10 Nyheder og Unikke Oplevelser på Roskilde Festival 2024

0
47
10 nyheder og oplevelser på Roskilde Festival 2024

Roskilde Festival byder som altid på en unik blanding af musik, kunst, aktivisme og bæredygtig mad, som igen skal sikre en uforglemmelig festivaloplevelse. Du kommer absolut ikke til at kede dig på årets festival! Her får du 10 nyheder og oplevelser på Roskilde Festival 2024.

 

Af Louise Bro

 

1. Få kroppen i gang på Stadion

Hvis du ikke får danset nok i de første dage, kan du altid på pulsen op – eller helt ned hos Stadion i Camping West. Her kan du deltage alle slags fysiske aktiviteter som løbeture, fodboldturneringer, morgenyoga, dansekonkurrencer og cykelløb. Stadion tilbyder en bred vifte af aktiviteter, der giver mulighed for både fysisk udfoldelse og afslapning. Alle kan være med, og der er præmier på spil i nogle af turneringerne​. 

Se programmet og læs mere om Stadion her.

 

2. Mød inspirerende stemmer på Re:Act

I festivalens første dage skal du også tage et smut forbi den eksperimenterende platform Re:Act. Her præsenteres kunstneriske indslag og et program, som inkluderer rappere, poeter og dansere, der gennem forskellige kunstformer deler deres syn på globale udfordringer. Målet med Re:Act er at skabe refleksion og dialog blandt festivalgæsterne og at tilbyde en bredere kulturel oplevelse, der går ud over musikken​. Dette sker under temaerne Re:Claim Your Body, Re:Claim Your Voice, og Re:Claim Your Home. 

Se programmet og læs mere om Re:Act her.

 

3. Bliv klogere på grønne løsninger i Det Cirkulære Laboratorium

Det er vidst ingen hemmelighed, at Roskilde Festival har et stort fokus på bæredygted og cirkulær økonomi. Alt det kan du blive klogere på i det Cirkulære Laboratorium ved Agora G og Clean Out Loud, hvor en masse unge iværksættere tester innovative grønne løsninger. Her kan du lære mere om genbrug og miljøvenlige løsninger gennem forskellige aktiviteter. Laboratoriet tilbyder også praktiske eksempler på, hvordan du kan reducere affald og genbruge materialer. Ret godt at vide, når nu Roskilde har et mål om at minimere det miljømæssige fodaftryk​. 

Læs mere om det Cirkulære Laboratorium her

4. Få kulinariske oplevelser i Food is Now

Maden fylder efterhånden en stor del på Roskilde, og det er jo ikke kun fordi, vi bliver sultne. Det er også en del af festivalens store engagement i miljøvenlig, bæredygtighed og økologi.

Hvis du vil have en lidt anerledes mad-oplevelse for årets festival, skal du forbi “Food is Now” lige ud for Apollo, hvor du kan blive klogere jordens muligheder og unikke smagsunivers. Her kan du opleve workshops, paneldebatter og unikke kulinariske oplevelser. Blandt årets events, som du kan købe billet til er: En kartoffelmad formet som en uendelig slange, fremtidens sønderjyske kaffebord, en tallerken med grøn og levende mad, og en tre-retters festivalmiddag. 

Derudover er der også workshops og debatter med bl.a. tænketanken Frej, den sydkoreanske kunstner Yujin Jung, kokkeduoen Amalie & Floras Middage, kagekunstneren  Alberte Skronskis og Madland.

Se hele programmet for Food is Now her

 

5. Tænk bæredygtigt og sortér dit affald

Roskilde Festival fortsætter med at fremme bæredygtighed og det aftryk, vi efterlader efter en uges fest gennem flere initiativer. På festivalpladsen har det de seneste år bl.a. resulteret i en reduktion af engangsmaterialer- og service og indførelsen genbrugsglas.  

Det hjælper jo alt sammen. Men vi kommer ikke udenom, at de største affaldsmængder stadig kommer fra festivalens campingområder, hvor der både skabes utrolig meget affald og efterlades alt for meget, bl.a. brugbart campingudstyr.

Derfor er der i år et øget fokus på netop affaldssortering. Du kan finde affaldsstationer placeret på hele campingområdet, hvor affald kan sorteres i kategorier som plastik, metal, papir og organisk affald. Og du kan også få kyndig vejledning til at sortere dit affald. Derudover har festivalen også specielle indsamlingspunkter for genbrugelige materialer som telte og soveposer. 

Målet for årets festival er at opnå en samlet reduktion af affald på 30% og øge genvendelsen til 55%. Så sortér dit affald, og smid det ud – og tag dit campinggear med hjem! Basta!

6. Sig farvel til Orange Scene

På årets festival skal du sige farvel til Orange Scene! Eller nærmere på gensyn til en helt spritny version af den ikoniske Orange Scene, som efter planen skal være klar til Roskilde Festival 2025. I år bliver derfor det sidste år for den scene, som har pyntet så smukt på pladsen siden 2001. Den allerførste Orange Scene blev købt, efter den havde været brugt på en Rolling Stones turné, og da den blev for lille, blev den efterstattet af den nuværende.

