DEN DANSKE BORGERKRIG 2018-2024 PÅ NØRREBRO TEATER

1
373

Kaspar Colling Nielsen udgav i 2013 science fiction-romanen, Den Danske Borgerkrig 2018-2024; en syret fortælling om den 475-årige rigmand, Henry, som via et stamcelleprogram nu lever evigt sammen med sine venner. Hans bedste ven er hunden Geoff, der har lært at tale – og den både morsomme og deprimerende roman opsættes nu på Nørrebro Teater, hvor vi var til premiere i lørdags.

LoveCopenhagens bognørd, Anne, har været min bogpusher i mange år efterhånden. Hendes kærlighed til litteratur er uoverstigelig, hun har lært mig at elske både Paul Auster, Jakob Ejersbo og Jan Sonnergaard, for bare at nævne nogle få, og hun gav mig også novellesamlingen, Mount København, af Kaspar Colling Nielsen tilbage i 2010, da vi sammen startede LoveCopenhagen.

Sjældent er jeg blevet så begejstret for en fortællestil, som den jeg fandt i Mount København og senest i Den Danske Borgerkrig 2018-2024. Hvor den absurde humor dækker over noget mørkt og melankolsk, så man ikke bare kan lægge bøgerne fra sig og gå nynnende videre i dagens program. Man bliver fanget i sproget og historierne, og man er ikke helt den samme, som før man læste dem.

Nu har Nørrebro Teater valgt at opsætte Den Danske Borgerkrig 2018-2024, i en dramatisering af Claus Flygare, scenografi af Nathalie Mellbye og instruktion af Jacob Schjødt. Et modigt valg, for det kan ikke være en nem opgave at gå til – romanen er nemlig ikke helt normal. Den skifter mellem fortælleren, Henry, der beretter om sit lange liv, og små sidehistorier, hvis betydning for hovedhistorien til tider virker fjerne, omend ikke uvedkommende.

Fordi romanen er så sammensat, må det alt andet lige være vanskeligt at gøre den til et teaterstykke, og det talte Ditte og jeg også om inden stykket – har de nu fået de detaljer med, vi selv bed mærke i? Har de respekt nok for romanen?

Se i videoanmeldelsen her, hvad vi mente umiddelbart efter stykket – og jeg skal beklage, at den slutter midt i en sætning om verdens ende. Det er næsten morsomt, men det var ikke tilsigtet, der var bare ikke plads nok på båndet.

Den Danske Borgerkrig 2018-2024 spiller til og med den 22. oktober. Køb billetter her.

/Louise

 

1 COMMENT

  1. […] 1. SVANTES LYKKELIGE DAG, NØRREBRO TEATER Vi grinte og græd af lykke og bevægelse, og det er det bedste stykke, vi har set på NBT til dato. 2. YOU, ME AND THE DISTANCE BETWEEN US, FÅR 302 Én kvinde på scenen med et stærkt budskab om flygtningekrisen. 3. TØRST, FÅR302 Det handler meget om at blive rørt, når vi går i teatret. Det blev vi i den grad her. Blandt andet fordi skuespillet var fuldstændig forrygende. […]

Comments are closed.