Provinsfesterne i Indre By

1
346

Kulørte lamper, mad på grillen, fadøl i plastikkrus, adskillige træborde med og uden parasoller og talrige glade mennesker, der hygger, snakker og lytter til musik. Vi er ikke til vejfest i provinsen. Vi er til Pumpehusets Byhavefest.

Markus Dahl Pedersen rejser sig og løber hen til baren, mens han råber undskyldende, ”Jeg er tilbage om fem minutter!” Baren er løbet tør for plastikkander eller noget i den retning, og personalet har brug for hjælp. Jeg har også haft den frækhed at møde op og kræve et interview lige i peakhour, i festens prime time, hvor køen til baren er sindssyg lang, og kongen af Christiania, Lorenzo Woodrose, netop har sat sig til rette på scenen med sin akustiske guitar, klar til at tryllebinde byhavens gæster (hvilket viser sig at være piece of cake for ham, vi elsker ham jo).

Events hver dag

Pumpehusets Byhave ligger i indkørslen til Pumpehuset, som hver sommer de sidste tre år er blevet forvandlet til en festlig gård med kulørte lamper, langborde og events hver dag. Fra onsdag til lørdag spiller musikken fra byhavens lille scene, men programmet byder også på bingoaftener, musikquizzer, vinsmagninger og ikke mindst børnearrangementer hver mandag og tirsdag fra kl. 12-17, hvor kvarterets børn er velkomne til at komme og lege og danse til børne-dj’en. Alle disse fester, events og arrangementer er gratis et deltage i, der er simpelthen fri entré til byhaven.

Markus kommer tilbage, som lovet efter fem minutter, og interviewet kan gå i gang. Som bestyrer af Pumpehusets Byhave har han ansvaret for, at festerne afvikles, som de skal, selvom han naturligvis ikke er ene mand om dette. En stab på 6 mennesker, der knokler med alt fra idéudvikling, afvikling, PR, booking og produktion står bag de mange events, der trækker både københavnere og turister til. Det hele kan køre rundt på grund af barens overskud, derfor er det yderst vigtigt, at folk rent faktisk køber noget. Senere på aften snakker jeg med en håndfuld mennesker, som føler sig fristet til at gå i Rema1000, der ligger lige rundt om hjørnet, for at købe dåseøl – ”Det tager jo så lang tid, og vi er så tørstige,” smiler de undskyldende, men tilføjer også: ”Men vi betaler gerne lidt ekstra for drikkevarerne, for vi vil gerne støtte projektet.”

Noget for enhver

En ting er barsalg. Noget andet ganske vigtigt er musikken. Bookingprocessen går i gang i januar og februar, men Markus har sådan set antennerne ude hele året, når det kommer til ny musik: ”Jeg booker dem, som jeg selv kan lide. Og selvom jeg personligt måske har en favoritgenre, forsøger jeg at sprede musikken ud over flere målgrupper, så der er oplevelser til alle.” Han kontakter selv en del bands, men modtager også henvendelser fra både bookingbureauer og kunstnerne selv. Der bliver lagt vægt på, at musikken har en vis kvalitet, men også rækkevidde, da en stor del byhavens eksistens hviler på, hvor mange mennesker der dukker op til de forskellige events. Og den danske sommer er jo altid til at regne med: ”Vi gør meget ud af, at man godt kan have en fest, selvom det ikke er solskin og 25 grader. Eksempelvis har vi 75 overdækkede kvadratmetre for dem, der ikke vil være våde, vi har varmelamper, og vi har tæpper. Vores byhave skal være et hyggeligt sted, hvor du lige kan dumpe ind, slå dig ned. ”

Foodtrucks og urtehave

Det hele skal naturligvis ikke bare gå op i fest og ballade. Vil du bruge tiden fornuftigt, har du mulighed for at få et lille stykke jord, hvor du kan gro krydderurter og bær. Der er flere små krydderurtekasser, som er til fri afbenyttelse for folk med grønne fingre og dem, der gerne vil have grønne fingre. Vil du ikke vente på, at urterne og bærerne skal gro, så du kan få noget i maven, så er der også mulighed for at grille på byhavens fællesgrill – eller købe færdiglavet mad i madboden, hvis navn skifter hver eller hver anden uge. Denne festlige fredag er det Barburrito, der står for maden – hvilket mange har kastet deres kærlighed på, inklusiv undertegnede.

Der er faktisk ikke rigtig noget at klage over til byhavefesterne. Og det er der heller ingen, der gør. Sidste år modtog Markus en håndfuld klager, men i år har han ikke fået nogen. ”Vi stopper musikken kl. 21, og det bærer en stor del af grunden til, at vi har fået nul klager i år. Hver dag snakker jeg med hotellerne i området, så de ved, hvad der kommer til at ske i aften, hvilket også hjælper på det,” fortæller Markus, og tilføjer, at de i byhaven selvfølgelig også er opmærksomme på, hvor højt musikken spiller.

Hej nye venner!

Hele sommeren er der hver dag events. I denne uge er der grafitti-festival, hvilket jeg personligt glæder mig meget til. Jeg takker Markus for interviewet og bevæger mig ud blandt folk. Jeg er kommet alene, men falder hurtigt i snak med folk – og jeg møder også venner og bekendte. Det er som om, det er meget nemt at få nye venner her i byhaven. Der er den samme stemning, som jeg oplever på Riesen på Vesterbro – og som man måske kan møde i provinsen, hvor man hilser på sidemanden og gerne indleder en diskussion med naboen. Jeg tror, jeg kommer til at bruge en god del af min sommer her.

/Louise

1 COMMENT

Comments are closed.