Nu er det igen blevet tid til en opgradering, som kan rumme de største kunstneres produktioner og lydteknologi. Så husk lige at vinke et lille farvel til den nuværende scenen, som trods alt stået der til mange episke koncerter gennem de sidste 23 år.

 

7. Nyd flere økologiske drikkevarer

Roskilde har i mange år været banebrydende og med til at introducere indtil flere økologiske drikkevarer, som du kan nyde godt af på festivalen. Det var bl.a. på Roskilde, at Tuborg første gang introducerede deres økologiske Grøn Tuborg og økologiske Tuborg Classic, som sidenhen også blev fast sortiment i dagligvarehandlen. Festivalen er nemlig et genialt sted at teste disse økologiske iniativer i stor skala. 

I år kan du naturligvis igen nyde disse varianter på både campingområdet i dåseform og på pladsen i genbrugsplads – foruden den økologiske rosé- og hvidvin i karton. Og som noget nyt har Roskilde indgået et samarbejde Nørrebrew, som forsyner festivalen med økologiske energidrikke og sodavand.

8. Glæd dig til et globalt musiklandskab og flere kvinder på scenerne

På Roskilde Festival 2024 kan musikentusiaster se frem til en imponerende blanding af kulturel mangfoldighed, hvor både etablerede navne og spændende nye kunstnere vil inspirere og underholde. Med hele 186 acts fra 43 forskellige lande er årets program en sand fejring af det globale musiklandskab. 

En bemærkelsesværdig nyhed er, at festivalen præsenterer en rekordstor andel af kvindelige kunstnere. Det er altså første gang nogensinde, at der er flere kvinder end mænd på programmet. Med 41% kvinder, 2% nonbinære og 22% grupper med blandede køn, viser Roskilde Festival vejen i bestræbelserne på at fremme mangfoldighed og inklusion inden for musikbranchen.

Du kan derfor se frem til at opleve alt fra dynamiske liveoptrædener til eksperimenterende lydlandskaber, der alle sammen bidrager til den unikke atmosfære, som Roskilde Festival er kendt for. Fra elektronisk musik til indie rock, hip-hop til traditionelle verdensrytmer, spænder festivalens musikprogram over fem kontinenter og en bred vifte af musikgenrer. 

Se hele programmet her.

Husk Mit Navns værk fra 2022

9. Oplev masser af kunst og aktivisme

Roskilde Festival har altid været mere end bare musik. Det er også en kraftfuldt platform for kunstnere og aktivister til at udtrykke sig og skabe forandring gennem kunst og performance. På årets festival kan du opleve kunstinstallationer, performancekunst og interaktive workshops, der udfordrer tankerne og inspirerer til handling. 

Art & Activism-programmet har 43 navne fra hele verden, og du kan bl.a. opleve Den feministiske aktivist Emma Holten i samtale med Human Rights Watch-forsker Sahar Fetrats, se kunstværket ‘In Memory of Home’ af den dansk-palæstinensisk-jordanske kunstner Banaan Al-Nasser i foyeren ved Gloria-scenen – en enorm interaktiv pailletvæg på festivalpladsen af den hollandsk-amerikanske kunstner Lara Schnitger, og en spektakulært wrestlingkamp på Dancefloor søndag den 30. juni med den frivilligt drevet DIY-organisation Nordic Elite Wrestling.

Se hele programmet her.

 

10. Bliv en del af Orange Orbit

Hvis du allerede nu ved, at dine Roskilde blues bliver store, så skal du blive en del af Orange Orbit, der giver dig indhold og oplevelser på og efter festivalen. Med Orbit får du bl.a. eksklusive interviews, highlights fra tidligere koncerter, og pre-access til pit armbånd. Du skulle dog have ansøgt om pit-armbånd den 16. juni, så det kan du desværre ikke nå til årets festival. 

Men til gengæld kan du stadig nyde godt af alt det andet i Orange Orbit, som rabatter til Spejder Sport, hvilket jo kunne blive nyttigt til festivalen.

Det er gratis at være medlem af Orange Orbit, du skal bare have en profil, som du opretter på Roskilde Festivals app – og det er også her, du finder Orange Orbit. Det er uanset hvad en god idé at downloade festivalapp’en, som både giver dig info om bands, et kort og hele programmet, og så kan du jo tjekke Orbit ud. 

Læs mere om Orange Orbit her.

 

Som en lille ekstra bonus må vi også lige nævne, at Roskilde Festival har bekræftet, at de viser EM-kampen på storskærm, når Danmark møder Tyskland i en gyser af et opgør lørdag den 29. juni. Eller gyser håber vi nu ikke på, skal vi ikke bare satse på en 4-0! 

 

Vi glæder os så meget til Roskilde 2024! God festival!