Boganmeldelse: Kvinde kend dit netværk

0
340
Jeg læser mange bøger, både skønlitterære og faglitterære. Og særligt én af den sidste slags har behaget mig i år – nemlig Katja Iversens og Lisbeth A. Billes Kvinde kend dit netværk. Ofte bliver jeg lidt træt, når der tales direkte til kvinder på den måde, men i dette tilfælde og i denne bog giver det rigtig god mening.

Bogen er modtaget som anmeldereksemplar af People’sPress

For snart mange måneder siden fik jeg denne bog tilsendt af People’sPress. Jeg glædede mig til at læse den. Jeg elsker nemlig ordet netværk, modsat mange i min omgangskreds. De fleste jeg kender synes, det klinger hult og falsk. Men det er fordi, de ikke ved, hvad det vil sige at netværke, plejer jeg at sige.

Tag eksempelvis min ekskæreste, som for nogle år siden rystede smågrinende på hovedet af mig, da jeg sagde, at jeg skulle til netværksarrangement. “Det er noget af det, jeg hader mest,” sagde han. “Jeg netværker aldrig, og jeg har det klaret den meget godt,” fortalte han. Ja, han klarer den fint. Fordi han er pissedygtig til at netværke. Han ved det bare ikke selv. Han er selvstændig i filmbranchen og ville jo ikke have skabt sig en succesfyldt karriere, hvis ikke han var god til at netværke.

Netværk er håndværk

At netværke handler nemlig ikke om forstillelse og falsk smiger, som nogle mennesker måske tro. For så kan jeg sagtens forstå, at man rynker på næsen over det. Nej tak, du. Jeg er ikke særlig god til at lyve, og jeg får angst og stress af at være sammen med folk, som jeg ikke bryder mig om. Jeg bliver ganske enkelt syg af det i længden.

Det at netværke rent faktisk handler om er tværtimod at se hinanden. At vide, hvad ens egne kompetencer er, og ikke mindst hvad andre i netværkets kompetencer er. Så spilder man nemlig ikke hinandens tid, men kan se fordele ved at samarbejde på kryds og tværs og på den måde skabe noget, der er større end én selv.

I Kvinde kend dit netværk beskriver Katja Iversen, Årets Københavner i Berlingske, I might add, at mænd er meget bedre til at netværke end kvinder. Igen handler det om, at mange kvinder ser det som noget falsk og uoprigtigt, når man med henblik på at opnå noget taler med et andet menneske. Igen – jævnfør min ekskæreste – lægger mænd ikke rigtig mærke til, når de netværker. De er bedre til at fortælle, hvor dygtige de er, og også til at række hånden frem og bede om tjenester og foreslå samarbejder.

Jeg kan genkende mig selv langt hen ad vejen i bogen, selvom folk omkring mig siger, at jeg er dygtig til at netværke. Men man kan sagtens blive bedre. Jeg kan eksempelvis sagtens blive bedre til at fortælle, hvad jeg er god til.

Netværk kan være venskab

For mig er netværk et slags venskab, hvor man også kan se forretningsmuligheder. Det kan man jo tit slet ikke i venskabskredsen. Her er der andre ting på spil. Og når jeg kalder netværk for en slags venskab, så hænger det igen sammen med, at jeg personligt ikke er i stand til at netværke med personer, som jeg ikke bryder mig om. Jeg føler mig ganske enkelt ikke godt tilpas. Til gengæld er der næsten ingen grænser for, hvor langt jeg vil gå for en person i mit netværk, som jeg godt kan lide. Dermed bliver netværk en slags professionelt venskab.

Katja Iversen er en meget erfaren netværkskvinde. Hun er præsident for den globale organisation, Woman Deliver, og særlig rådgiver for internationale topledere fra politik og erhvervsliv. Som hun skriver i bogen, så kræver det lidt mod at netværk – mod til at overskride ens egne grænser, for man skal jo øve sig i at gå hen til et fremmed menneske og starte en samtale. Hvordan filan man lige gør det, det giver hun faktisk en del gode råd til i bogen.

Jeg er ganske enkelt vild med denne nye, lille bibel, som jeg vil læse hver måned i hele 2019. Næste år skal jeg blive supernetværker på den fede, oprigtige, humoristiske og stærke måde. Præcis som Katja Iversen. En af Danmarks sejeste kvinder. Jeg siger bare: Tak fordi du deler ud af din enorme viden.

Nu skal jeg bare finde ud af, hvordan jeg mon får netværket med Katja…. hmmm….

/Louise T