikansk-inspirerede-comfort-retter. Du kan reservere bord i restaurant- og loungeområdet før eller efter filmen, og du kan også nyde dit måltid i biografsalen.
Med et menukort der rummer alt fra cocktails, vin og specialøl til snacks og retter som lobster roll, så må det siges at være noget en anden oplevelse end popcorn og cola. Du kan selvfølgelig også få popcorn. Det hører sig jo til. Men jeg tror nu hellere, jeg ville prøve deres mushroom taco eller sundae icecream i stedet.
Film og gastronomi smelter sammen
Biografen rummer fire sale med i alt 118 sæder, og er indrettet med borde og lamper mellem sæderne, så du kan nyde mad og drikke, mens du ser film.
Navnet “Reservoir” er inspireret af både vandets betydning for Carlsberg Byens historie og Quentin Tarantinos ikoniske film “Reservoir Dogs”. Indretningen afspejler disse referencer og skaber en atmosfære, der kombinerer Københavns charme med internationale impulser.
Reservoir viser de nyeste premierefilm, men afholder også særlige events med screenings af ikoniske klassikere og koncertfilm.
Reservoir åbner officielt den 5. december på Bryggernes Plads 10 i Carlsberg Byen og lover at blive et nyt kulturelt hotspot, hvor filmkunst og gastronomi går hånd i hånd.
Denne uges Københavnersnude er far, farfar, skuespiller og instruktør, Peter Aude. En mand med mange kasketter, der kombinerer sin passion for scenekunst med rollen som teaterdirektør for det intime Teater Magica, direktør for sit eget loppecirkus og dramatiker bag en række forestillinger. Peter er også forfatter til bøgerne Kropssprog og territorier og den netop udkomne Julekalenderbogen. Han beskriver sig selv som klovn, gøgler, plattenslager og livsnyder – en ægte københavneroriginal, der bringer liv og farver til alt, hvad han kaster sig over.
LoveCopenhagen: Hvad har du gang i øjeblikket? Peter Aude: Jeg udgiver ”Julekalenderbogen”, en historie i 24 afsnit om Villads, der opdager, at hans far er selveste julemanden. En bog med eventyr og stemninger, jeg forbinder med jul.
Og så står jeg lige foran min fyrretyvende sæson af ’Folk Og Røvere i Kardemomme’ by på Bellevue Teatret. Fra jeg kom ud af teaterskolen til i dag, har jeg spillet røveren Kasper i juleforestillingen, som er blevet en tradition for mange københavnere. Og efter jul har jeg premiere i mit eget lille hjemmeteater ”Teater Magica” med 12 pladser. Det er en slags trylleforestilling ’Titanic – Sandheden’.
LoveCopenhagen: Hvor bor du? Peter Aude: Jeg er så heldig at bo på Frederiksberg, lige ved Værnedamsvej. Et kvarter jeg elsker … tæt på Søerne, butikkerne og livet i øvrigt.
LoveCopenhagen: Hvor går du tur? Peter Aude: Elsker at gå tur i Landbohøjskolens Have. Det er et vildt sted, med tusindvis af mærkelige træer, roser og årstidernes blomster.
LoveCopenhagen: Hvor drikker du kaffe? Peter: Som regel hjemme. Jeg er ikke den store Café-connaisseur, men skal det være, så er det på Værnedamsvej.
LoveCopenhagen: Hvor spiser du? Peter: Sidst spiste jeg på Couscous på Vesterbrogade. Normalt spiser jeg mine egne salater hjemme.
LoveCopenhagen: Hvor fester du? Peter: Alle steder, hvor jeg bliver inviteret. Min næste store fest er hjemme d. 23.12, hvor vi fejrer jul og bliver 14 til bords.
LoveCopenhagen: Hvor inspireres du? Peter: Alle steder, når solen skinner!
LoveCopenhagen: Hvad er dit yndlingssted i København? Peter: Uden tvivl: Tivoli. Er kommet der hele mit 67 år lange liv.
LoveCopenhagen: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København? Peter: Under covid, hvor jeg lige havde mødt min kæreste … vi havde hele byen for os selv… det var vildt!
LoveCopenhagen: Hvad er dit bedste minde om København? Peter: Mit første stærke minde, var da jeg holdt min morfar i hånden på Strøget og skulle i Metropol og se juleshow.
LoveCopenhagen: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København? Peter: Gå i teatret!
