Vandreture fik en opblomstring under Corona-nedlukningen, men blot fordi vi går rask mod den fulde genåbning, bør du ikke lukke ned for vandreturene. København er en fantastisk by at gå i og omkring, og vi har samlet nogle af de bedste vandreruter til dig her.
Af Sara Schlüter
Der er noget nærmest meditativt ved at vandre. Gentagelserne af det ene skridt efter det andet. Igen. Og igen. Det langsomme tempo og roen til at fundere over omgivelser, dagligdag, livet og alt det hinsides. Eller bare, hvad der egentlig skal på middagsbordet lidt senere.
Jeg bruger vandreture som et afbræk i en travl hverdag. Mit helle, hvor der er plads til bare at være, mens mit sind ikke skal koncentrere sig om stort mere end at komme fra start til slut på dagens vandrerute. I en netop travl hverdag er der derfor ikke altid rum til de lange udflugter til bakke og dal, og derfor går jeg størstedelen af mine ture i det københavnske. Her er der heldigvis rig mulighed for at træde ad nye stier og gå på opdagelse med vandrestøvlerne på.
Her er en række af mine favoritter:
Byens grønne åre
Det er (næsten) umuligt at tage en byvandring igennem det gamle København uden at træde udenom de grønne åndehuller.
Start ved Christiansborg med en tur gennem Bibliotekshaven mod havnen. Herfra følger du havnen hele vejen ud til Kastellet. Rundt om befæstningsværket fra 1624 og derfra ad Dag Hammerskjolds Allé til Garnisons Kirkegård.
Gå på opdagelse mellem gravstederne og hop så over på den anden side af gaden til Holmens Kirkegård, som danner en grøn bro til byparkerne, der er anlagt på de gamle voldområder. Østre Anlæg, Botanisk Have og Ørstedsparken. Slut evt. turen af med at nyde et velfortjent glas vin hos Omegn & Venner i Torvehallerne.
Havnen rundt
Havneringen er en 13 kilometer lang rute langs vandet og med en imponerende grad af forskelligt byggeri, kvarterer og natur på vejen. Giver fødderne op på halvvejen, er det altid muligt at hoppe på en havnebus og snuppe den sidste del til vands.
Se mere om ruten her: kk.dk/havneringen
Historiske gravsteder og byens vildeste natur
To af mine favoritsteder i byen er Vestre Kirkegård og Sydhavnstippen. Fra mit hjem på Vesterbro går jeg ofte ud til kirkegården og derfra videre ned og en tur rundt om tippen, inden jeg drager retur og snupper den anden vej tilbage over kirkegårdens ro.
Gå forbi de tyske krigsgrave og send en stille tak for at være født ind i en mere fredelig tid og tag en tur rundt om søen, hvor en del ledende socialdemokratiske skikkelser er stedt til hvile.
Den lange langs vandet
Den har fået et nyt og reklamevenligt navn. Amarminoen. Men lang tid før den kom i hænderne på en reklamefætter, har det været blandt byens dejligste ruter. Naturpark Amager har helt utrolig meget at byde på med åbne vidder og byens tårne til syne i det fjerne, hvor eneste selskab så langt øjet rækker, er en doven ko og et omfangsrigt fugleliv. Der er 24,5 kilometer fra Vesterbro til havnen i Dragør, og så har man virkelig også fortjent den is, der tålmodigt venter på en ved målstregen.
Se mere om ruten her: naturparkamager.dk
Den lange langs volden
Den mere hemmelige – men ikke mindre fantastiske – lange tur til min liste er turen langs Vestvolden. Der er en fin tur ud til volden igennem Valbyparken og videre langs vandet. Men er formen ikke til den helt lange dagsmarch, kan man med fordel tage toget til Avedøre station og så derfra gå de små 15 kilometer langs voldanlægget til Utterslev Mose.
Volden blev bygget i 1880’erne som en beskyttelse mod en belejring af København. Det kom heldigvis ikke dertil, og volden blev nedlagt som forsvarsværk i 1920 og er i dag en smuk, grøn tur rundt om byen.
Se mere om Vestvolden her: naturstyrelsen.dk/vestvolden
Og så de lange ture uden for byen:
Nordkyststien
Tag rygsækken på og hop på et tog til Helsingør, hvor Nordkyststien begynder og går langs vandet til Hundested. Der er cirka 64 kilometer, så jeg vil klart anbefale at dele turen i flere bidder. Overnat f.eks. i Gilleleje og Tisvildeleje på vejen og nyd udsigten til det smukkeste azurblå hav.
Se mere om turen her: visitnordsjaelland.dk
Skjoldungestierne
Begynd turen i Hvalsø og gå ad to dage først til Lejre og dagen derpå videre til Roskilde. Et smukt landskab, som blandt andet leder dig igennem Gl. Lejres oldtidsprægede landskab og slutter med den smukkeste tur langs Roskilde Fjord med byens dobbeltspirede domkirke som en fjern ledestjerne.
Læs mere her: nationalparkskjoldungernesland.dk
Rudersdalruten
Med 42,2 kilometer er Rudersdalruten perfekt til at træne ens marathonform. For os andre er den fin at dele i tre, for det er forholdsvis nemt at komme til og fra med offentlig transport. Særligt turen igennem Rold Skov er utrolig smuk. Dertil har de en glimrende app, hvor man løbende kan følge rutebeskrivelser og holde øje med, om man drejer ad de gale veje.
Find hele ruten her: oplev.rudersdal.dk
Den hellige rejse
Over hele landet strækker Den danske pilgrimsrute sig i forgreninger. Ruterne strækker sig ud over det danske land – og der er da også fin tid til at tænke lidt over livet, når man tager de lange vandringer i de frelstes fodspor. Er lysten – og tiden – til det kan man fortsætte ad mærkede pilgrimsstier helt til den spanske camino.
Der er flere ture i nærheden af København, men jeg vil anbefale at tage den nordsjællandske fra Ballerup til Helsingør (turen fra Roskilde til Ballerup er virkelig ikke særlig spændende). Den deles nemt i flere bidder, da ruten går tæt forbi en række s-togsstationer. Jeg delte den i Ballerup til Farum, herfra til Birkerød, videre derfra til Hillerød, så videre til Havreholm slot og en bus hjem og endelig tog jeg bussen retur en anden dag, og tog så de sidste 22 kilometer derfra til Helsingør.
Læs mere om alle de danske pilgrimsruter her: santiagopilgrimme.dk
Gode råd til vandreturene:
Fornuftigt fodtøj er afgørende. Du behøver ikke købe dyre vandrestøvler til byvandringerne, men tager du ud på de længere ture, så sørg for gode sko, der er gået godt til.
Tager du på lange ture i naturen udenbys, så husk at hav noget vand og en snackbar med i tasken, så du ikke går sukkerkold på vejen.
Husk en powerbank, hvis du er afhængig af et kort på telefonen til at finde vej.
God tur
// Sara Schlüter
Læs mere og Sara og få flere tips til København i hendes Københavnersnude interview.