Blogs

5 ting du skal opleve på Roskilde Festival 2018

5 ting du skal opleve på Roskilde Festival 2018

by 03/07/2018
Vi tæller ned til at Roskilde Festival 2018 åbner indgangene ind til pladsen på onsdag. Og vi glæder os! Der er vanvittig mange fede ting på programmet i år. Her kommer vores top fem over oplevelser, som vi glæder os til på årets Roskilde Festival.

 

1. TALKS: FLOKKR – og whistleblower Chelsea Manning
Er du også stødt på FLOKKR, når du har gennemgået festivalprogrammet uden helt at kunne gennemskue, hvad det går ud på? Hvis ja, så kommer forklaringen her: FLOKKR er en form for moderne forsamlingshus – et samlingspunkt for festivaldeltagere og samarbejdspartnere med noget på hjertet. Her kan man deltage i debatter, talks og tværæstetiske performances og workshops, der udfordrer den tid, vi lever i og byder på nye perspektiver. I år vil FLOKKR præsentere en række forskellige events og aktiviteter, hvoraf mange har fokus på økonomisk lighed – eller manglen på samme, der som sagt er festivalens helt store fokus i år. En af de debatter, som vi vil fremhæve er ’Got Privilege’, fordi det er en debat, der rejser nogle virkelig interessante spørgsmål: ’Er du opmærksom på dine egne privilegier? Hvad kan vi gøre for at videregive nogle af vores privilegier til dem der oplever ulighed mest? Og i hvilket omfang påvirker etnicitet og socioøkonomisk status din evne til at få adgang til forskellige samfundsområder? Shaka Loveless, Nabiha og forfatteren Sara Omar, der er forfatter til den anbefales værdige bog Dødevaskeren, står i spidsen for debatten tirsdag kl. 12.00. Det kan ikke andet end at blive en spændende samtale!

Derudover er vi også nødt til at fremhæve den amerikanske aktivist Chelsea Manning, der holder talk om rettigheder, aktivisme og om at skabe forandringer i verden på Gloria torsdag kl. 15.30. Selvom Chelsea kun er 31 år, har hun haft et noget mere begivenhedsrigt og omdiskuteret liv end de fleste. Udover at være født som Bradley Manning, blev hun som forhenværende amerikansk soldat idømt 35 års fængsel af en militærdomstol for at have lækket fortrolige informationer om USA’s krigsførelse i Irak og Afghanistan til bl.a. WikiLeaks. Efter at have afsonet 7 år, blev Chelsea i 2017 benådet af forhenværende Præsident Obama, og har siden fortsat sit virke som aktivist og fortaler for offentlig transparens og transkønnedes rettigheder. Sidste gang Roskilde havde besøg af en anden kendt whistleblower, Edward Snowden i 2016, foregik det via en Skype forbindelse. Chelsea Manning er rent faktisk på festivalen, så der er også mulighed for en interessant Q&A, når hun indtager scenen på Gloria.

 

2. MUSIK: Eminem indtager Orange Scene
Onsdag den 4. juli kl. 22.30 stiller Eminem sig på scenen for første gang på dansk jord. Roskilde plejer at være helt magisk på åbningsdagen, fordi luften er fyldt af forventninger og glæde over, at festivalen for alvor er skudt i gang. Og uanset om man kan lide den ikoniske rappers musik eller ej, så kan det ikke andet end at blive en vild oplevelse, når Roskilde-folket indtager græsset foran Orange Scene og har en fest sammen til lyden af den rapper, som har solgt flest albums verden over  – 172 millioner albums og singler for at være præcis. Og hey – hvem ved om vi nogensinde får chancen for at opleve Slim Shady på en dansk jord igen?!

Eminem var senest albumaktuel i 2017, da han sendte ’Revival’ på gaden. Vi glæder os til at høre en masse af hans nye numre – men håber selvfølgelig også på, at han spiller numre som ’Lose Yourself’ og andre klassikere!

Men det stopper jo heldigvis ikke med Eminem, så når den værste urinstøvsky har lagt sig foran Orange, glæder vi os også til at danse til Odesza, The Blaze, Wilkinson, Dua Lipa, Benal, Anderson.Paak & the Free Nationals – og et glædeligt gensyn med både Mike Skinner og Gorillaz.

 

3. MAD: Mikuna – den bedste veganske burger
Er der noget vi på tværs af team-LoveCopenhagen er enige om, så er det, at Mikuna uden sammenligning serverer den bedste veggie burger – og vi lagde vejen forbi deres madbod adskillige gange sidste år. Derfor kunne vi næsten ikke få armene ned, da vi så, at det lille århusianske spisested igen i år er at finde i Food Court på Roskilde Festival. Prøv den! Man bliver helt overrasket over, at der kan være så meget lækkerhed i en burger, men det skyldes nok kombinationen af sprøde panerede løgringe, chilimarmelade, salat og hjemmerørt vegansk mayo!

Photo credit: Mikuna

4. ART: Equality Walls
Equality (lighed) har været et af Roskilde Festivals omdrejningspunkter siden 2016. I år stiller festivalen skarpt på økonomisk lighed og ulighed. Nærmere bestemt hvordan økonomisk ligestilling er forbundet med de muligheder, vi har som mennesker – både herhjemme og i resten af verden.

Det skyldes at forskellen mellem rig og fattig stadigvæk vokser. Det er en efterhånden sørgelig realitet, at de otte rigeste mennesker på verdensplan ejer lige så meget som halvdelen af verdens befolkning, og mere end 800 millioner mennesker pt. lever for mindre end 1,25 dollars om dagen.

Roskilde Festival har sat sig for at bruge kunsten til at involvere, overraske og påvirke os til at tage stilling til de problemer, som verden står overfor i forhold til økonomisk ulighed og ligestilling. Og det er der blandt andet kommet værket Equality Walls ud af. Værket er kopier af murene, som Donald Trump har bestilt prototyper på for at totallukke grænsen mellem Mexico og USA. De fire gigantiske installationer, som vil spærre den direkte vej til Orange Scene, er ti meter høje og seks meter brede. Vi ser frem til at blive konfronteret med det skræmmende og aktuelle værk.

Photo credit: Roskilde Festival


5. FEST: KlubRÅ
Sidste år slog Roskilde Festival dørene op for KlubRå, som bygger på festivalens samarbejde med Tuborg. KlubRå fusionerer kunst og musik og lover, at vi kan forvente det uventede, og sidste år var en del af konceptet derfor, at ingen acts var offentliggjort på forhånd, men i år er der en spilleplan – og desuden er størrelsen på KlubRå blevet fordoblet til hele 2400 kvadratmeter. Temaet på KlubRå vil år være at udfordre vores opfattelse af køn og identitet. Der vil være performances, koncerter, poesi, video kunst, installationer og poetiske DJ sæt. Vi er nysgerrige og vil helt sikkert lægge vejen forbi, primært for at opleve det kantede univers, som KlubRå disker op med, og for at se DJs som Lydmor, Ena Cosovic, Juliana Huxtable, og M€rcy. Du finder KlubRå mellem Arena og Orange – tæt på Food Court og Art Zone. Få en forsmag af, hvad KlubRå kan her:

 

Læs om alle de spændende madoplevelser festivalen har at tilbyde her.

 

Vi ses på Roskilde Festival lige om et øjeblik!

/ Team-LoveCopenhagen

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.