Mit yndlings værtshus – af den rigtig brune slags

4
333

Om sommeren er noget af det bedste jeg ved at sidde i den varme sol og nyde en kold øl. Når solen og varmen bliver afløst af efterårets rå og kølige eftermiddage og aftner, så vil jeg gerne drikke min øl på en af Københavns bodegaer – et brunt værtshus! Og heldigvis er der mange at vælge imellem – jeg har selvfølgelig mine yndlings-værtshuse og min absolutte favorit: Rosengårdens Bodega. Den ligger i Rosengården – den lille gade, der løber fra Fiolstræde til Kultorvet/Købmagergade.

Igennem flere år, arbejdede jeg tæt ved, og mine kolleger og jeg gik herhen og drak en fyraftensøl eller en fredagsøl, når lejligheden bød sig. Vi begyndte at snakke med bartenderne, fik vores eget bodega-kælenavn (Hof-damerne – vi drikker altid Carlsberg Hof) og opdagede også, at værtshuset rent faktisk havde dannet rammen om et vaskeægte Anden Verdenskrigs-drama: her, midt i København, ved bardisken på Rosengårdens Bodega blev en stikker, “Hestetyven”, likvideret den 20. april 1944 (Hitlers fødselsdag) af to modstandsfolk fra Bopa-gruppen! Og bag baren kan man, hvis bare man spørger, se og mærke et af projektilerne fra likvideringerne, der stadig sidder i væggen. Og hvis ikke det er nok, kan man måske få lov at kigge i bodegaens røde mappe, hvor en masse avisartikler om likvideringen – og andre historier om Rosengårdens Bodega – er samlet!
Rosengårdens Bodega – mit stamsted, hvis jeg har et – er også et sted med upåklagelig service (som der faktisk er på de fleste københavnske bodegaer). Her bliver øllerne bordserveret. Her kan man have en regning i baren, så de økonomiske panderynker først melder sig, når man er på vej hjem. Her bliver hver øl serveret med en vits eller en kæk bemærkning fra bartenderen. Her bliver askebægrene tømt før, man opdager, at man har røget endnu en cigaret! (Det er dog også det eneste minus – jeg er netop stoppet med at ryge, så det kræver en dyb indånding at træde ind i brune tilrøgede lokaler).
Jeg ved, at Rosengårdens Bodega ikke er det eneste brune værtshus i København, der danner rammen om alt, hvad jeg har beskrevet ovenfor – men det er ubetinget min yndlingsbodega!
/ Anne

4 COMMENTS

  1. >Og forøvrigt – lige om lidt udkommer bogen MENS VERDEN VENTER – SAMTALER PÅ KØBENHAVNS VÆRTSHUSE. Jeg skal læse den – for jeg er sikker på, at jeg kan blive inspireret til at besøge andre af Københavns fine fine klassiske værtshuse!

Comments are closed.