LoveCopenhagen: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det? Peter: En variete, med stand up, artister, øl og glade dage!
LoveCopenhagen: Dit soundtrack til byen? Peter: Duerne flyver! Sang af Klaus Rifbjerg / Bent Fabricius Bjerre / Nicolai Kornerup
Peter Audes nyeste udgivelse Julekalenderbogen er i handlen nu. Bogen, der består af 24 kapitler, følger Vilsen, der fylder 10 år juleaften, og opdager at hans far måske er den rigtige julemand. Med sit budskab om at finde lys i mørket – at finde vej, fred og hjælp eller lys til at se sig selv – er bogen en oplæsningsfortælling med illustrationer for alle der elsker julen, børn som voksne.
Tak fordi du ville dele dit København med os, Peter!
Black Friday er kendt for tilbud og rabatter, men i år vælger IKEA København en anderledes vej. I stedet for at sætte priserne ned, sætter varehuset fokus på genanvendelse og bæredygtighed ved at tilbyde kunder 500 kr. i pant for deres brugte skum- eller springmadras. Læs med her
Af Nathalie
Hvert år ender omkring 500.000 madrasser som affald i Danmark, men IKEA København vil ændre dette ved at samarbejde med RetourMatras i Holland. Her genanvendes op til 80% af materialerne fra madrasserne, hvilket sparer cirka 50 kg CO₂ pr. madras i forhold til forbrænding.
Sådan fungerer madraspanten
For at deltage i madraspant-initiativet skal kunder aflevere en brugt skum- eller springmadras i IKEA København på Black Friday. Til gengæld modtager de en værdikupon på 500 kr., der kan bruges samme dag ved køb af møbler og boligtilbehør for minimum 1.000 kr. Værdikuponen kræver medlemskab af IKEA Family og kan ikke ombyttes til kontanter.
Vigtige detaljer:
Kun skum- og springmadrasser fra børne- og voksensenge accepteres (boksmadrasser er undtaget).
Hver kunde kan aflevere én madras.
Mere end bare Black Friday
Selvom madraspanten kun gælder på selve Black Friday, kan kunder fortsat aflevere deres madrasser til genanvendelse frem til den 20. december. IKEA arbejder også på at etablere en permanent løsning for madrasgenanvendelse i samarbejde med danske kommuner. Målet er at gøre det nemt for danskerne at genbruge materialer og fremme en mere bæredygtig hverdag.
Vi synes, at det lyder som et helt fantastisk initiativ.
Vil du også gøre en forskel? Læs mere her.
Julen står for døren, og gaderne emmer af eventyrlig julestemning med lys, liv og oplevelser. Fra stemningsfulde julemarkeder og koncertoplevelser til fest og unikke pop-up-events – der er noget for enhver smag. Her er din guide til alt det bedste, der sker i København i december – så du kan få mest muligt ud af denne magiske måned!
Hele december: Julemarkeder i København
Vil du opleve alt fra klassiske juleboder til moderne designmarkeder? Du kan se mange af byens julemarkeder her – men vi har også samlet de bedste julemarkeder i en omfattende guide – perfekt til at finde den helt rette julehygge. Læs mere om årets julemarkeder i vores store guide.
