Anmeldelse af Top Gun 2: Maverick

0
483
anmeldelse af top gun 2 maverick

Den nye Top Gun – den svære 2’er – rammer de danske biografer den 26. maj. Men kan den leve op til hypen? Og ikke mindste den første Top Gun? Jeg var så heldig at være med til en snigpremiere, og her får du min anmeldelse af Top Gun 2: Maverick.

 

Af Louise Bro

 

Det er 36 år siden, at den første Top Gun film kom. Jeg var kun 1 år, men jeg er allerede nu nødt til at afsløre, at Top Gun ubetinget er min yndlingsfilm.

Jeg har ikke tal på hvor mange gange, jeg har set den. I det hele taget er jeg nok opflasket med hele universet omkring den, og har siden min tidlige barndom været på en del hangarskibe, krigsskibe og til et utal af flyshows, hvor jeg har set min del af jagerfly fra F-4 til 16 – og alt derimellem.

Selv her i mine voksne år er det forsat, og jeg har indenfor de sidste par år, derfor også set det engelske opvisningshold Red Arrows (Hawk T1), det amerikanske hold Blue Angels (F/A-18 super hornet) – og ved samme lejlighed så jeg også en F-35 i aktion. Ja, det fly som det danske forsvar har købt, men endnu ikke modtaget.

Jeg er en sucker for alt, hvad der har med hurtige fly at gøre. ”I feel the need, the need for speed.”

Ironisk nok har jeg flyskræk, så jeg holder mig på landjorden, medmindre jeg skal på ferie, og nyder i stedet når jagerflyene engang imellem farer forbi i luften.

Og den kraft, den larm, og det brag der lyder, når de rammer lydmuren, er så intens, at de kan mærkes fra tåspidserne, i brystkassen og helt op til nakkehårene, der rejser sig.

Jeg kan ærlig talt ikke forestille mig at sidde i et jagerfly – og måske derfor synes jeg også, at det er så fascinerende. Det er bare en af mange grunde til, at jeg elsker Top Gun.

Louise Bro_Top Gun 2 Maverick_lovecopenhagne

Den svære 2’er

Men tilbage til den svære 2’er. Er det overhovedet muligt at lave en film, der lever op til alt det? Og så mange år efter?

Jacob Haugaard og Finn Nørbygaard lavede jo netop af den grund kun Jydekompagniet 1 og 3, fordi de mente, at en 2’er altid blev dårlig. Og man må give dem ret. Der er indtil flere 2’ere, der er floppet fælt.

I 2021 udkom Coming To America 2 – 33 år efter den første, og hvor den næsten var en parodi på sig selv, så havde de dog formået at samle størstedelen af det originale cast. Det var nok det mest imponerende ved den film…

Det har man ikke gjort i Top Gun 2. Faktisk er det kun Maverick aka Pete Mitchell (Tom Cruise), og hans nemesis og wingman – Iceman aka Tom Kazansky (Val Kilmer), der er med i den længe ventede 2’er – og sådan som filmen er skruet sammen, så savner man heller ikke andre. Men bare rolig, du bliver ikke snydt for lidt ”Talk to me Goose”. Han er også med i ånden, og i form af hans søn Rooster som spilles af Miles Teller.

Tom Cruise er tilbage i sit es

Uanset hvad man mener om Tom Cruise, så må han selv elske Top Gun lige så meget som mig. Der er ingen tvivl om, at han kun ville lave en 2’er, hvis den gjorde den første film ære.

Planerne om en 2’er startede allerede i 2010, men desværre døde filminstruktøren Tony Scott på tragisk vis i 2012. Og da man endelig gik i gang med indspilningen i 2019, blev premieren yderligere forsinket i tre år bl.a. på grund af corona. Dengang var undskyldningen dog, at man skulle forfine kamp-scenerne i F-18’eren.

Top Gun 2: Maverick har på alle måder været længe undervejs, men den var ventetiden værd. Tom Cruise er tilbage i sit es! Ingen tvivl om det.

Han har jo haft en del vanvittige år – fra hans evigt mærkelige forhold til Scientology, til hans mildest talt mærkelige og eksentriske udbrud – og ikke mindst hans ansigt, som så helt farligt ud for et par år siden.

Men nu er det som om, han endelig har fået styr på botox og fillers. Han er faktisk begyndt at ligne en mand, der bare holder sig utrolig godt af sin alder. Det er jo nemt at sige, jeg ved med sikkerhed, at han trods en alder af 59, uden tvivl er i langt bedre form, end jeg er.

