Når Uhørt festivalen ruller sig ud på fredag og lørdag bliver det med 40 upcoming bands fra hele landet, og heriblandt to fra vores nordiske naboer, Sverige og Norge. Vi har taget en snak med presseansvarlig på Uhørt, Piet Bendtsen, om, hvordan arbejdet med festivalen foregår, og hvad du kan forvente dig, når du rammer Refshaleøen.
Man skulle måske tro, at vi på nuværende tidspunkt var ved at være trætte af festivaler, men nej. De forskellige festivaler er nemlig så snedige ikke at ligne hinanden for meget, og i denne weekend er det landets bedste upcoming-bands, der skal underholde en hær af musikinteresserede gæster på Refshaleøen. Vi har allerede lavet en lille liste over de bands, der er ALLERVIGTIGST at opleve – og dem kan du læse interviews med i løbet af de næste par dage. Men først skal vi lige høre, hvad presseansvarlig på Uhørt, Piet Bendtsen, har at sige om årets festival.
Hvor lang tid har Uhørt eksisteret?
– I tre år, men festivalspladsen har været brugt i seks år, hvor vi de tre første år hed Refshalen Festival. For tre år siden lavede vi festivalen landsdækkende, så bands fra andre steder end København også kan komme at spille, og så har vi fået flere og større samarbejdspartnere. Vi ser os selv som en mindre Spot festival – en lillebror. De bands, som bliver betragtet som små på Spot Festival, er vi vildt stolte af at have på vores festival.
Hvem er I, holdet bag Uhørt – den hårde kerne?
– Vi er 6-8 folk fra forskellige foreninger. Bestyrelsen består af folk, der øver i landets øvelokaler, og UHØRT har hovedkontor på Refshaleøen. Jesper Krüger fra ORA og jeg har det overordnede ansvar for festivalen.
Hvad er vigtigst i arbejdet med at stable en festival på benene?
– Når man sidder med det så tæt på, som vi gør, så er det det praktiske. Men det vigtigste er at skabe en god oplevelse for bandsne og for publikum.
Vejret er også vigtigt, for vi kan ikke rykke indenfor, hvis det står ned, så vi håber rigtig meget på tørt vejr. Derudover er vi meget stolte af vores program, som vi har arbejdet længe på. Det er hårdt arbejde at lave Uhørt, men det er også enormt tilfredsstillende.
Hvordan undgår I at drukne i de mange festivaler, som finder sted i København?
– Man skal finde sin niche og DNA. Hos os kan du opleve de bands, som kan blive rigtig store de kommende år. Det er de bands, som vi tror på, der spiller på vores scener. Vi har ingen hovednavne. Vi håber hvert år at publikum gerne vil høre, hvad vi har at præsentere og at de stoler på, vi finder nogle interessante navne. Vores DNA og varemærke for de optrædende bands er den coaching, der finder sted på UHØRT under festivalen og den præcise og professionelle afvikling. Overfor publikum er det at vi præsenterer det, vi og vores lytteudvalg, mener er de bedste up-coming bands i Danmark lige nu og her i Danmark.
Hvordan vælger I bands ud?
– Artisterne uploader deres musik til vores site, hvorefter vi laver en grovsortering, for vi får rigtig mange henvendelser, 539 ansøgninger i år. Herefter sidder 35 mennesker fra branchen, bookere, musikere, spillestedsejere, radiofolk, og lytter 88 bands igennem, som røg igennem den første grovsortering og UHØRTS styregruppe vælger så i sidste ende de 40 bands ud til festivalen.
Hvad får artisterne ud af at optræde på Uhørt?
– De får coaching af to eksperter, som efter koncerten giver dem gode råd til, hvordan de kan gøre det bedre. Eksperterne er musikere og branchefolk, bookere og agenter, og coachingsessionen får alle bands med hjem på en lydfil, så de efterfølgende kan huske, hvilke gode råd de fik. Derudover har vi et samarbejde med DMF, som arrangerer en weekend på Sjælland og i Jylland, så artisterne kan få endnu mere sparring med forskellige branchefolk. En koncert på Uhørt er ikke noget, man bliver rig på, men det er på den anden side heller ikke bare endnu en koncert i rækken. Her får man brugbar sparring, og det er stort set alle artister meget begejstrede for efterfølgende. Derudover har vi gode fotografer på hver scene, som tager fotos af bandet og alle musikere, som de kan bruge til PR arbejde fremover. Det er også en del af pakken. Og det skal også nævnes, at vi har et samarbejde med Norge og Sverige, som vi ind imellem sender nogle bands til.
Hvad er den vildeste oplevelse, du har haft på Uhørt?
– Jeg kan ikke nævne én oplevelse, men der har været en del gange nu, hvor det er lykkes os at præsentere KarriereKanonens vindere, som vi eksempelvis gjorde med Minds of 99, der vandt, mens de spillede hos os. Og de er jo ikke forblevet uhørte, kan man sige. Sidste år ringede P3 og ville lave noget presse hos os, hvilket vi var meget overraskede over. DR og P3 er jo en stor institution, og da de ringede, følte vi, at vi lige var røget et skridt op. Men den slags opmærksomhed er én ting, noget helt andet og meget fantastisk er at stå i solnedgang med en fadøl i hånden og se et band, man bare ved bliver kæmpestore.
Hvad forventer I jer af årets festival?
– Vi forventer omkring 2.000-3.000 glade musikfans, samt en masse gode artister, som de næste år sikkert bliver rigtig store. Vi vil gerne tiltrække de bedste bands, men vi vil også gerne tiltrække det bedste publikum.
Hvad glæder du dig personligt mest til?
– Jeg glæder mig til, at det første band spiller – og at stå med den første fadøl i hånden. Jeg glæder mig til at opleve Møl, som er et ekstremt støjende shoegazer-metalband. Jeg glæder mig til at se Deadpan Interferance, som er støjrock. Bornelands dj-set bliver også godt, ThrKings kan helt sikkert skabe en sindssyg fest. Sidst, men ikke mindst, glæder jeg mig til Velvet Volume, som består af tre piger – to tvillinger og en kusine fra Aarhus – som spiller hård rock.
Hvad er du mest stolt af ved årets festival?
– Alle 40 bands er jeg meget stolt af. I år er programmet det bedste nogensinde. Vi går efter en 10-20% forbedring hver år, og det lykkedes de sidste år, og det lykkes også i år!
_______________________________
Følg med i morgen, når vi bringer interviews med de tre artister, som vi glæder os allermest til at opleve.
/Louise