1. og 8. december: Kreativt Julemarked på BaneGaarden
Til BaneGaardens kreative julemarked kan du finde inspiration til julegaver, julepynt, pakkegaver og hyggelige juleprojekter. Blandt boder er bl.a. håndværk indenfor keramik, tekstil-produkter, glaspusteri, adventskranse og meget mere! Læs mere: HER
1. december: Skøjtebane på Christiania – Pusher Street on Ice
Christiania byder i år på en særlig vinteroplevelse med en ny skøjtebane på Pusher Street. Banen åbner den 1. december og er en del af transformationen af den famøse gade, som tidligere var kendt for sin hashhandel. Nu er fokus rettet mod at skabe et rekreativt og inkluderende område for både beboere og besøgende, og det bliver i første omgang med denne skøjtebane. Skøjtebanen ligger midt i Christianias unikke omgivelser og inviterer til vinterhygge og leg på isen – og fra den 7. til 20. december kan du også besøge det ikoniske julemarked i Den Grå Hal. Læs mere om vinterens skøjtebaner i København
1. december: Jul i Carlsberg Byen
Den 30. november og 1. december inviterer alle butikker og spisesteder i Carlsberg Byen til julehygge. Foruden juletræer og lys i hele Carlsberg Byen, er der gennem weekenden arrangementer som juletræstænding, gløgg i lange baner, særlige juletilbud og -konkurrencer, juleklip, julekor, hestevognsture og meget mere. Læs mere: HER
1. december: Julemarked på Grønttorvet
Grønttorvet holder stort indendørs julemarked i weekenden den 30. november og 1. december. Bag boderne finder du lokale kreative beboere, der sælger hjemmelavet krea, smykker, dekorationer, kunst, keramik og meget mere. Læs mere: HER
4. december: Julemarked på Kofoeds Skole
På Kofoeds Skole kan du gå på julegavejagt i socialøkonomiske butikker og finde unikke gaver, kunsthåndværk, dekorationer og pynt. Alt er genbrug, upcyclede designs, eller fremstillet af genbrugsmaterialer og lavet af skolens værksteder og undervisningshold. Og som en lille bonus, så går alt overskud fra julemarkedet til Kofoeds Skoles sociale arbejde for mennesker i socialt udsatte positioner i Danmark. Læs mere: HER
6. december: Julefest på Nemoland
Nemoland på Christiania inviterer til julefest med billige bajere og lækker musik. Så hvis du smutter forbi, er det nok en god idé at turen på Christianias nye skøjtebane inden. Læs mere: HER
6.-8. december: Flids Julemarked
Flids julemarkede fejrer i år 10 år og det bliver fejret med et helt særligt jubilæumsmarked i weekenden den. 6. til 8. deccember i Nørrebrohallen. Til julemarkedet kan du komme til gratis workshops fredag, og ellers se frem til tre dage med boder fyldt kunst, bæredygtigt design samt håndværk. Entré koster 40 kr. Læs mere: HER
6.-8. december: Birkens Julemarked
På Birkens julemarked åbner 25 kreative virksomheder for deres værksteder med kunsthåndværk, smykker, design, keramik, tøj, glas og illustration. Det hele er fordelt på 3 etager – og på den øverste kan du finde mad og drikke i caféen. Læs mere: HER
6.-8. december: VÆRK’s Julemarked på Designmuseum Danmark
Dette marked i Designmuseets gård er kendt for kvalitetskunst og håndværk, udstillet af Danske Kunsthåndværkere og Designere. Her kan du finde unikke julegaver og nyde æbleskiver og gløgg. Læs mere: HER
7. december: Kaptajngårdens Julemarked
Lørdag den 7. december er der julestemning på den gamle Kaptajngård i Indre By. Her finder du boder fyldt med masser af hjemmelavede julesager, tombola med masser af præmier, æbleskiver, vafler, gløgg, popcorn, julekaffe, te og juledelikatesser. Læs mere: HER
7. december: Julemarked på Værnedamsvej
På den charmerende Værnedamsvej kan du én dag i december opleve ægte julehygge med lokale boder, varme drikke og spændende gaveidéer. Perfekt til en hyggelig lørdagstur. Læs mere: HER
7.-8. december: Loppemarked i Bella Center
I weekenden den 7.-8. december slår Bella Center dørene op til Københavns største indendørs loppemarked. Her kan du gå på opdagelse blandt et væld af stande fyldt med unikke loppefund, smuk brugskunst og charmerende nips. Entré koster 40 kr. Læs mere: HER
7.-20. december: Christianias Julemarked
Et af de mest velbesøgte julemarkeder finder du som altid i den Grå Hal på Christiania, som i år har åbent hver dag fra den 7. til 20. december. Ingen boder er ens, så du kan finde ting fra hele verden – og en masse brugskunst og julepynt der er produceret af Christianitterne og deres naboer. Og som altid finder du også madboder med gløgg og søde julesager. I starten af december får Christiania også en ny skøjtebane på Pusher Street, så der er alverdens god grund til at besøge Staden og julehygge. Læs mere: HER
8. december: Flere Fugle & Friends Julemarked
Flere Fugle har inviteret deres gode venner og lokale aktører i NV til et hyggeligt julemarked, hvor du kan finde julegaver, hjemmelavet glögg og julekager. Læs mere: HER
11. december: Kunstakademiets Julemarked
Den 11. december inviterer de studerende fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler til julemarked på Kunsthal Charlottenborg. Her finder du selvsagt kunst – og hjemmelavet gløgg hos Apollo Bar. Læs mere: HER
13. december: Luciaoptog og julemarked på BaneGaarden
BaneGaarden skruer helt op for julehyggen den 13. december, hvor du kan komme til et fortryllende Luciaoptog kl. 17 i en gårdsplads fyldt med hyggelige markedsstande. Læs mere: HER
13. december: Luciaoptog i Kajak
Det efterhånden legendariske flydende luciaoptog i kajak sejler traditionen tro gennem Københavns Havn og kanaler d. 13. december. Der er masser af lys, flotte udklædninger og luciasang, og du har mange muligheder for at spotte og nyde optoget undervejs med afgang fra Kajakhotellet på Kalvebod Bølge kl. 16.30 og afslutning samme sted kl. 19.30.
