Fem forfattere fortæller: Det skal du opleve på BogForum 2019

0
403

Fredag åbner årets BogForum, de gode historiers festival, og den store bogmesse varer hele weekenden. Vi har spurgt fem forfattere om, hvad de selv glæder sig til at opleve på årets bogfest.

Silas L. Marker

Silas L Marker

Silas L. Marker (f. 1994) er kandidatstuderende i filosofi og tilknyttet Center for Information og Boblestudier ved Københavns Universitet. Han er aktuel med bogen “Os og dem. Identitetspolitiske akser, ideer og afsporede debatter” skrevet sammen med Vincent F. Hendricks.

Hvad er dine umiddelbare tanker om BogForum?
“Det er faktisk første gang, jeg skal på BogForum, så jeg kan ikke sige så meget endnu. På den ene side går jeg ind til det med en vis skepsis, fordi jeg frygter, at det er et ekkokammer for et meget lille udsnit af befolkningen med overskud på den kulturelle og sociale kapital, der mødes for at give hinanden ret i deres verdensbillede. Den følelse kan jeg eksempelvis godt få på Folkemødet på Bornholm. På den anden side er mit indtryk, at der kommer lidt flere forskellige mennesker på BogForum (blandt andet på grund af beliggenheden), altså at det er lidt mindre elitært. Men jeg kan som sagt ikke udtale mig så erfaringsbaseret endnu, så jeg ser frem til at få mine fordomme enten bekræftet eller smidt på møddingen.”

Hvilke arrangementer på årets BogForum kan du anbefale?
“I foråret udgav Mads Vestergaard bogen Digital Totalitarisme, der handler om, hvordan ”smarte” teknologier med ”brugervenlighed” i fokus langsomt men sikkert er ved at føre vores del af verden tættere på et totalitært overvågningssamfund a la Kina. Jeg har læst bogen, og den er ikke bare endnu en overdrevet dystopi eller konspirationsteori. Den er et velskrevet, godt underbygget og fagfællebedømt stykke forskning i krydsfeltet mellem filosofi og medie- og teknologistudier. Så jeg kan klart anbefale at komme og høre ham blive interviewet af Vincent Hendricks.”
Mads Vestergaard
Rød Scene

Stand C2-032A
Lørdag kl.: 11:00
Beskrivelse: Mads Vestergaard og Vincent F. Hendricks stiller skarpt på den mørke side af den digitale revolution.

“Erik Skyum-Nielsen og Lasse Horne Kjældgaard er altid indsigtsfulde og interessante at høre på, og jeg ville aldrig forpasse en chance for at høre dem tale – og så endda om Nietzsche. Det skal nok blive interessant.”
Erik Skyum-Nielsen
Forlaget Spring
Stand C4-005
Lørdag kl.: 12:00
Beskrivelse: I samtale med Lasse Kjældgaard om Nietzsche og “Liget der blev oppe på jorden”

“Bogen ”Kan trold tæmmes?” er et godt og velskrevet indspark i vores fælles erkendelse af, hvad i alverden der sker på de sociale medier, hvordan det påvirker vores offentlige debat, og hvordan det er med til at (om)forme det moderne samfund. Det her arrangement er klart et besøg værd.”
Maia Kahlke Lorentzen, Katrine Emme Thielke, Nana Dall
Rød Scene
Stand C2-032A
Søndag kl.: 15:30
Beskrivelse: Kan trold tæmmes? Hør de tre forfattere forklare fænomenet internet-trolling og hvad såkaldt ’troldeadfærd’ egentlig er. Anna von Sperling er ordstyrer.

Beklager den skamløse selvpromovering, men ikke desto mindre kan jeg love interessant snak om identitetspolitik, politisk korrekthed og krænkelsesdebatter, når Vincent Hendricks, Søren Pind og jeg mødes med Anja Bo på Tranescene 2.
Søren Pind, Vincent F. Hendricks, Silas L. Marker
Tranescene 2

Stand C3-027
Søndag kl.: 12:30
Beskrivelse: Journalist og tidligere tv-vært Anja Bo taler med Søren Pind, Vincent F. Hendricks og Silas L. Marker om deres seneste udgivelser og om det samfund vi har i dag.

