Byt dine haveæbler til Decideret cider

0
387
decideret

Hvis du er så heldig at ligge inde med en masse haveæbler, så kan du bytte dem til Michelin-flasker. Ciderproducenten Decideret åbner i september for æble-indlevering i Nordhavn, og hvis du afleverer dine overskydende haveæbler, så får du bobler retur.

 

Foto af Martin Pedersen

Havens træer er fulde af æbler. Når æblemosten er presset og tærten i ovnen, bliver de overskydende æbler samlet op og kørt på komposten eller rådner på plænen. På den måde går der hvert år omkring 5 mio. kg æbler til spilde i de danske haver – eller hvad der svarer til 200 store lastbiler fyldt med spiseklare æbler.

Dette spild har den københavnske ciderproducent Decideret sat sig for at gøre noget ved.

Bytte Bytte Købmand

Ciderproducenten Decideret har de sidste tre år taget imod lokale haveejeres overskudsæbler og byttet dem for cider. “Det er en enorm ressource, der ellers går tabt hvert efterår, siger Jakob Paludan, medstifter af Decideret. “Vi bruger æblerne til en ultralokal københavner-cider, så overskuds-frugten får nyt liv i flasken. Vi har æbler af en helt særlig kvalitet i Danmark – også i haverne – som gør sig eminent til tør cider og mousserende frugtvin.“

Byt æbler til cider i Nordhavn

Det fungerer således, at alle haveejere kan aflevere deres æbler hos Decideret i Nordhavn og få en flaske færdig cider med hjem pr. 20 kg æbler. Æblerne kan indleveres på Kattegatvej 53, port 1 i tidsrummet 12-15 alle lørdage (3., 10., 17. og 24.) i september samt 1. oktober.

Sidste år var et magert år for indsamlingen, men i år ligner et kanon æbleår. Så Decideret håber på, at mange haveejere lægger vejen forbi. Når æblerne er indleveret, kværnes, presses og gæres de til en helt unik flaske, som kaldes Københavnsk. Denne flaske sælges kun i hovedstaden. På den måde er ringen sluttet for et helt lokal æble-eventyr.

decideret cider
Foto af Martin Pedersen

Danske haveæbler ender på michelin-restauranter i København, Paris og Singapore

Cider-eventyret startede som et hobbyprojekt i 2015 blandt en gruppe københavnske venner. “Vi har jo nogle af verdens bedste æbler i Danmark, men ingen kultur for at forædle dem til cider og frugtvin”, siger Cornelius Simonsen. “Det ville vi lave om på.” Hvad der startede som en hobby blev til en levevej, og i dag tæller Decideret mange toprestauranter blandt sine kunder.

De har f.eks. leveret en cider – hvis base var haveæbler – til verdens bedste restaurant Geranium (ifølge The World’s 50 Best Restaurants) og eksporterer til over 20 lande i hele verden. Det lokale og bæredygtige vil de dog gerne holde fast i, og derfor leverer de selv cideren til de københavnske restauranter og vinbutikker på en elektrisk ladcykel.

Vinøse cidere og frugtvine

Decideret er et cideri beliggende i Københavns Nordhavn. Her laves vinøse cidere og frugtvine af danske æbler, pærer, druer, kirsebær og solbær. Deciderets samarbejder med økologiske frugtavlere på Fyn og Lilleø, ligesom de har gjort det til en ting at bruge havefrugt i deres cuvéer, der sælges på toprestauranter verden over. Alle cidere vinificeres og håndtappes i Nordhavn, og der manipuleres mindst muligt med den rene most, som i både produktionsmetode og smagsudtryk minder om naturvine.

Du kan aflevere dine haveæbler på Kattegatvej 53, port 1 i tidsrummet 12-15 alle lørdage (3., 10., 17. og 24.) i september samt 1. oktober.