Lige om lidt fyldes byen med “rigtig, rigtig kedelig musik”*, når Copenhagen Jazz Festival foldes ud fra den 7. – 16. juli på gader og stræder og spillesteder i Indre By. Samtidig fyldes Pumpehuset med ‘festlig jazz’, som man kan danse til. Det er i hvert fald, hvad arrangør Johan Bylling Lang lover. Vi har talt med ham om, hvad man kan forvente af weekendens jazzstrabadser i Pumpehuset og Pumpehusets Byhave fra fredag den 7. til søndag den 16. juli.
*(citat: Merete Pryds Helle, P1)
Fringe Jazz Fest præsenterer i alt 25 koncerter, hvor festen er i højsædet. Festivalen hylder også New Orleans-kultur generelt med bl.a. artist talk, soulfood, jazzbanko og andre tiltag, der skal få dig til at føle energien fra New Orleans’ gader på egen krop. Er man mere til oldschool swing og jazzens historiske danse, kan man opleve en hel dag i dansens tegn søndag den 9. juli med gratis danseworkshop efterfulgt af to koncerter.
Streetparade og Mardi Gras-fest
New Orleans fest er lig med Mardi Gras-karneval og street parades med et utal af blæseinstrumenter, dans i gaden og glade mennesker. Fredag den 7. juli kan du opleve den unikke farverige Mardi Gras Indian musik med Tanio Hingle fra New Orleans. Onsdag den 12.juli tager Fringe Jazz Fest streetparade dig dansende gennem Københavns gader, og DET er unægteligt en anden jazzoplevelse end at sidde pænt lytte og vippe lidt med sine sejlersko. Til Fringe Jazz Fest er der fest. Det ligger i navnet. Fest som en varm sommerdag i “The Big Easy”.
Vi har talt med arrangør Johan Bylling Lang om, hvad man kan forvente som gæst til denne del af jazzfestivalen.
LC: Hvad er Fringe Festival?
JBL: Fringe Jazz Fest er sub-festival under Copenhagen Jazz Festival med New Orleans-kultur som tema. Vi hylder den udadvendte, brede, festlige, farverige kultur og musik fra byen, hvor jazzen siges at være opstået.
LC: Hvad kan man forvente som gæst på Fringe Festival?
JBL: Fringe Jazz Fest er en hyldest til New Orleans som kulturby. Enhver koncert i New Orleans er en fest, hvor publikum inddrages; der danses, drikkes, og generelt er musikken “to have a good time”. Udover selve koncerterne kan man også opleve nattefester, Burlesqueshows, artist talk, swingdans-workshop, jazzquiz med Master Fatman, spise soulfood og drikke New Orleans drinks. Altsammen gratis eller til billige penge.
LC: Hvorfor har du valgt at arrangere denne festival?
JBL: JBL Music og Pumpehuset har en fælles vision om at lave en festival med bred appel. Jazz skal ikke være kedelig og indadvendt. Den er for alle, hvis den præsenteres på den rigtige måde. Fordomme om fadøl, uldsweatre, Nyhavn og ældre musikere og publikum skal vi af med. Ligeledes den om, at det er musik for musikere. København manglede en platform New Orleans musik og de bands, som dyrker den. Det har den fået nu.
LC: Hvad glæder du dig selv til at opleve?
JBL: Vi har 20 koncerter med danske og internationale bands – fortrinsvis New Orleans, så det er svært at vælge. Personligt er det de to bands fra New Orleans – Soul Brass Band og Panorama Jazz Band – som jeg ser mest frem til. De kan virkelig fyre den af!
LC: Hvor går du hen i København, hvis du en dag har lyst til at høre noget jazz?
JBL: Jeg kan personligt godt lide steder som La Fontaine, Charlie Scotts og Paradise Jazz. Og også Mojo, som også har blues, afrobeat og alt muligt!
Det fulde kan ses på www.fringejazzfest.dk eller www.jazz.dk. Billetter og partoutarmbånd kan købes via pumpehuset.dk eller på billetto.dk.