Streaming tip – fem gode serier, du SKAL se! Maj ser ikke ud til at være så gavmild med solens stråler. Derfor får du her fem spændende streaming-serier, du kan kaste dig over, når blæst og regn fylder gaderne.
Af Louise T
Kalifat
Kalifat er en svensk serie, der handler om et undrgrundsmiljø i en forstad til Stockholm (forestiller jeg mig – der bliver ikke gengivet en nærmere geografisk bestemmelse), hvor en gruppe 2. g.’ere i teenagealderen har svært ved at finde sig en passende identitet, splittet mellem den svenske og muslimske kultur.
Samtidig følger vi det svenske politi og et center for unge utilpassede unge, der kæmper med netop ovenstående. Politiet er på evig jagt efter de unge, der bliver radikaliseret og sendt på opdragelsestur i Syrien – og centrerets medarbejder kæmper for at opløse disse undergrunds-sekte, der uddanner de unge svenske muslimer til at blive radikale og i sidste ende syrienskrigere.
Til at binde det hele sammen følger vi en svensk muslimsk kvinde, der sammen med sin svenske muslimske mand er flyttet til Syrien og har fået et barn, mens manden er kommet ind i en radikaliserer gruppe syrienskrigere.
Jeg vil ikke sige mere om, hvordan det hele udvikler sig, men serien giver et meget troværdigt indblik i, hvordan det kan være at vokse op midt mellem to meget forskellige kulturer, hvordan teenageårene er en tid, hvor man som menneske er meget let påvirket af sine omgivelser, og hvor galt det kan gå.
Stor anbefaling af en meget spændende, nervepirrende, realistisk og tragisk serie.
Se den på Netflix.
The Spy
Jeg er vild med Sacha Baron Cohen, især når han spiller sine mere seriøse roller. Kæmpe talent, og det har han også i denne mini-serie, som er baseret på en ægte historie.
Den handler om Mossad-spionen, Eli Cohen, der satte sit liv på spil for at infiltrere det syriske forsvarsministerium. Under dæknavnet Kamal Amin Thaabet må han forsøge at glemme sit liv hjemme i Egypten, hvor hans elskede hustru og nyfødte barn bor, og forsøge at etablere sig i det syriske high society.
Serien følger historien nøje, og jeg slugte alle fem afsnit på en aften. Ikke nok med, at Eli Cohens historie er højspændt og fyldt med dramatik, så er det også en historie om et menneskes tro på sin sag, tro på kærlighed og tro på at gøre det, der skal til, for retfærdighedens skyld (i hvert fald den retfærdighed, man selv oplever).
Se den på på Netflix.
The Serpent
Endnu en mini-serie, der bygger på virkelige hendelser.
Her følger vi historien om Charles Sobhraj, en fransk seriemorder af indisk og vietnamesisk afstamning, der i Thailand i 1970’erne bedøvede og berøvede en lang række unge backpackere. Det udviklede sig til, at han ikke kun bedøvede dem, han begyndte sammen med sin hustru at slå dem ihjel, på mere og mere bestialske måder – hvorefter han stjal ofrenes pas og identiteter for at rejse verden rundt og sælger stjålne perler med kæresten Marie-Andrée Leclerc. Charles Sobhraj er på højden af sine forbrydelser, da en hollandsk diplomat, Herman Knippenberg, begynder at undersøge mordene på hollandske turister og afslører spor, der fører til Sobhraj.
Otte afsnit, der ikke kun er virkelig spændende historisk set, men også med et billed- og lydside, der er fantastisk lavet.
The Serpent er et af mine serie-højdepunkter i år.
Se den på Netflix.
The Bold Type
Her er vi inde i noget helt helt andet end de foregående tre serier – på mange måder. Dette er en klassisk ungdomsserie, hvor du på nuværende tidspunkt har adgang til hele tre sæsoner. Derudover er den humoristisk men stadig med nogle moraler, som seeren gerne må tage med sig.
Vi følger tre kvinder, der alle arbejder på et kvindemagasin i New York; den ene som stylist, den anden som SoMe-redaktør, den tredje som journalist. Alle tre kvinder er i midten af 20’erne, netop kommet ud på arbejdsmarkedet, har masser af iver efter at gøre karriere og samtidig på jagt efter manden i deres liv.
Helt klassisk, men alligevel kan The Bold Type noget andet end andre serier. Den vil gerne fortælle dig om de mange forskellige typer menneske, du kan være, om hvordan vi kan misforstå hinanden og stadig være hjerteveninder bagefter, om hvordan vi nogle gange må tage nogle valg, der ikke pleaser alle omkring os, om hvordan livet er fucking hårdt nogle gange, og det er det for alle.
Sympatisk, woke serier om starten på det voksne liv.
Se den på Netflix.
Luther
Jeg havde hørt så meget om Idris Elba gennem årene, og jeg fattede ikke rigtig, hvem han var, eller hvorfor vi alle sammen skulle tale om ham. Det forstår jeg nu.
Nu har jeg nemlig set samtlige sæsoner af den britiske BBC-serie, Luther, hvor Elba spiller den altoverskyggende hovedrolle, politi-efterforsker John Luther, der på sin egen facon løser den ene forbrydelse efter den anden – mens han selv hele tiden selv kommer i fedtefadet.
Han spiller usandsyndligt godt, i det hele taget er castet eminent, og man får sympati med ham, samtidig med at man bander ham langt væk. En meget alsidig, likeable karrakter, men som har mange facetter. Det er nok noget af det, som de danske tv-producenter kigger til, når de forsøger at lave politi-serier herhjemme. Det går bare ikke nær så smooth herhjemme, hvis du spørger mig.
Luther er din tid værd. Og se endelig bort fra, at serien har fået den superkiksede danske titel: Luther – strømer på kanten.
Se den på Netflix.