Men derfor er det ikke desto mindre en virkelig god overraskelse, at han bærer Top Gun 2 “on his mighty wings” så mange år efter den første. Han overspiller ikke – han er hverken for meget eller for lidt – han er lige tilpas. Yes! Maverick er tilbage!

 

Ingen brug af stuntmænd eller CGI

Dertil skal det siges, at Tom Cruise jo er kendt for at udføre alle sine stunts selv. Jo jo, de vilde scener du har set fra Mission Impoosible, hvor han hænger på siden af et fly, eller hopper ud fra en klippe, det er alt sammen ham. Det samme gælder i Top Gun, den første såvel som 2’eren. Det er altså method-acting på et helt andet plan.

Tom Cruise er uddannet pilot, og sad selv i cockpittet i den første Top Gun, og det gør han absolut også i Top Gun 2, hvor han som instruktør skal lede og træne et nyt hold af Top Gun ”the best of the best” rekrutter gennem en farlig mission. Og det er ikke kun ham selv, der i virkeligheden satte sig ind i jagerflyene. Det samme forventede han af skuespillerne, som også fik en del ture i en F-18. Altså, hverken ham eller castet fik selv lov til at flyve en F-14 eller F-18, men de sad dog på “bagsædet”, hvilket også må have være noget af joyride.

Det er man heller ikke i tvivl om gennem filmen, hvor deres ansigter tydeligvis er helt presset af g-påvirkningen. Det må kræve en god skuespiller at forholde sig så cool og spille i alle de scener, hvor man ser dem i aktion i et jagerfly i filmen. Selvom ikke engang Tom Cruise fik lov til at flyve en F-18, så kan han som sagt godt flyve, og den smukkke vintage Mustang P-51, som også er med i Top Gun 2, er Tom Cruises eget private fly.

Er Top Gun 2: Maverick værd at se?

Selvom Maverick ikke har selskab af det originale cast i Top Gun 2: Maverick udover Iceman, så er filmen castet virkelig godt. Fra hele det nye Top Gun hold, til Hammer (Ed Harris), Cyclone (John Hamn), Hondo (Bashir Salahuddin), Warlock (Charles Huddinog) – og ikke mindst Jennifer Connolly, der har rollen som Penny Benjamin, som kun sande fans af Top Gun kan huske.

Hvis ellers det her citat siger dig noget: ”Son, your ego is writing checks your body can’t cash. You’ve been busted, you lost your qualifications as section leader three times, put in hack twice by me, with a history of high speed passes over five air control towers, and one admiral’s daughter!”

Handlingen er god, og der er spænding for alle pengene. Bogstaveligt talt! Jeg sad på kanten af biografsædet med et utal af scener, der fik pulsen helt op – fra mach hastighed og til g-påvirkning, som spændingen steg i filmen. Det er længe siden, jeg har været i biografen og været så godt underholdt.

Du er med i alle de vilde scener, som om du selv sad i cockpittet. Adrenalien er på max, og jeg følte det som om, jeg var blevet kastet ud på en 2 timer lang tur i Dæmonens onde storebror, med rutsjeture og loops, der bare fortsatte og fortsatte, og kastede mig rundt og rundt, fra side til side, og op og ned.

For at være helt ærlig, skulle jeg lige have vejret igen, efter jeg havde set filmen.

 

Jeg har ikke “lost that loving feeling “

Så, for at besvare de altafgørende spørgsmål, kan den leve op til hypen? Og den første Top Gun? Svaret er ja og ja!

Jeg har på ingen måde “lost that loving feeling” til Top Gun. Tværtimod er det længe siden, jeg sidst har været så godt underholdt i biffen. Top Gun 2: Maverick er fantastisk, og jeg glæder mig allerede til at se den igen! Og det siger jeg ikke kun som en inkarneret fan. Netop som fan, ville jeg om nogen være skuffet, hvis den ikke levede op til den første film.

Den leverer på alle punkter: nostalgi, ”Great balls of Fire”, remake af volley ball scenen fra stranden, gensyn med en F-14, spænding, action, smukke og medrivende scener fra cockpittet af en F-18, og ikke mindst en handling, der på alle måder gør den første film stolt.

Se den! Og se den i biografen! Tro mig, det er det hele værd – også selvom du ikke er ligeså stor en fan, som jeg er.

5/5 ⭐⭐⭐⭐⭐ herfra!

Indtil da skal du lige høre hele det gamle soundtrack igennem – det kan virkelig noget. Men her starter vi lige med “Danger Zone”, som selvfølgelig også er en del af Top Gun 2: Maverick:

[ot-video][/ot-video]

 

p.s. du kan se den den første Top Gun på Netflix, hvis du lige skal varme ordenligt op.

 

Kh Louise Bro