Den nye, hypede restaurant i Ny Østergade 24 kommer til at hedde Levi og opkaldes efter den mytiske, italienske grappa-producent Romano Levi.
Der står Levi på de store vinduespartier på den smukke hvide bygning, der knejser på det brusende hjørne mellem Ny Østergade og Store Regnegade. Levi bliver navnet på den nye restaurant, der åbner i hjertet af indre by omkring marts i år.
Bag restauranten står et erfarent team af restaurantfolk – Peter Trauboth, Jesper Boelskifte, Erik Gemal Witting og Mikkel Glahn, der har en lang fælles historie i Copenhagen Concepts, der blandt andet står bag Bistro Sommelier og MASH. Den danske topdesigner Johannes Torpe står bag designet af restauranten og er også en del af partnergruppen.
Navnet er en hyldest til den legendariske, italienske grappa-producent Romano Levi, som ifølge Jesper Boelskifte indkapsler alt, hvad de vil med den nye restaurant.
”Grappa er punktummet på det gode måltid i Italien – det er nærmest en religion. Og der er én producent, der gennem de sidste 50 år har skilt sig markant ud fra resten – Romano Levi. Han har status som den bedste nogensinde, og hans historie og tilgang er dybt inspirerende,” siger Jesper Boelskifte, der har haft navnet summende i hoved gennem de sidste 30 år.
Han var selv i lære som sommelier i Italien som ung mand, og det har altid været en drøm at skabe et sted, der emmer af kærligheden til italiensk mad og ikke mindst vin.
”Det skal være en helhedsoplevelse, hvor der er liv i baren og uformel stemning – ligesom i Italien. Nu har vi den rigtige beliggenhed, det rigtige team og en fælles drøm om at skabe noget helt nyt i København,” siger Jesper Boelskifte.
Stræber efter det samme som Levi
Jesper Boelskifte hørte for første gang om Romano Levi, da han var 16 år gammel. En god kammerats far gik meget op i mad og vin og introducerede de unge drenge for den kunstneriske grappamester. Udover at lave støvlelandets fineste grappa, var Romano Levi særlig kendt for at håndtegne etikkerne på samtlige flasker. Alle flasker var unika, og i dag er de kostbare samlerobjekter.
”Romano Levi formåede at skabe sig helt eget univers, hvor både produktet og indpakningen var fuldstændig unikt. Det er det, vi selv stræber efter med Levi. Vi vil lave noget helt rent og personligt– en restaurant og et køkken, der ikke gemmer sig bag noget,” siger Jesper Boelskifte, der sammen med Peter Trauboth også vil beværte gæsterne – netop for at sætte deres signatur på servicen.
Der løber vilde kvinder over engen i Ny Østergade
Romano Levi døde i 2008, så der kommer ikke flere håndtegninger fra mesteren selv, der var særligt kendt for at tegne sine ”vilde kvinder”. I stedet har folkene bag Levi alliereret sig med en danske kunstner, der skal bidrage til det kunstneriske univers med inspiration fra Romano Levis stil og udtryk.
”Han var særlig kendt for sine vilde kvinder, der løb over engene og vinmarkerne. Vi vil skabe et univers i hans ånd og kommer til at hylde hans geni og leve efter nogle af de samme dyder om renhed, håndværk og grundighed,” siger Jesper Boelskifte.
Levi forventes at åbne til marts i Ny Østergade 24, og man kan følge med på Instagram på @restaurantlevi.
Om Romano Levi
Romano Levi opvoksede i en grappafamilie, der gennem 150 år har destilleret den ikoniske italienske brændevin. Faderen døde tidligt og virksomheden blev overtaget af Romano Levi og hans søster. Søskendeparret overtog et destilleri som mange andre dengang. Men Romano Levi gik puristisk til værks og destillerede i kobberkedler efter traditionelle forskrifter. Han var samtidig én af de første, der tog kontakt til de allerbedste vinproducenter og fik deres druekvas, der er grundlaget for grappa. Han fik hurtigt status som den bedste og formåede også at sætte sit helt eget præg på flaskerne.
Romano Levi elskede kunst – han gjorde flaskerne individuelle. Etiketterne var unikke – han tegnede selv på dem alle. Det kunne blot være en håndtegning på et stykke avispapir. Han var særligt kendt for at tegne kvinder – navnlig de vilde kvinder der løber over engen og vinmarkerne. Det blev hans kendetegn, og flaskerne blev samlerobjekter – særligt efter hans død i 2008.