Historier fra Charlottenlund Søbad

0
302
Det varmede mit vinterbaderhjerte, da jeg første gang bladrede i bogen “Det gamle bad og havet  Historier fra Charlottenlund Søbad”, der netop er udkommet. Efter at have slugt de mange dejlige historier og ikke mindst smukke billeder fra den mere end 100 år gamle og grønne træbygning ved Øresund, kontaktede jeg forfatteren Pernille Stensgaard til en kort Q&A om hendes egne erfaringer med det kolde gys og ikke mindst arbejde med bogen.

Jeg er en af de mange københavnere, der gennem de sidste år bogstaveligt talt er hoppet med på vinterbaderbølgen. På en varm sommerdag som i dag længes jeg derfor efter en iskold tur i Øresund. For selvom sommerbadning kan være nok så skønt, så giver det mig på ingen måde det samme som om vinteren, hvor mit hjerte pumper ren lykke ud i min krop efter mødet med det kolde gys. Kan du følge mig? Eller ryster du bare på hovedet? Gør du det første, vil du uden tvivl nyde hver en side i Pernille Stensgaards nye bog “Det gamle bad og havet  Historier fra Charlottenlund Søbad.” Gør du det andet, så vil jeg vove at påstå, at du sagtens kan få masser ud af den alligevel.

 2R8H4874image6759_1_100960CM8A9851
En almenmenneskelig historie

Den rigt illustrerede bog er nemlig baseret på talrige interviews med medlemmer af søbadet samt gennemgang af breve og historisk materiale, hvilket gør, at historierne fra Charlottenlund Søbad bliver til en almenmenneskelig historie om, hvordan vi mennesker bygger fællesskaber og identitet op med skrevne såvel som uskrevne regler. Har du derfor svært ved at se fidusen i frivilligt at hoppe i Øresund om vinteren, så vil du måske få en aha-oplevelse, når du læser den. Om ikke andet vil du blive underholdt af de mange hjertevarme historier og ikke mindst Pernille Stensgaards fine og historiske gennemgang af fx badekulturen i Danmark. Vidste du fx, at badeanstalterne blev opført for at holde mænd og kvinder adskilt, da det blev anset for moralsk anstødeligt at bade?

CM8A9868
Q&A med Pernille Stensgaard

LC: Er du selv vinterbader?

PS: Nej, men jeg bilder mig ind, at lige netop i år vil jeg blive ved med at gå i vandet, og så ved juletid er man pludselig vinderbader. Det er jo nemt nok.

LC: Hvorfor tror du, at vinterbadning er blevet populært?

PS: For det første er alle blevet sindsygt optaget af sundhed og helbred, og de føler, at vinterbadning er sundt, selvom det ikke er videnskabeligt bevist. De bliver høje og glade af det. For det andet har vi genopdaget havet i Danmark, fordi det er blevet rent nok til at man kan hoppe i selv i de store byer. Da jeg var barn, kaldte vi Øresund for Pløresund. Det var vildt ulækkert. 

LC: Hvad overraskede dig mest ved vinterbaderkulturen, da du skrev bogen?

PS: At folk påstår, de ikke mærker kulden! At de kan gå afslappede ned i grødisen. Det lyder magisk i mine ører.

LC: Hvad gjorde størst indtryk på dig, da skrev bogen?

PS: At badeanstalterne oprindeligt blev bygget for at adskille mænd og kvinder, så badningen kunne foregå anstændigt. Selv på strandene omkring 1900 badede kvinder om formiddagen og mænd om eftermiddagen, eller også badede de fra hvert sit sted. Den blufærdighed kom bag på mig.

 

Tak til Pernille Stensgaard for den velskrevne og interessante bog – og god fornøjelse med vinterbadningen, når du kommer så langt. Nu Længes jeg i hvert fald endnu mere efter mine kolde gys og varme saunature på Bryggen i vinterhalvåret.

/Ditte

Hvis du selv vil have fingrene i den skønne bog, kan den fås her.

Foto: Hans Ole Madsen og historiske fotos fra “Det gamle bad og havet  Historier fra Charlottenlund Søbad.”