#Saraspisergodt: Mine fem stamsteder

0
55
#Saraspisergodt
#Saraspisergodt

I denne måned er jeg ude at rejse gennem Europa, så her får I de fem steder (og et bonustip til håndholdt frokost), jeg vender tilbage til igen og igen – og som jeg glæder mig helt absurd til at komme hjem til. Velkommen til #Saraspisergodt.

Af Sara Schlüter

Der er noget helt fantastisk ved at have et sted, man går hen, når der er brug for at føle sig tryg og ikke bevæge sig ud i de helt nye eventyr, og hvor man altid er sikker på at få en god oplevelse.

Et stamsted.

For mig kommer det lidt i perioder, hvilke steder jeg besøger ofte. Det er lidt ligesom i mit eget køkken, jeg opdager – eller genopdager – en ret, for derefter at lave den otte gange på en måned, og så går den lidt i glemmebogen igen. Ikke bevidst, men nok blot fordi min hjerne bevæger sig hen mod nye idéer.

Sådan er det også med restauranter, men alligevel er der nogle, der er fast inventar i den løbende hverdag.

Her er mine fem steder i København, som jeg bliver ved med at vende tilbage til:

Omegn & Venner – Byens bedste frokoststed (og alt muligt mere)

Omegn er et helt særligt sted. Midt i Torvehallernes travlhed har Sarah, Denny og resten af holdet skabt et åndehul, hvor der ikke er mange retter at vælge imellem (altid et godt tegn), men hvor kreativiteten hos kokkene løbende dikterer skift i tavleretterne, som følger de gode råvarer, der er i sæson og til rådighed.

Tavlen serveres fra 11–16, og derudover har de et fast, lille kort med udvalg af charcuteri, ost etc., som også sælges til hjemmebrug.

Omegn og Venner
Omegn og Venner. Foto: Sara Schlüter

Mens jeg skriver disse ord, sidder jeg og drømmer om en let servering med deres hummus på gule flækærter med deres eminente kyllingeleverparfait og en skive pâté en croûte. Simpelt og fuldstændig perfekt. Og så har de et virkelig varieret og fint vinkort med store perler til fornuftige penge gemt i kælderen.

Du kan ikke reservere, så bare afsted, og så plejer der at blive plads, hvis man hænger lidt ud i nærheden i nogle minutter.

Omegn og Venner
Omegn og Venner. Foto: Sara Schlüter

Omegn & Venner, Torvehallerne, @omegnogvenner


Bistro Boheme – til den særlige lejlighed

Første gang jeg var på Bistro Boheme, var nok en af mine bedste aftener nogensinde. Kæresten og jeg havde kendt hinanden et års tid, og vi fejrede min fødselsdag. Der var flag på bordet og søde, opmærksomme tjenere, som foreslog, at vi prøvede lidt af hvert fra køkkenet. Vi gav dem frie tøjler og blev derefter ført igennem en perlerække af retter, den ene bedre end den næste. Deres cantaloupe med pinjekerner og kaviar er stadig blandt mine favoritretter nogensinde, deres tomattatar er en humlebi – det burde ikke være muligt at få så meget smag i de bidder, og jeg har stadig til gode at smage Thøstesens spejlæg, som drukner i trøffel og ser vanvittig ud.

Bistro Boheme
Bistrom Boheme. Foto: Sara Schlüter

Når jeg skal noget særligt, så er Bistro Boheme altid et oplagt valg. Et fantastisk rum, sød og opmærksom betjening og velsmagende, dejlig mad. Virkelig et af byens bedste spisesteder.

Bistro Boheme, Esplanaden 8, @bistrobohemecph, www.bistroboheme.dk


Gao Dumplings – når man trænger til friteret tofu

Tofu har det med at dele vandene. Jeg elsker det. Og særligt friteret tofu. Det giver noget helt særligt, når man bider ned i den sprøde, tynde panering og rammer den silkebløde tofu. Et miks af teksturer, der får madenglene til at synge helt rent i mit indre.

Gao Dumplings. Foto: Sara Schlüter

Gao Dumplings, som ligger flere steder i byen, har en virkelig dejlig friteret tofu, som jeg vender tilbage til igen og igen. Jeg har prøvet lidt af hvert på menuen, men har fundet det perfekte måltid, så det er altid det, jeg bestiller. Deres spicy pork dumplings og friteret tofu (her får jeg den uden chilimayo, fordi jeg så i stedet dypper dem i den fabelagtige chilisauce, der følger med dumplings).