 

Mette Korsgaard

Mette Korsgaard

Mette Korsgaard er journalist, dokumentarfilmproducer og indehaver af Kragefilm. Hun er blandt andet kendt for dokumentaren “Min barndom i helvede” – om Lisbeth Zornig Andersens rejse tilbage til barndommen, som vandt Billed Bladets TV Guld 2013, TV-festivalens ‘Bedste Dokumentar’ 2013 og blev kåret af Politikens læsere som årets bedste tv-program 2012. Af andre produktioner kan nævnes filmen “Bonnie og de tusinde mænd”. I 2018 udgav hun “Min uimodståelige mand”, som hun også har lavet en dokumentarfilm om. 

Hvad er dine umiddelbare tanker om BogForum? 
“Det gode er det varierede udbud af bøger og adgangen til forfatternes mentale værksteder. Det dårlige er, at efter nogle timer begynder varmen, og lydene at sætte sig i hjernen, så jeg bliver ligeså træt, som da mine børn var små, og vi var på jagt efter billige bleer i Bilka.”

Hvilke arrangementer på årets BogForum kan du anbefale?
“Det er så heldigt, at to af de forfattere, jeg drømmer om at opleve, nemlig Vigdis Hjorth og Merete Pryds Helle, skal mødes i en snak om deres seneste romaner. De har hver især genskrevet et Ibsen skuespil, hhv ’Hedda Gabler’ og ’Et dukkehjem’, er blevet til romanerne ’Henrik’ og ’Nora’.
Merete Pryds Helle, Vigdis Hjorth, Klas Östergren
Auditoriet
Stand E Syd-Auditoriet
Fredag kl.: 13:00
Beskrivelse: Møde mellem norske Vigdis Hjort, danske Merete Pryds Helle og svenske Klas Östergren, der er aktuelle med hver deres genskrivning af et klassisk Henrik Ibsen drama. Klaus Rothstein Interviewer.

Jeg vil desuden anbefale Dispuks arrangement med endnu en eminent fortæller og reflekteret forfatter, nemlig Dy Plambeck med romanen ’Til min søster’. Hun bliver interviewet af psykolog Annette Holmgreen.
Dy Plambeck
DISPUKs Forlag 
Stand C3-034A
kl.: 15:00
Beskrivelse: Dy Plambeck har i år udgivet bogen: ”Til min søster”. Interviewes af Anette Holmgren.

Mikkel Frey Damgaard
Foto: Andreas Houmann
Mikkel Frey Damgaard

Mikkel Frey Damgaard (f. 1978) er uddannet journalist og har suppleret med studier i kunsthistorie ved Københavns Universitet. Han har lavet undersøgende journalistik i en årrække, været vært på nyhedsudsendelserne Deadline og DR2Dagen og har været nomineret til Cavlingprisen. Han er aktuel med bogen “Sørgekåben”.

Hvad er dine umiddelbare tanker om BogForum? 
“Jeg har det lidt ambivalent med Bogforum. På den ene side er det et overflødighedshorn af begavede og dygtige mennesker, som taler med hinanden, og på den anden side, så går det ofte alt for hurtigt, og det kan være svært at vælge. I år går jeg efter noget af det sikre, og det skyldes, at Gyldendal har lavet et nyt format, hvor man dropper de 15 minutters samtale og i stedet har sat flere forfattere sammen, som så har 45 minutter – og det er nogle møder, som man simpelthen ikke må gå glip af.”

Hvilke arrangementer på årets BogForum kan du anbefale?
“Vi begynder med en kontrovers: Jonas Eika kom på alles læber, da han undsagde den danske udlændingepolitik, da han modtog Nordisk Råds litteraturpris. Jeg vil gerne høre, hvad han har på hjerte.
Jamal Bendahman, Jonas Eika Rasmussen
Ny Scene
Stand E Syd-Ny Scene
Fredag kl.: 14:00
Beskrivelse: Mød Jamal Bendahman i samtale med Jonas Eika om Bendahmans debutroman Ash-Shaheed (Vidnet) og beatlitteratur – en litterær tradition som har været en stor inspiration for begge forfattere i deres egne værker.

