Sankthansaften i København

1
501
Det er stadig uvist, om der bliver sankthansbål eller ej, det varme vejr i maj og juni har nemlig resulteret i et afbrændingsforbud i store dele af landet. Men uanset hvad skal sankthansaften fejres med midsommervise og hygge – her er en guide til din sankthansaften i København.

 

De traditionsrige sankthansbål er truet i år, og for en gang skyld er det ikke på grund af vådt brænde, skybrud eller dårligt vejr. Nej, tværtimod har den massive varme i maj og juni måned resulteret i et afbrændingsforbud i stort set hele landet – selv Copenhell har fået forbud mod flammer, ildkanoner og pyro-show, når rock- og metalfestivalen sætter gang i festen på Refshaleøen onsdag aften. Takket være en lille smule regn i weekenden er afbrændingsforbuddet ophævet flere steder i landet – men endnu ikke i København. Vejrudsigten lover lidt mere regn torsdag, og derfor kan forbuddet måske stadig når at blive ophævet, så bålene som planlægt kan blive tændt lørdag aften. Indtil der bliver meldt andet ud, er sankthansbålene desværre aflyst, men hold øje med opdateringer hos de forskellige events – selvom der ikke bliver tændt bål, er der jo heldigvis stadig båltaler og midsommerviser.

Fotocredit: Sankthans på Bryggen

 

Sankthans på Bryggen

På Bryggen er der sankthans-underholdning for hele familien med livemusik, båltale og flydende sankthansbål. Det hele starter kl. 15.30 med underholdning for børnene, og senere er der koncerter med Son Puntillas, Jacob Speake, Nelson Can og selvfølgelig også en fælles midsommervise anført af Siri Byrkjedal. Båltalen bliver leveret af kultur- og fritidsborgmester, Niko Grünfeld, inden det flydende bål tændes kl. 21 – og skulle man blive sulten undervejs, er der grillbuffet i Bryggens Spisehus.

HVAD: Sankthans på Bryggen HVOR: Kulturhuset Islands Brygge, Islands Brygge 18, 2300 KBH S HVORNÅR: Lørdag kl. 15.30-23

 

Sankthansfest på Reffen

Copenhagen Street Food er endelig tilbage efter lukningen af Papirøen – dog med det nye navn Reffen og en placering lidt længere ude på Refshaleøen, og nu er de klar til at holde deres første sankthansfest. Der er naturligvis et væld af streetfood trucks, så du går ikke sulten derfra, og derudover kan du også nyde godt af et pakket program hele dagen. Fra kl. 16. er der opvarmning med DJ-kollektivet, Pladevennernne, og senere på aftenen er der koncerter med Bo Evers og Fastpoholmen. Niko Grünfeld får en travl aften, for inden han skal holdes sin båltale på Bryggen, holder han også aftenens midsommertale på Reffen, inden alle skal skråle med på midsommervisen. 

HVAD: Sankthansfest på Reffen HVOR: Copenhagen Street Food, Refshalevej 167 A, 1432 KBH K HVORNÅR: Lørdag kl. 19-?

 

Sankthans på Halvandet

Der tændes stort sankthansbål kl. 21.30 på strandbaren Halvandet på Refshaleøen. Udover bål, drinks og hygge er der også musik og natdisk helt til kl. 03. Og hvis det er varmt nok, kan man jo starte aftenen med en badetur, inden den står på lounge-stemning, afslapning og sankthansbål.

HVAD: Sankthans på Halvandet HVOR: Halvandet, Refshalevej 325, 1432 KBH K HVORNÅR: Lørdag kl. 21.30-03


Fotocredit: Sankthans-party på Kayakbar

 

Sankt Hans party på Kayakbar

Kayakbar er også klar med en hyggelig sankthansfest med grillmad, kolde drinks, kayak show, og koncert med The Orgelheimers, som efter eget udsagn leverer “organ surf, beat and garage music that makes you wanna slap yourself.” Bandet spiller både før og efter midsommervise og bål.