Jul behøver ikke kun være julehjerte-fletteri og æbleskiver. I beboerhuset på Christianshavn står den nemlig på drag show med Betty Bitschlap & Gingzilla. Der vil uden tvivl være masser af fest, farver og glitter – og superb julestemning. Læs mere: HER
14. december: Aarstiderne Julemarked på BaneGaarden
I to weekender inviterer Aarstiderne til markedsdag på BaneGaarden, hvor du kan fylde din julesok med økologiske fristelser og delikate gaver. Foruden de lækre sager og gavebud, er der en bred vifte af juleaktiviteter for alle aldersgrupper, og du kan også købe et økologiske juletræ direkte fra gårdspladsen. Læs mere: HER
14.-15. december: ØsterGro Julemarked
ØsterGro julemarked foregår både på tagfarmen og i gården, hvor du kan glæde dig til gode, lokale, økologiske lækkerier, grøntsager, frø og hjemmelavet æblegløgg, smukke og nyttige sager, bøger, m.m. Og hvis du mangler årets jueltræ, så finder du også det i weekenden den 14. og 15. december. Læs mere: HER
14.-15. december: Skioutlet i Valbyhallen
Mangler du lidt gear og varmt kluns til skiferien? Så kan du smutte forbi det 1000m2 store skioutlet i Valby Hallen i weekenden 14.-15. december. Læs mere: HER
15. december: Jul på Fasangården i Frederiksberg Have
I hjertet af Frederiksberg Have finder du Fasangården, der til jul er et oplagt udflugtsmål for børnefamilier. Her er julegodter, en østersbar, julekor og mulighed for at møde julemanden hver søndag i advent. Læs mere: HER
15. december: Julemarked på Reffen
Denne vinter byder Reffen Skøjteøen på et væld af spændende julemarkeder i Werkstatt – fra vinyl, genbrug og børnetøj til kunst og julegaveidéer. Både den 15. og 22. december forvandles Werkstatt til et kreativt mekka fyldt med kunst, design og julestemning. Læs mere: HER
21. december: Juletræer og julemarked på Herberget
Herberget på Hillerødgade inviterer til julemarked den 21. december, hvor du kan støtte den lokale sociale arbejde og gøre noget godt for Københavns hjemløse. Her sælger arbejdsfællesskabet Håndlangerne økologiske juletræer og produkter fra værkstederne på herberget. Læs mere: HER
22. december: Gratis skøjteundervisning på Broens
Hvis du gerne vil blive en bedre skøjteløber, kan du få gratis skøjteundervisning på Broens skøjtebane. Uanset om du nybegynder eller bare mangler lidt teknik til at finjustere dine piruetter, så får du kyndig vejlighed af Broens dygtige trænere guider. Skøjteundervisningen finder sted hver torsdag og søndag i december. Læs mere: HER
22. december: Julekoncert med Caroline Henderson i Grundtvigs Kirke
Skal du være helt sikker på at få julestemningen helt i top, så er der god mulighed for det til julekoncert med Caroline Henderson i den smukke Grundtvigs Kirke. Sammen med sit faste hold bestående af pianist Nikolaj Hess og guitarist Gustaf Ljunggren, vil Caroline Henderson synge julen ind. Koncerten kræver billet. Læs mere: HER
22. december: Kom godt hjem fest på Toga
Inden alle tager turen hjem mod familien til jul, så kan du lige få den sidste øl med på Toga, når de holder ”Kom godt hjem” fest den 22. december. Der er livemusik og gode tilbud. Læs mere: HER
Der kan næsten ikke være mere på vores lange liste – men vi opdaterer som altid løbende, så husk at gemme linket! God december og glædelig jul.