Tina Saaby | Københavnersnuden #260

0
448

Ugens Københavnersnude er tidligere stadsarkitekt, Tina Saaby, som i et år har været frivillig hjemløs og brugt sin tid på at skrive, rejse, holde foredrag og debattere. Vi har fanget hende til en snak om København.

 

LC: Hvad arbejder du med for tiden?
TS: Jeg har “mit eget år”, hvor jeg er rejsende. Og mens jeg gør det, skriver jeg, holder foredrag, debatterer og har masser af samtaler med kloge mennesker om, hvordan vi skaber gode byer og smukke steder. I denne uge fortalte jeg i Stockholm om, hvordan vi maler byen grøn med den stigende mængde vand, der kommer som konsekvens af klimaforandringerne – og i næste uge tager jeg toget til Kiel og fortæller om, hvordan vi skaber byer for mennesker.

LC: Hvor bor du?
TS: Fordi jeg er rejsende her i “mit eget år”, har jeg heller ikke et fast hjem. Jeg har sagt min lejlighed op den 1. januar 2019 og er uden fast bopæl hele det her år 2019. Mine ting er på et lager, og jeg bor ikke noget sted men mange steder.

LC: Hvor går du tur?
TS: I København er jeg er oftest cyklende eller løbende. Og jeg elsker at løbe langs Havneringen og ud på Fælleden. Himmelrum, vand der bevæger sig og dufte af natur, vand og forandringer. Jeg kan også godt lide at gå og løbe langs Søerne og se på mennesker, lytte til snakke og få lyst til at gå ind af alle gaderne og se, hvad der sker. Oftest, når jeg går i København, er det uden ærinde, og på disse ture elsker jeg at være nysgerrig og gå på opdagelse i baggårde, genveje og steder, jeg ikke kender.

Foto: Agnes Saaby Thomsen

LC: Hvor drikker du kaffe?
TS: Alle steder, jeg elsker kaffe! Jeg er nok oftest for tiden på Risteriet ved Halmtorvet. Jeg drikker tit kaffe, når jeg går og cykler også.

LC: Hvor spiser du?
TS: Jeg spiser mange forskellige steder dette år. Ofte hos de venner jeg bor hos, eller på spisesteder der, hvor jeg er. Jeg har fået de mest eventyrlige måltider dette år, fordi alle sanser er åbne, når man er rejsende. Jeg er vesterbroer, så derfor er mine spisesteder i København ofte på Vesterbro, Je ‘t’aime, Pate pate, H15, Bevi Bevi. Men jeg elsker at lade andre bestemme, så jeg prøver noget nyt.

LC: Hvor fester du?
TS: Hos venner mest. Jeg er lige blevet 50 år i september, og der festede jeg i CPH Food Space til den lyse morgen.

LC: Hvor inspireres du?
TS: Jeg inspireres vildt, når jeg er på udstillinger, til koncerter, foredrag, læser, lytter til podcast, og andre mennesker, som reflekterer sammen. Og jeg bliver også inspireret af de sociale medier, instagram synes jeg er et dejligt sted at være.

LC: Hvad er dit yndlingssted i København?
TS: Havnen er noget særligt for mig. den er både kæmpe stor og lille bitte, der er helt stille og mega larmende. Så er der by og natur på samme tid, og hele københavns historie er lige der rundt om ørerne på en og kan give et sug i maven.

LC: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København?
TS: Der, hvor jeg boede sidst, i Havneholmen for lidt over to år siden. Stående i køkkenet og kiggede ud på vandet og havde et par stærke arme omkring mig. På vej på ferie og med to skønne hjemmedage i kroppen. Svimlende forelsket.

LC: Hvad er dit bedste minde om København?
TS: Mine 8,5 år som stadsarkitekt, så absolut.

LC: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København?
TS: Havneringen, 13,5 kilometer til fods, løbende eller cyklende. Igennem H.C Ørstedsværket, som i den grad er et københavner-ikon, se nye bydele, vild natur, gamle kvarterer, fæstningsring, kanaler, byliv, Christian den 4 bygværker og kulturinstitutioner, som ligger placeret som magneter, der forarger og forelsker.
Af bygninger at gå ind i anbefaler jeg Cisternerne, Glyptoteket, Rådhuset, kulturhuset og danseKapellet i Nordvest, Biblioteket i Tingbjerg, Grundtvigskirken, Vandtårnet i Brønshøj, Den nye skole i Ørestad, Kalvebod Fælled Skole. Alle sammen steder, der er generøse, højt til loftet, sanselige og fulde af historier og fortællinger.

LC: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det?
TS: Langt større mangfoldighed i måder at bo på, både i forhold til boligtyper, men også i forhold til fællesskaber og helt banalt til, hvordan vi kan indrette os mere forskelligt eller bare selv kunne påvirke vores drømme om at bo. Jeg er så træt af 2,5 meter til loftet, hvide køkkenelementer, de samme opvaskemaskiner, tørretumler og vaskemaskine. De samme toiletter, fliser og armaturer.

LC: Dit soundtrack til byen?
TS: Jeg har en playlist på Spotify med sange, der handler om København, det er jo sådan meget direkte. Jeg har oplevet så mange dejlige vidunderlige og stærke moments i København, så jeg kan umuligt pege på et soundtrack, der sætter alt det på en følelse, et musikstykke, en stemning.

LC: Dit bedste juletip til København?
TS: Boykort alt, hvad der minder om jul, som er ens over hele verden. Julemarkeder i små paphytter og alt for meget lys, det skal man springe over. Find en gammel bodega og få et glas gløgg eller tag til lokale julemarkeder i Absalons kirke, Østergro og Amager. Gå ind i kirkerne og tænd lys for dem, du savner og nyd de smukke rum, udsmykningerne og den mærkbare arkitektur.

 

Tusind tak, Tina fordi du ville dele dit dejlige København med os!