Phie Ambo | Københavnersnuden #16

0
453

Det er ingen hemmelighed, at holdet bag LoveCopenhagen er meget begejstrede for dokumentarfilm, og derfor er vi seriøst glade for at have Phie Ambo som denne uges Københavnersnude. Under dette års CPH DOX kunne man opleve Phie Ambos seneste film, Så Meget Godt I Vente – men det er ikke kun dokumentarfilmen, der optager hende – hun har også startet en friskole på Amager.

MailBanner_UK

Vi kan så godt lide passionerede mennesker med holding og skabertrang, og det er netop den slags mennesker, vi hver uge interviewer i vores Københavnersnude-indlæg. Phie Ambo passer perfekt i den kategori, og vi har ofte nydt hendes interessante dokumentarfilm, senest Så Meget Godt I Vente om bæredygtighed og biodynamik. Lige nu er hun i gang med en film om bevidsthed: “Det er en ret hård nød at knække, men også virkelig spændende at arbejde med. Den er sidste del af en trilogi, jeg har arbejdet på de sidste ti år om helt basale menneskelige spørgmål. Mechanical Love og Free The Mind er nr 1 og 2.” Udover at lave film startede hun i august måned en friskole, Den Grønne Friskole, hvor al undervisning er struktureret omkring processer i naturen: “Vi bor på en helt grå plet lige nu, som vi så langsomt transformerer til en grøn oase sammen med børnene. Jeg synes, det er sindssygt vigtigt, at børn er med til rigtige projekter, der bliver til noget i virkeligheden og ikke bare er tænkte “eksperimenter”. Det er helt vildt interessant at se, hvad der sker, når man løsner op for de konventionelle markører for, hvad en skole er, og f.eks. dropper det med klassetrin og underviser på kryds og tværs af aldersgrupper. Så leger de store på 11 år jo gladeligt med de mindste på 6 år, og hele stemningen letter. Vi er jo på vej ud af en kulsort industrialiseret tidsalder, så nu skal vi til at lave nye strukturer, som mennesker kan trives i.”

Vi er meget begejstrede for, at Phie vil være vores københavnersnude – her er hendes København:

LC:  Hvor bor du?
PA: Jeg bor på Amager i Københavns svar på Bullerby – et lille villakvarter med børn alle vegne – selvfølgelig tilsat lidt knallert og rocker-skyderier lige om hjørnet.

LC: Hvor går du tur?
PA: Jeg går mest tur nede ved stranden med min hund. Der er vi en flok hundeluftere, der på udvalgte årstider udøver civil ulydighed og lader hundene løbe frit (gisp!!) Det er godt at se lidt på vandet og mod horisonten hver dag.

LC: Hvor drikker du kaffe?
PA: Der er kommet en rigtig god kop kaffe nede på Øresundsvej næsten helt nede ved stranden – Le Kaff.  Der tager jeg gerne en kop og en romkugle med på turen.

LC: Hvor spiser du?
PA: Jeg spiser ikke særlig meget ude, for min mand er super god til at lave vegetarisk mad, hvilket er mere, end man man sige om ret mange spisesteder på Amager, men når vi går ud, så er det på Copenhagen Street Food lige for tiden. Der er super hyggeligt og en god stemning af iværksætteri – og så støtter de jo Thorshøjgaard, som jeg har lavet en film om: Så Meget Godt i Vente.

LC: Hvor fester du?
PA: Jeg er ikke typen, der går i byen for at feste. Det gider jeg ikke. 

LC: Hvor inspireres du?
PA:  Jeg bliver inspireret mange steder – særligt Amager er jo ret levende og kontrastfuld. Selvom der skyder de her små akvarieagtige rækkehuse op overalt, er der stadig et par kvm. cm., der ikke er bebygget, og som man kan lege lidt på. Vi har været så heldige, at Jan Elving, Øens Murerfirma, har kastet sin kærlighed på vores skole, Den Grønne Friskole, og har stillet en bygning til rådighed. Vi bygger en skole på Strandlodsvej sammen med EEN TIL EEN arkitekter i giftfrie materialer med væksthus og hele udtrækket – det er super sjovt! Og ret vildt, hvad det er for noget giftigt bras, der ellers bygges med. Det er lidt svært at forstå, hvorfor man tænker, at det er fint for børn at tilbringe dagen i lokaler proppet med giftstoffer, der siver ud af materialerne. Den tradition vil vi gerne lave om på!

LC: Hvad er dit yndlingssted i København?
PA: Jeg elsker at være sådan nogle steder som Prags Boulevard 43 var, til det blev opkøbt af et lagerhotel. Sådan nogle arbejdsfællesskaber, hvor der er højt til loftet, og alt kan ske. Det kræver, at det er så tilpas faldefærdigt og stenet, at huslejen er i bund, for så er det næsten en naturlov, at opfindsomheden er i top! Det håber jeg meget kan blive ved med at findes på Amager, for vi har jo pladsen til det herude. Der er masser af kæmpestore giftgrunde at boltre sig på… Men en cykeltur gennem København med spir og tårne til alle sider er nu heller ikke at kimse af. Vi bor jo i en meget romantisk eventyrby.

LC: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?
PA: Jeg er ikke forelsket i København – kun i min mand!

LC: Hvad er dit bedste minde om København?
PA: Jeg tror nu nok, at de bedste minder jeg har, ligger lige uden for bygrænsen, for begge mine børn er født på Frederiksberg Hospital – sjovt nok på samme stue med håndmalede sommerfugle på væggene med 5 års mellemrum. Den der blandning af ekstrem smerte, sommerfugle og et helt nyt menneske i armene er nu noget meget specielt. Men forud for, at den begivenhed kunne indtræffe, havde jeg mødt min mand – og det var i København. Nærmere bestemt på Filmskolen. Det var en klassisk gang kærlighed ved første blik, og her 12 år senere er jeg stadig ret vild med ham! 

LC: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
PA: En rigtig god oplevelse i København lige nu må være Copenhagen Street Food – jeg er simpelthen så imponeret over, hvad Jesper Møller og co. har fået ud af et par kolde, tomme papirhaller. Fra at være et sted uden liv bobler det nu fra suppergryderne, og varmen breder sig fra en kæmpe pejs. Det er den slags liv, der ikke kan planlægges ovenfra, men som opstår, når nogle passionerede mennesker kaster sig ind i kampen.

LC: Din anbefaling til en dokumentarfilm lige nu?
PA: Anbefaling til en aktuel dokumentafilm må absolut være Citizenfour af Laura Poitras. Den handler om Edward Snowden sagen og er et must see for at, der indimellem logger på nettet!

TUSIND TAK, fordi du ville dele dit København med os, Phie! LoveCopenhagen vil også gerne anbefale Phie Ambos film, især ‘Så meget godt i vente’, ‘Gambler’ og ikke mindst ‘Free The Mind’ om mindfulness.