Passer cocktails og kirken sammen? Ja, mener sognepræst Vibeke Bidstrup, der for 4. sæson i træk byder indenfor til samtalesalon og Gin&Tonics i Grundtvigs Kirke.
Af Laura Lokdam
I det samme du træder ind i det monstrøse kirkerum, omfavnes du af en lilla og rosa varme, der byder dig velkommen og afleder tankerne fra den tågede, fugtkolde februaraften, der truer udenfor.
Vi er til GT-natkirke i Grundtvigs Kirke. Et koncept, der kombinerer meningsfulde samtaler med forfriskende Gin & Tonics. Et match, der måske nok er til den utraditionelle side, men som ikke desto mindre har vundet ganske stor popularitet, siden det så dagens lys i maj 2019.
Hver sæson udvælges en passage fra biblen, der lægger fundamentet for samtalernes tema. Denne sæson er valget faldet på Paulus’ berømte ord: så bliv da tro, håb og kærlighed, disse tre, men størst af dem er kærligheden. I aften skal det handle om håb.
Til samtalen har sognepræst i Grundtvigs Kirke Vibeke Bidstrup inviteret journalist og forfatter Amalie Langballe, der i 2021 udkom med bogen ‘Forsøg udi håb: Hvad præster ved om kaos’. En bog, hun skrev under coronapandemien, hvor netop håb var særligt kærkommen for mange.
Et godt stykke tid før arrangementet er sat til at begynde, er stolerækkerne allerede ved at være godt fyldt op. Selvom Grundtvigs Kirke er stor, så er det en god idé at komme i god tid, hvis du vil sikre dig en plads. Ifølge Vibeke Bistrup kan en aften som denne tiltrække alt fra 120-150 personer og helt op til 250 gæster.
Hun tilføjer, hvilket jeg også får bekræftet her til aften, at publikummet til GT-natkirke tæller alt fra børn til bedsteforældre.
Hvad er håb?
Foran os er opstillet en lille scene, der med sin standerlampe og behagelige lænestole bidrager til den fortrolige stemning.
Med udgangspunkt i Amalies bog om netop håb indledes en samtale, der i løbet af den næste time bevæger sig organisk mellem det helt nære og større samfundsspørgsmål som klimaangst og pandemi.
Af og til leveres en anekdote fra Amalies eget liv, der med historier om blandt andet parforholdets mange luner får smilene frem blandt de fremmødte.
Gud og G&T i skøn forening
En samtaleaften om håb er måske ikke så revolutionerende i kirkelig sammenhæng. Men det er aftenens anden akt måske. Det er nemlig ikke en hvilken som helst natkirke, vi er til, det er GT-natkirke, kort for Gin & Tonics.
Da det er tid til pause ledes gæsterne mod kirkens venstre side, hvor en improviseret bar er poppet op og frister med forfriskende drinks.
Man kunne måske spørge, om cocktails passer ind i kirkens hellige rum. De senere år har vi set alt fra spaghetti- gudstjenester til midnatskoncerter i kirkekalendrene rundt om i landet, men er det at gå for langt med festlige cocktails?
Ikke hvis du spørg Vibeke Bistrup. Ifølge hende har der nærmest altid har været alkohol forbundet med kirken. Tænk bare på portvinen, der serveres i forbindelse med nadveren om søndagen, siger hun.
Om det lidt ukonventionelle arrangement forklarer hun, at det i sin grundstruktur falder rigtig fint i hak med den grundtvigske folkeoplysning.
Idéen kommer desuden af et ønske om at bruge kirkerummet på en lidt anderledes måde, hvor man forsøger at tænke i nye baner for at skabe et rum til fordybning og samtale om større etiske spørgsmål som eksempelvis håb. Og hvorfor ikke gøre det med en Gin & Tonic i hånden?
Hvis du har fået lyst til selv at opleve GT-natkirken, så kan du finde mere information om arrangementerne her. Sæsonens næste og sidste arrangement, denne aften med Glenn Bech, finder sted torsdag den 23. marts kl. 20. Temaet denne aften er kærlighed.