“Olga og Dy er hver på deres måde nogle vidunderlige forfattere. Olga skriver afsindigt godt og følsomt, og hendes seneste roman, ”De Ansatte” var både rystende og rørende. Dy skriver som Van Gogh maler. Det er kraftfuldt og meget stærkt. Hendes karakterer raser og synker ned i desperat selvdestruktion på en måde, som jeg i hvert fald kan kende. De taler om Tove Ditlevsen – og det skal nok blive interessant.”
Tove Ditlevsen, Dy Plambeck, Olga Ravn
Tranescene 1
Stand C3-027
Lørdag kl.: 14:00
Beskrivelse: Klassikertemaet fortsætter med Simon Pasternak, hvor Olga Ravn og Dy Plambeck taler om Tove Ditlevsen.

“Det her arrangement er genialt! Knud Brix har foldet hele sit journalistiske talent og nysgerrighed ud de seneste år, synes jeg. Og her har han besøg af fire fantastiske digtere. Laugesen er en all time favorit, og Søren Ulrik Thomsen er så begavet, at jeg altid bliver rørt, når han taler.”
Morten Chemnitz, Peter Laugesen, Simon Fruelund, Søren Ulrik Thomsen
Tranescene 1
Stand C3-027
Søndag kl.: 13:30
Knud Brix og poeterne. Radiovært Knud Brix sendes på scenen med de fire forfattere Morten Chemnitz, Peter Laugesen, Simon Fruelund og Søren Ulrik Thomsen og deres aktuelle digtsamlinger.

“At sætte disse fire forfattere sammen er en gave fra Gyldendal til os alle sammen. Alle fire rykker grænserne for, hvad litteratur kan, og vi må alle sammen forbi og sige tilllykke til Svend Aage Madsen.”
Pablo Llambias, Kaspar Colling Nielsen, Jens Martin Eriksen, Svend Aage Madsen
Tranescene 2
Stand C3-027
Søndag kl.: 14:40
Beskrivelse: Mød 4 forfattere som har været i stand til at sætte vores realitetssans på prøve. Pablo Llambias, Kaspar Colling, Jens Martin Eriksen og Svend Aage Madsen bliver interviewet af Kathrine Tschemrinsky.

Malene Smidt Hertz

Malene Smidt Hertz

Malene Smidt Hertz (f. 1966) er en af Danmarks få vinkypere, uddannet 1985-1988 på Vingaarden i Odense med flere studieophold i udlandet undervejs: Mosel, Bordeaux, Bourgogne, Oporto samt Xerez de la Frontera. Stifter og direktør for Vinuddannelse.dk. Medforfatter til bogen: Kvinder og vin – fra nyttig viden til sund nydelse, 2015. 

Hvad er dine umiddelbare tanker om BogForum?
“Jeg bliver altid totalt høj af at være på BogForum. Jeg elsker bøger! Da jeg gik i folkeskole, var jeg meget på biblioteket og overvejede at gå den vej. Det er ret sjovt, for jeg er lidt ordblind og måtte have ekstra hjælp til at lære at læse. Men her er nogle af dem, som inspirerer mig: Naja marie Aidt, Anja A. Andersen, Julie Dam Andersen, som jeg ikke tidligere har stiftet bekendtskab med, men hvis mission jeg deler. Morten Bang Olsen, hvis veganske kogebog jeg skal bruge til en julegave. Lars Bisgaard, fordi jeg gad godt vide mere om vores danske konger. Svend Brinkmann bringer altid stof til nye indsigter. Sofie Jama, der har fortjent alles opmærksomhed. Sara Maria Glanowski, der har skrevet Skyggebokser, og Jan Grarup, som fascinerer mig i det svære valg mellem karriere og familie. Sørine Godtfredsen, hvis opråb jeg ofte læser, Merete Pryds Helle, hvis seneste bøger jeg har læst. Jacob Holdt, hvis lysbillede alle 70’er-børn hørte i folkeskolen. Thomas Korsgaard, hvis bøger jeg holder af og giver til de unge. Amalie Langballe, der deler sin sorg om at miste til kræft, og Malene Lei Raben, som jeg endnu ikke har læst. Jeg kunne skrive så mange andre på også, men nu stopper jeg mig selv.”