HVAD: Sankthans-party på Kayakbar HVOR: Kayak Republic, Børskaj 12, 1221 KBH K HVORNÅR: Lørdag kl. 17-23

 

Sankthansaften i Nordhavn

Sankthansaften i Nordhavn bliver fejret på Göteborg Plads med børneaktiviteter som ballonmand, sminkepiger og børnemusik fra Andreas Ugorskij, Nana Schwartzlose og Hans Find Møller. Senere på aftenen er der koncert med Prunes – og en noget anerledes båltale, som bliver rappet af Pede B. Derefter der traditionen tro midsommervise i fællesskab med det nystartede Nordhavnskor. Pladsen åbner kl. 16, og dagen igennem er der mulighed for at købe lækkerier på madmarkedet, der bl.a. byder på Social Foodies, Tacopop, Crepes a la Cart, Brewers Inc. og Bar Uno.

HVAD: Sankthans i Nordhavn HVOR: Göteborg Plads, 2150 Nordhavn HVORNÅR: Lørdag kl. 16-21

 

Ofelia Midsommer

På Ofelia Plads starter sankthansfesten allerede kl. 12 med et stort loppemarked efterfulgt af danseforestillinger fra Det Kongelige Teaters autonome dansekompagni, Corpus. Resten af dagen vil journalist Mikkel Frey Damgaard fungere som konferencier på fire forskellige scener på pladsen, hvor du kan opleve Jørgen Leth, Mikael Simpson og Frithjof Toksvig aka trioen Vi sidder bare her, koncerter med bl.a. Love Shop, sangere fra Det Kongelige Operakor, DJ Lucia Odoom, og et musikalsk foredrag om Tove Ditlevsen. Derudover er der også gennem dagen forskellige talks, og båltalen bliver leveret af ingen ringere end Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, vært på Den Korte Radioavis. Gennem hele dagen er der foodtrucks på pladsen, hyggelige spiseområder og petanquebaner, som du kan spille på, inden der er er fællessang og båltænding kl. 22.

HVAD: Ofelia Midsommer HVOR: Ofelia Plads, Kvæsthusbroen, 1250 KBH K HVORNÅR: Lørdag kl. 12-23


Fotocredit: Sankthans på Kaffesalonen

 

Sankthans på Kaffesalonen

På Kaffesalonen og deres tilhørende badebro ved søerne på Nørrebro er der sankthansaften med dansemusik, taler og bål. DJ Pharfar sætter gang i festen kl. 19, og inden bålet tændes kl. 22, er den Grønne Socialdemokrat, Marcus Vesterager klar med aftenens båltale, og Lone Selmer hjælper til med midsommervise-fællessang.

HVAD: Sankthans på Kaffesalonen HVOR: Kaffesalonen, Peblinge Dossering 6, 2200 KBH N HVORNÅR: Lørdag kl. 19-23

 

Sankthans på Blågårds Plads

På Blågårds Plads er der ingen risiko for, at afbrændingsforbuddet ikke bliver overholdt. Her kommer Hovedstadens Beredskabs Ungdomskorps nemlig på besøg med en masse sjove aktiviteter, så du kan prøve at slukke en ildebrand, give førstehjælp eller redde nogen ud af et brændende hus. Derudover er der danseworkshop, børnedisko, lounge, cirkus og koncerter med DJ Martin Tjek, The Mojo Makers, UkuleleHanne og BasAnna – og båltale af Nadeen Aiche inden bålet tændes kl. 21. Der er rig mulighed for slå sig ned på pladsen hele dagen, hvor der også er kaffe, kaffe, snobrød, folkekøkken, fadøl og naturvin.

