COPENHAGEN JAZZ FESTIVAL: NANA RASHID

0
349

Fra fredag den 3. – søndag den 12. juli er der Copengagen Jazz Festival for 36. gang i København. En stolt tradition, der fylder gade, stræder og spillesteder med al slags jazz fra hele verden. Én af de kunstnere, vi skal opleve, er den karismatiske og udtryksfulde sangerinde, Nana Rashid. Vi har mødt hende til en snak om musik og København, inden koncerten den 9. juli på Bevar’s.

nana rashid

Nana Rashid beskriver selv Copenhagen Jazz Festival således: “Det er jazzmusikernes juleaften 10 dage i træk. Det er den uge, hvor København fyldes med jaz,z og københavnerne i 10 dage kan høre jazz på næsten hvert et gadehjørne.”

Med en debutplade på vej til oktober er 2015 året, hvor Nana Rashid for alvor deler sin musik med jazz-entusiasterne i resten af Danmark. På det kommende album fortolker Nana Rashid jazz-genren med et blidt feminint touch, der rundes af med en elegance og kant. Musikken er rå og moderne og rummer alle de udforskende følelser, vi oplever i nuet.

LC: Hvad kan du godt lide ved denne festival?
NR: Jeg elsker, at hele København summer af den her særlige intimitet, som jazz i mine øre skaber. At det ikke bare er ét område i København, men hele København, der er fyldt med jazzmusik og jazzmusikere, der er i vores hovedstad af en grund, nemlig for at hylde jazz og København. 
Copenhagen Jazzfestival giver os københavnere mulighed for at høre jazz på så mange forskellige måder og udforske alle hjørner af genren. Fordi gaderne er fyldt med toner, kan man endda være heldig at kunne høre en koncert fra sin egen vindueskarm. Det er skønt, at en genre, der resten af året for mange, kan være så fremmed, i 10 dage bliver så nærværende i gadebilledet. For mig er det fantastisk at gå fra en freejazzkoncert i 5e i Kødbyen til vokaljazz i et af Københavns koncerthuse, fordi det vidner om, at jazz ikke bare er en ting, men at elastikken for, hvad der er jazz, er så fleksibel, og det elsker jeg, at jazzfestivalen anerkender.

LC: Hvad glæder du dig allermest til ved dine egne koncerter?
NR: Jeg glæder mig allermest til koncerten på Café Bevar’s. Jeg glæder mig sådan til at spille den nye musik, som vi har brugt så lang tid på at udvikle i øvelokalet. Det bliver en stor oplevelse at lade publikum være en del af musikken. Jeg kan faktisk næsten ikke vente.

LC: Hvad skal du selv opleve under festivalen?
NR: Uhh jeg har en virkelig lang liste.. Men det jeg glæder mig mest til er:
Lizz Wright – hun har den smukkeste dybe stemme og en varme, jeg glæder mig til at opleve live.
Hess/AC/Hess Spacelab – det er instrumentaljazz – men jeg vil næsten hellere kalde det filmmusik. Jeg husker sidste år at være taget alene til en natkoncert, der var så smuk, at alting bare gav mening – så meget at tårene trillede.
Herbie Hancock – Han er en legende og en virtuos, der har arbejdet sammen med de helt store, blandt andre Miles Davis. Jeg husker, at mine forældre har lyttet til Cantaloupe Island og Watermelon, da jeg var helt lille. Så for mig er det musik, der føles som hjem og barndomsminder.

LC: Har du et godt tip, hvis man er novice på jazzfestivalen som tilskuer?
NR: Ja, den helt store vokaljazz-dag på Sølyst søndag den 5/7, hvor Cyrille Aimée og Lizz Wright begge spiller. Det er vokalkoncerter, og de er som regel nemmere at lytte til. 
Og så ville jeg helt klart anbefale at smutte en tur på La Fontaine jazz jam med Jan Harbeck som vært og opleve en jamsession med fuld blæs på.

LC: Hvorfor passer jazz og København så godt sammen? 
NR: København og jazz har jo en helt speciel fælles historie, fordi både Dexter Gorden og Ben Webster, som er to af jazzens helt store legender, har boet i København og i den grad har sat deres præg på jazz i Danmark og i særdeleshed i København. Derudover går jazz og hygge så godt sammen, og hvis der er noget København har, så er det hyggelige caféer, så når de fyldes med jazz, går alt op i en højere enhed.

Vi glæder os til at opleve Nana Rashid på Bevar’s på Nørrebro den 9. juli kl. 17-19. Se mere og hør mere til Nana lige her.

Nana Rashid jazz pressebillede