For noget tid siden modtog jeg bogen “Projekt Luftballon” af Jes Buster Madsen. Bogen er en finurlig, skør, sjov og alvorlig fortælling om en kompliceret familiedynamik i perioden efter en mors død.
Reklame: Eksemplar modtaget af forfatteren til anmeldelse.
Af Nathalie Meinhardt
Den unge Bjørn bor sammen med sin far Erwin og bror Kaspar, og vi hopper ind i handlingen lige da Bjørns mor, Lily, er død efter længere tids sygdom med kræft. Man har en klar fornemmelse af, at Lily har holdt familien sammen, og da hun dør opstår der fuldkommen kaos i huset.
Når Erwin ikke bruger sin tid på sin hobby med at genindspille Napoleons militære slag med sine små figurer, så drikker han sig fra sans og samling. Det hele falder fra hinanden, da Lily dør, og han påtager sig ikke skyggen af voksent ansvar.
Derudover er broren Kaspar et kapitel for sig selv. Ifølge ham selv er han en overlegen videnskabsmand, men egentlig er han dybt psykisk ustabil, og han har de sidste mange år boet i kælderen, hvor han sjældent kommer op og er en del af familien.
Midt i alt dette kaos og sorg, så proklamerer Erwin, at Lily’s lig skal kremeres. Et af hendes sidste ønsker var netop ikke at skulle brændes, og Bjørn søsætter derfor sit projekt, hvor han planlægger at bygge en luftballon til at flyve morens lig væk i. En noget ambitiøs (og halvskør) plan men han får hjælp fra sin morfar Manfred, en tidligere frikorpssoldat, der nu bor på plejehjem.
Mange steder tænker man “det er da for skørt” eller “det kan ikke lade sig gøre”, men det er også vigtigt at se fortællingen som en helhed, hvilket man bedst kan gøre retrospektivt.
Budskabet med bogen er, at man skal tage ansvar for sin egen skæbne – og handl! Og det budskab synes jeg står klart efter at have læst bogen. Selvom det var en krøllet, finurlig vej dertil, så sidder man med netop den følelse tilbage.
Forfatteren til romanen, Jes, har desuden en fortid med uddannelser i filosofi og Cognitive Science samt en stor viden inden for biologi og naturvidenskab. Denne viden er tydelig, når man læser bogen, da der efter storset hvert kapitel følger en side med oplysninger på alt lige fra myrecivilisationer til matematiske formler.
Desuden tager fortællingen om Bjørn afsæt i hans egen private historie, da den er dedikeret til hans ven Kolja, hvis hjem var præget af bl.a. alkoholisme og vold. Jes kunne ikke hjælpe ham, så han følte, at det eneste han kunne gøre var at omskrive hans historie. Og det er der kommet “Projekt Luftballon” ud af. Jeg synes, at du skal læse den.
Find bogen her.
Psst.. Jes har forresten også været vores Københavnersnude. Læs hans interview her.
God weekend!
/Nathalie