HVAD: Sankthans på Blågårds Plads HVOR: Støberiet, Blågårds Plads 5, 2200 KBH N HVORNÅR: Lørdag kl. 10-23


Fotocredit: Sankthans i Frederiksberg Have

 

Sankthans i Frederiksberg Have 

Sankthansaften i Frederiksberg Have er en fast tradition for mange, der pakker picnic-kurven og nyder en hyggelig dag og aften på græsset. I år står programmet på underholdning for børnene med bl.a. Kalle B, Caronline Castell og Mek Pek’s Ååh Abe Solo Show. På den store scene ved Frederiksberg Slot er der koncerter med Det Unge VokalEnsemble, Copenhagen Phil, Pernille Rosendahl og DJ Katrine Ring. Båltalen bliver holdt af landsformand for Foreningen NORDEN, Mogens Jensen, inden den står på bål og midsommervise kl. 21.40. 

HVAD: Sankthans i Frederiksberg Have HVOR: Frederiksbeg Have HVORNÅR: Løradg kl. 16-23

 

Sankthansaften i Sydhavnen

Helstegt pattegris, bålfest, og musik – det lyder næsten som en god gammeldags grisefest i det sydlige Spanien, men du skal såmænd ikke længere væk end til Sydhavnen for at være en del af den folkefest. Karens Minde Kulturhus og Sydhavns Compagniet står bag årets sankthansfest, hvor du som sagt kan mæske dig i helstegt pattegris og kolde øl eller drinks – eller bare medmindre egen mad og benytte den store fællesgrill. Der er bål og taler kl. 21, og inden da kan du nyde koncerter i de grønne omgivelser med Firehouse og ikoniske Laid Back.

HVAD: Sankthansaften i Sydhavnen HVOR: Karens Mind Kulturhus Wagnersvej 19, 2450 KBH SV HVORNÅR: Lørdag kl. 17-22


Fotocredit: Sankthans i Tivoli 

 

Sankthans i Tivoli

Traditionen tro er Tivoli også i år klar med deres sankthansaften – dog ser det ud til at blive en noget anderledes én af slagsen, hvis de som varslet ender med at skulle aflyse både bålet på Tivoli Søen og fyrværkeriet senere på aftenen. Men selv uden bål lover Tivoli en fortryllende sankthansaften med Tivoli-Gardens lurblæsere og midsommervise sunget af Københavns Drengekor. Det koster naturligvis en éntrebillet at opleve Sankt Hans i Tivoli, men selvom bålet skulle udeblive, er du trods alt garanteret en masse smukke lys i den gamle have.

HVAD: Sankthans i Tivoli HVOR: Tivoli, Vesterbrogade 3, 1630 KBH V HVORNÅR: Lørdag kl. 18

 

Sankthans og 70 års fødselsdag på Amager Strandpark

På lørdag er det præcis 70 år siden, at Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske (nu kendt som LGBT Danmark) blev stiftet, og det bliver fejret med en stor sankthansfest i Amager Strandpark. Festen starter kl. 14 med sjove spil for hele familien som rundbold og kongespil, og så er der en del forskellige talere i løbet af dagen, inden bålet tændes kl. 21.

HVAD: Sankthans og 70 års fødselsdag på Amager Strandpark HVOR: Amager Strandpark, 2300 KBH S HVORNÅR: Lørdag kl. 14

 

Glædelig midsommer!

/ Louise Bro

1 COMMENT

  1. […] Lørdag aften er det sankthansaften, og det bliver jo gerne fejret med bål og midsommervise. Jeg har egentlig altid syntes, at sankthans var lidt trist – bedst som sommeren er startet, bliver man mindet om, at det fra sankthansaften kun går mod mørkere tider, når dagen bliver kortere og kortere. ØV! Men det er omvendt også en god reminder, om at få det meste ud af de lange dage og lyse nætter, mens de stadig er her. I år ser sankthans desværre ud til at blive uden sankthansbål, da der pt. er afbrændingsforbud i Københavns Kommune – men der er stadig rig mulighed for at se båltaler og skråle med på midsommervisen. Jeg har samlet en liste over, hvor du kan fejre sankthansaften i København her. […]

Comments are closed.