Tre store drikke- og madoplevelser på Roskilde Festival 2018

0
515

Vi er netop kommet hjem fra Roskilde Festival 2018. Og vi har brugt en stor del af tiden på at nørde madscenen på festivalen, og alle de seje initiativer, som ildsjælene bag Roskilde Festival bruger tid og kræfter på at gøre til virkelighed for at skabe en bæredygtig madkultur. Her kommer vores tre største drikke- og madoplevelser fra Roskilde Festival 2018.

 

 

En hemmelig rom-bar og et lille stykke af Orange Scene
I 2017 gik folkene bag Skotlander Rum allerede i gang med at gøre klar til dette års festival. Da Orange Scene blev pakket ned, var det nemlig med fire 50 liters tønder med økologisk rom rullet ind i teltdugen. Efter 12 måneder blev rommen tappet direkte fra fad, og det blev en ganske eksklusiv rom, da der kun blev tappet på 360 flasker på 59,7%. Halvdelen blev serveret for alle kunstnere på Roskilde Festival 2018. Resten kunne smages eksklusivt på Skotlander Rum Lounge på festivalen. Vi havde fornøjelsen af at besøge baren, hvor vi fik tre lækre cocktail-serveringer, som bød på nogle vilde smagsoplevelser med ingredienser som fermenteret dansk honning, juice af umodne stikkelsbær, tørrede morgenfruer, japansk pileurt, vildt gran og mos. Som vi var enige om bagefter, var vi fuldstændig spoleret efter en tur i Skotlander Rum Lounge, samtlige cocktails på festivalen ville ikke kun måle sig med den smagsoplevelse, som vi fik der. Hvis du ikke nåede forbi loungen på festivalen, så kan du altså godt nå at få fingre i den eksklusive rom, da der stadig er et par flasker tilbage hos Skotlander Rum. Og som en ekstra bonus vi fik vi, efter vi havde smagt den rom, som var lagret i teltdugen ovenikøbet et lille stykke af den originale Orange Scene i gave (!) Det var en exceptionel oplevelse, der varmt kan anbefales, hvis Skotlander er at finde på Roskilde Festival igen i 2019!


Skotlander, Roskilde Festival

 

Stage Dining – Fine Dining: Kæmpe fællesspisning foran Orange Scene
At dele et måltid har altid været en kilde til gode samtaler og en måde at bringe mennesker sammen på. Og det var intet mindre end en magisk madoplevelse at være 2000 mennesker samlet til Fine Dining foran den ikoniske Orange Scene på Roskilde Festival 2018! Her fik vi mulighed for at opleve en vifte af madaktører og deres unikke leg med Fine Dining. Fælles for dem alle var, at der var fokus på bæredygtighed og økologi – og ikke mindst det sociale element ved mad. Vi var i alt 16 mennesker samlet ved vores bord, og det var så hyggeligt! Alle fik tildelt forskellige roller under middagen, og sammen sørgede vi for at skabe en unik madoplevelse lige der foran Orange Scene! Maden og drikkevarerne var lækre. Det eneste minus var, at de to der havde til opgave at hente maden til bordet brugte lang tid på at stå i kø for at hente retterne. Og selvom retterne var lækre, var de desværre ikke så mættende, så de øvrige gæster ved bordet nævnte efterfølgende, at de skulle ud og have mere mad. Men mon ikke folkene bag har løst dette problem til næste år. Alle ved bordet tog det med et smil, og der er ingen tvivl om, at vi køber billetter til Stage Dining igen næste år – ikke mindst for at møde spændende, dejlige mennesker, som vi gjorde i år!

Stage Dining, Roskilde Festival
Stage Dining, Roskilde Festival
Stage Dining, Roskilde Festival

 

Food Walk 
For at blive klogere på alle de spændende initiativer, der er på festivalen, brugte vi tre timer om fredagen på at tage på en Food Walk. Her besøgte vi blandt andet slagteriskolen, hvor Rub & Stub, der er en praksisorienteret socialøkonomisk virksomhed som arbejder for at forebygge madspild, var i gang med at omdanne overskudsvarer fra boderne til socialt udsatte. Sidste år modtog de 25 tons overskudsmad fra madboderne, og om tallet bliver lige så højt i år, ved vi endnu ikke. Det lyder måske som meget overskudsmad, men det er faktisk kun omkring 3-4% af alle de madvarer, der kommer ind på festivalen – så langt størstedelen bliver altså tilberedt og spist, og den smule som boderne ikke når at bruge, bliver så doneret til velgørenhed, inden den er nødt til at blive kasseret.

Derudover besøgte vi forskellige madaktører på festivalen, hvor vi fik lov til at smage en masse lækker mad og drikkevarer, der er produceret med omtanke for miljøet. En af de ting, som vi ikke var klar over, var faktisk at Roskilde Festival er den primære grund til, at Carlsberg tilbage i 2014 begyndte at brygge deres økologiske øl, Tuborg Rå. Selvom ønsket om en økologisk øl længe havde været der, troede de ikke på, at der ville være tilstrækkelig salg i en økologisk øl. Men da både Roskilde Festival og  Northside sammen lovede, at de ville købe tilstrækkeligt af den økologiske øl til årets festivaler, så blev den sat i produktion – og der var i den grad salg i økologisk øl, for den er her jo stadig.