Hvilke arrangementer på årets BogForum kan du anbefale?
Stine Trampe Broch håber jeg kan gøre mig klogere på unge og stoffer som optager mine tanker en del, vigtigt fordi jeg arbejder med et andet “Stof” der kulturelt er accepteret men balancerer på et knivsæg fordi vores hektiske hverdag legaliserer vindrikning i et omfang der bekymre mig.
Julius Mygind Mühlhausen, Lise Mühlhausen, Stine Trampe Broch
Lev Nu Scenen
Stand B3-LEV NU
Fredag kl.: 10:45
Beskrivelse: “Mit barn tager ikke stoffer – jeg har spurgt ” er fortælleringer hver side af et misbruget. Julius, Magnus og deres mødre fortæller om tiden hvor stoffer fyldte alt for meget, og kampen om at blive fri af et misbrug. 

Og så slår jeg også lige en smut forbi Gløggkompagniet, som serverer dejlig gløgg i samarbejde med mig.

Anders Agner Pedersen.
Foto: Kongressen.com

Anders Agner Pedersen

Anders Agner Pedersen (f. 1985) er journalist og forfatter og driver med stor succes webmediet kongressen.com, der fokuserer på amerikansk politik og amerikanske forhold. I år er han aktuel med bogen “Obama – håbets præsident”.

Hvad er dine umiddelbare tanker om BogForum?
“Jeg er vild med BogForum og skal derud i år med hele min familie; min hustru og to døtre. Mine piger er bogelskere, og det er dejligt at have tid til at gå rundt og mærke stemningen og begejstringen for litteraturen. Og så er det også sjovt at se alle de bøger, som man måske ikke var klar, var blevet udgivet. Som forfatter er jeg naturligvis meget glad for, at BogForum er så populær en begivenhed – jeg synes, det er en af de sjoveste weekender i året. I år skal jeg rundt til nogle forskellige arrangementer sammen med Rufus Gifford; blandt andet om søndagen.”

Hvilke arrangementer på årets BogForum kan du anbefale?
“Jeg skal opleve Christian Mørk fortælle om hans nye roman, Amerikaneren. Jeg har tidligere lavet noget sammen med Christian, og han er en fantastisk fortæller – og så er bogen også rigtig god. ”
Christian Mørk
People’s Press A/S
Stand C4-006
Søndag kl.: 12:30
Beskrivelse: I samtale med Anne Sofie Allarp om romanen ‘Amerikaneren’. En historisk roman, en dramatisk samtidsfortælling og et kærlighedsbrev til den farfar, Christian Mørk aldrig lærte at kende.

“Mikkel Frey Damgaard er en super dygtig fyr. Hans bog, Sørgekåben, er en både spændende og gribende historie, og jeg synes, det er enormt modigt, at han har skrevet en så privat og ærlig historie om sin familie. Ham glæder jeg mig til at opleve.”
Peter Øvig Knudsen, Mikkel Frey Damgaard
Gyldendal+
Stand C4-013
kl.: 13:30
Peter Øvig Knudsen og Mikkel Frey Damgaard i samtale om deres selvbiografiske bøger, der begge bryder med tavsheden og tabuet om psykisk sygdom i familien.

“Jeg vil også meget gerne opleve Ole Sønnichsen, som har skrevet en fremragende bog, One Dollar Man. Han har i lang tid beskæftiget sig med danske udvandrere, og One Dollar Man handler om William S. Knudsen, en cykelsmed, der blev chef for General Motors og endte som chef for den amerikanske krigsproduktion under Anden Verdenskrig.”
Ole Sønnichsen
Fag og Debatscenen
Stand C1-Fag & Debat
kl.: 17:00
Ole Sønnichsen om bogen “One Dollar Man”, om danskeren William S. Knudsen, der ændrede Anden Verdenskrig. Anders Agner interviewer.

Marcus Rubin, Rufus Gifford, Anders Agner Pedersen
Tranescene 2
Stand C3-027
kl.: 15:40
Beskrivelse: Kronikredaktør og tidligere USA-korrespondent Marcus Rubin i samtale med afgået amerikansk ambassadør Rufus Gifford og journalist med speciale i amerikansk politik Anders Agner Pedersen.