Jeg er generelt en dumpling-dame, som inderligt ønsker mig flere steder med fokus på den alt for undervurderede spise (og hvorfor er der egentlig ingen steder, der lige langer polske pierog’er og georgiske khinkalier over disken til den hurtige sult?), så Gao er det helt oplagte stamsted til at få mit tofu-fix.

Gao Dumpling, Øster Farimagsgade 27, Blågårdsgade 3 og Istedgade 98, @gaodumpling, gaodumpling.com/


Seks – som morgenmad bør være

I Krystalgade ligger der et sted ulig andre på den københavnske madscene. Seks er et lille spiseri, som det polske par Monika og Jan står bag. De har rejst jorden tynd på jagt efter smage og oplevelser – bl.a. en tur fra syd til nord gennem Syd- og Nordamerika, som sætter sit tydelige præg på menuen. Kodeordet er smag. Gode råvarer bringer (vel)smag ind i hver en bid.

Seks
Seks. Foto: Sara Schlüter

Kortet er vegetarisk og er kort, men der kommer jævnligt sæsonretter, så der altid er noget nyt at prøve. Jeg ender dog altid med at snuppe deres surdejsboller med den polske ost friskost gzik, som vitterligt er det perfekte stykke brød med ost kombineret med en af deres æggeserveringer – deres røræg med chiliolie er simpelt og helt genial.

Man kan kun reservere, hvis man er en større gruppe, så vær forberedt på en lille smule kø, hvis du kommer samtidig med, at alle andre også er sultne. Det går stærkt og er klart ventetiden værd.

Seks, Krystalgade 6, @transeating https://www.instagram.com/transeating www.sekscph.com


Jordnær – det fuldendte måltid

Kan noget være et stamsted, når man ’kun’ har været der tre gange? Måske ikke, men det er min klumme, så nu gør jeg det alligevel. For Jordnær (i Gentofte, så tæt nok på København til, at den kan snige sig med her), er min absolutte favoritrestaurant, når det kommer til højere gastronomi.

Eric Kragh Vildgaards køkken passer simpelthen perfekt til mine smagsløg. Fokus er på delikate, skarpe, rene smage af fisk og skaldyr, og niveauet er helt i top (der er en grund til, at de pt. har tre Michelin-stjerner).

Jordnær
Jordnær. Foto: Sara Schlüter

Samtidig er servicen uovertruffen med Tina Kragh Vildgaard i spidsen, som sammen med kollegerne får alle til at føle sig helt utrolig velkomne og nede på jorden, selvom man spiser på en af verdens bedste restauranter.

Jordnær. Foto: Sara Schlüter
Jordnær. Foto: Sara Schlüter

Sidst, jeg var der, fik vi lov at sidde ved deres særlige bord i køkkenet (en mulighed, som madklubben The Hungries giver adgang til), hvor kæresten og jeg både hyggesnakkede med Vildgaard selv og resten af holdet, mens vi kunne følge med i den enorme præcision – og gode stemning – som køkkenet udviser. En meget stor oplevelse.

Jeg kan ikke tage på Jordnær ofte (kom nu eurojackpot…), men jeg har på ingen måde været der for sidste gang. Det er det mest perfekte måltid, jeg nogensinde har fået, og jeg er allerede i fuld gang med at spare op til næste tur.

Jordnær, Gentofte Hotel, @restaurantjordnaer, www.restaurantjordnaer.dk

Bonus: Domhusets Smørrebrød – en hånddelle til den hurtige frokost

Der er kun to pladser hos Domhusets Smørrebrød udenfor, så det er ikke som sådan et sted, man går hen og spiser. Men det er nok det sted, jeg oftest frekventerer, når jeg skal have en hurtig bid til frokost. Og det er altid samme bestilling: ’en hånddelle i en serviet’ (faktisk lidt en usandhed, fordi jeg også ofte lige tager et par stykker med hjem, så der er tjek på middagsmaden).

Domhusets Smørrebrød
Domhusets Smørrebrød. Foto: Sara Schlüter

Domhusets Smørrebrød ligger lige bag Københavns Byret (heraf navnet), og det er et populært og velbesøgt sted – både blandt de mange, som arbejder i området, og en god del turister, der bestiller diverse smørrebrød eller begiver sig ud i en flæskestegssandwich. Jeg er lidt mere kedelig. En frikadelle i hånden udgør en fin frokost – og til 22 kr. for sådan en, man til den lille sult godt kan blive mæt af, er det en af de bedste bidder til prisen på den københavnske madscene.

Domhusets Smørrebrød, Kattesundet 18, www.domhusetssmørrebrød.dk