Sidste år nåede Roskilde deres mål om, at alle madboder blev 90% økologiske, og i år har det store fokus derfor været at mindske klimaaftrykket. Det gjorde de bl.a. ved at sørge for at udbuddet af vegetarretter og veganske retter var endnu større i år – som vi efterhånden har hørt adskillige gange, er kød jo en ret stor synder på klimaaftrykket. Derudover havde de også lavet klimamenuer, hvor hver eneste ret blev vurderet og markeret som rød, gul eller grøn alt efter rettens CO2-aftryk. Klimamenuerne er blevet til i samarbejde med den svenske datavirksomhed CarbonCloud, og inden festivalens start indsendte samtlige madboder på festivalen deres opskrifter, som derefter blev beregnet for at se det samlede CO2-aftryk. Det er absolut ikke noget Roskilde har gjort for at dunke nogen oveni hovedet, hvis deres klimaaftryk var for stort. Vi bruger jo langt mindre vand og strøm, når vi er på festival, så allerede der vinder vi på det samlede klimaaftryk. Men den mad vi spiser og især produktionen bag, er en stor del af det energi forbrug og efterfølgende klimaaftryk, som vi efterlader efter en festival som Roskilde. Klimamenuerne er indtil videre en forsøgsordning på Roskilde Festival, og vi blev i hvert fald klogere på den mad, som vi spiste – og det var ret interessant. I år var Naturli’ i Art Zone den madbod, som serverede den ret med det mindste CO2 aftryk, og så havde de i øvrigt verdenspræmiere på den første økologiske plantefars – den var hovedingrediens i deres lækre falafler på festivalen og kommer også i butikkerne i sensommeren. Roskilde Festival og Rub & Stub havde igen i år sammensat forskellige Food Tours, og vi kan kun anbefale, at du tager dig tid til at tage rundt og smage på festivalen til næste år!

Et af kritikpunkterne, som vi hørte på årets Food Walk var, at der med det store fokus på madoplevelser og valget af madboder, nu ikke længere er plads til foreningerne som før drev størstedelen af madboderne. Det afviser Roskilde Festival. Der er rigtig nok kommet nye madboder til– i år var det samlede antal 130 madboder – hvilket er langt flere end før, og derfor er der lige så mange foreninger som tidligere, der er blot kommet flere private virksomeheder til. Idræts- og kulturforeningerne driver stadig en del madboder og står bag meget af den sikkerhed, som er omkring festivalpladsen. Selvom det handler om den gode fest og oplevelse, så skal man lige huske på, at Roskilde Festival er non-profit, hvilket vil sige at al overskud fra festivalen bliver doneret til velgørenhed, så både humanitære, kulturelle og non-profit-projekter over hele verden nyder godt af de donationer, der kommer fra festivalen. Hvis foreninger og madboder har overskud fra deres salg af mad og drikkevarer, disponerer de selv over den sum penge – men der er også en hel del tid og udgifter forbundet med at have en bod på festivalen. Det er et kæmpe arbejde at have en bod på Roskilde Festival, og det er ikke noget, man bare gør. Udover et stort logistisk arbejde, og arbejdet med at finde nok frivillig arbejdskraft, så har Roskilde Festival sindssygt mange regler og krav som skal overholdes, som eksempelvis kravene til økologi, klimaaftryk, affaldshåndtering, leverandøraftaler, madkvalitet og fødevaresikkerhed. Og det er måske her, det kan blive svært for foreningerne, da de private virksomheder jo til daglig er vant til at håndtere den slags. Det er en svær balancegang, men da Roskilde Festival jo selv er non-profit, er vi sikre på, at de også ser en stor værdi i at værne om foreningslivet, samtidig med at de også skal imødekomme de stigende krav til fødevaresikkerhed, bæredygtighed og den høje madkvalitet, som i stigende grad er blevet en så stor del af festivalen. Uanset om man er en forening eller en privat virksomhed, så er man kun på Roskilde, fordi man gerne vil være der, og kan se en stor værdi i at biddrage til det fællesskab og de humanitære, velgørende, almennyttige og kulturelle arbejde, som Roskilde Festival støtter – og selvfølgelig også for at mætte en masse sultne festivalgæster, og det sætter vi som madelskere stor pris på!

Food Walk, Roskilde Festival
Food Walk, Rub og Stub, Roskilde Festival
Food Walk, Naturli’, Roskilde Festival
Food Walk, Meyers, Roskilde Festival
Food Walk, Hansen Is, Roskilde Festival
Food Walk, Jacobsen, Roskilde Festival
Food Walk, Syngja, Roskilde Festival
Food Walk, Tuborg, Roskilde Festival

Tak for i år, Roskilde Festival!

/Louise Bro & Catharina