Allan Høier | Københavnersnuden #239

0
315
Ugens Københavnersnude er sanger Allan Høier, der lige nu er aktuel i den københavnske cabaret-vandring i Nyhavn, Søren Elsker Katinka (næste tur er den 24. juli). Han er idemand til den hyggelige slentretur gennem Nyhavn med fokus på Sigfred Pedersens digtekunst. Men før du skal på cabaret-vandring, skal du lære Allans København at kende lige her.

 

LC: Hvad har du gang i i øjeblikket? 
AH: Sigfred Pedersen var og er vores Nyhavnsdigter nummer ét! Ikke mindst viserne om Katinka og Søren Bramfri er stadig kendt af de fleste – desuden er Tørresnoren, Skærslipperens Forårssang og Jeg plukker Fløjlsgræs jo også en del af vores fælles kulturarv. Jeg har i mange år beskæftiget mig med Sigfreds sange – og nu har jeg så lavet en cabaret-vandring, hvor jeg går gennem Nyhavn og Minefeltet (kunstner- og værtshuskvarteret omkring Nikolaj Kirke) og fortæller om Sigfreds liv generelt og specifikt om hans bohemeliv i kvarteret – og så synger jeg hans skønne sange. Jeg fortsætter hen over sommeren – og så de næste somre.

LC: Hvor bor du? 
AH: Jeg bor nu i Humlebæk, men da jeg som 18-årig kom ind med 4-toget, boede jeg i København og nærmeste omegn på en række adresser – bl.a. i Rosenborggade, Landskronagade og Julius Bloms Gade – og kendte byen som min egen bukselomme (måske jeg skulle være blevet taxachauffør…)

LC: Hvor går du tur? 
AH: Jeg går ikke så meget, men eeelsker at cykle, både i Nordsjælland, men også langs vandet i København. Jeg er ikke den store sejler, men at se på og være ved vandet er en stor fornøjelse!

LC: Hvor drikker du kaffe? 
AH: Jeg er aldrig blevet voksen på det punkt, så jeg drikker ikke kaffe. Men her i udendørshalvåret holder jeg meget af at drikke hyldeblomstsaft – forudsat at den er lavet ordentligt (og ikke bare er tilsat noget kedeligt aromastof)

LC: Hvor spiser du? 
AH: Jeg er glad for mad, så det er vel meget naturligt, at jeg (bl.a.) spiser på Madglad i Eskildsgade! Ud over den gode mad, så er det også et dejligt afslappet og sjovt sted – det er jeg nok mere til end det fisefornemme…

LC: Hvor fester du? 
AH: En halvgammel rotte som mig fester ikke så meget mere. For nu at citere Sigfred Pedersen, så kan stilhed, for den lidt ældre, virke lige så skøn som ungdommens vildskab. Men i mine unge dage gik jeg til tusindvis af gratis koncerter på 5-øren, Fælledparken, Ca’feen Funke osv.

LC: Hvor inspireres du? 
AH: Helt konkret blev jeg for nylig inspireret af den måde, som noget af Carlsbergbyen bygges: At bilerne ikke fylder byrummet op, men ledes ned i P-kældre, og så er gaden fri til leg og samvær – det er da en god måde at lave by på!

LC: Hvad er dit yndlingssted i København? 
AH: Kanalerne – havnen – de gamle huse – de små stræder. Der, hvor der er charme.

LC: Hvor har du sidst følt dig forelsket i København? 
AH: Sidste sommer i solnedgangen på ”dækket” ud for Skuespilhuset. Skønhed.

LC: Hvad er dit bedste minde om København? 
AH: Ture med mine (dengang) små drenge med havnebussen, ned i Metroen og op i Rundetårn, Vor Frelsers kirketårn, Marmorkirken. Glæder mig helt, til børnebørnene skal på de samme ture…

LC: Din anbefaling til den bedste oplevelse i København? 
AH: De udendørs koncerter under jazzfestivalen er ægte københavnerliv for mig – og så er I alle da velkomne på cabaret-vandring 😉

LC: Dit soundtrack til byen? 
AH: ´Ta’ og kys det hele fra mig´ af Poul Henningsen er nok min københavner-sang nummer 1. Men Nyhavnsnætter er også meget stemningsfuld!

LC: Selvom København er fantastisk, har du nu mulighed for at tilføje den ene ting, som du synes, byen mangler – hvad er det? 
AH: At vi tager lidt mere hensyn til hinanden – ikke mindst i trafikken.

Tusind tak, Allan, fordi du ville dele dit København med os. 

GOD SØNDAG!

Om cabarét-vandringen, Søren Elsker Katinka:

En hyggelig slentretur gennem Nyhavn i solskin er for de fleste tæt forbundet med Sigfred Pedersens digtekunst. Med humørspredende og forårskåde perler som Tørresnoren – Den gamle skærslippers forårssang – Jeg plukker fløjlsgræs – Katinka, Katinka og Søren Bramfris lærkesang, er han for altid dybt forankret i den danske kulturarv. Sigfred Pedersen tilbragte meget tid i Nyhavn og Minefeltet, hvor han levede et alsidigt bohemeliv som både poet, kunstner og restauratør, og hans sange er kendt for deres både lyse, glade og jordnære, folkelige poesi.

SØREN ELSKER KATINKA er navnet på en ’cabaret-vandring’, hvor viserne og historien om Sigfred Pedersens underholdende bohemeliv folder sig ud i gaderne og gårdene i Nyhavn og Minefeltet – kunstnerkvarteret omkring Nikolaj kirke. Hermed skabes en ny cabaret-form, hvor forestillingen opføres undervejs gennem byen.

Vandringen og sangen anføres af skuespiller og sanger Allan Høier, og vil med musik, fortælling og skuespil bringe publikum både tilbage til datidens København og ind i det univers, sangene beskriver.

Det hele afrundes med en øl på et værtshus i Nyhavn – det er med i prisen.

Medvirkende: Allan Høier

Varighed: Ca 120 minutter – distance ca 3 km.

Næste cabaret-vandring er den 24. juli.