Copenhagen Light Festival 2022

0
495

Fra den 4. til 27. februar 2022 bliver København igen oplyst af Copenhagen Light Festival. Dette tiltrængte lys i vintermørket byder på smukke, interessante og vilde lysinstallationer over hele byen. Mens nogle er velkendte gengangere, er der som altid også nye værker, du kan se frem. Få et overblik over dette års lysfestival her.

 

Af Louise Bro

 

Der er vist ingen tvivl om, at det mørke vintervejr påvirker os alle sammen. Derfor er Copenhagen Light Festival et yderst kærkomment lys i mørket hvert år. Det kan også ses på det store publikum, som festivalen trækker. Sidste havde den over 500.000 besøgende, hvilket gjorde den til Danmarks mest besøgte og med international medieomtale i hele verden. Festivalen løber i år fra den 4. til 27. februar 2022, og i år har Copenhagen Light Festival øget antallet af værker fra 36 til 50 unikke lysværker.

Københavneon på Kulturtårnet Knippelsbro af Thomas Lewin og Stangdennis
Et lysprogram for folk i alle aldre

Festivalprogrammet favner i år bredere end nogensinde før, og rummer alt fra pop-up events, storskala lysinstallationer til 3D mapping værker. Der er fokus på alt fra de små finurlige lysoplevelser til de store spektakulære lysværker af kunstnere fra både Danmark og udlandet. Med over 50 værker og endnu flere pop-up events vil der tilbydes lysoplevelser for enhver smag.

“Det er lykkedes af få flere flotte værker op og mere liv langs ruterne i forhold til sidste år pga. kunstneren, værterne og vores aktive sponsorer. Vi ønsker at lyse februars tre ugers kulde, mørke og vinterferie fantastisk op i København, så der skabes liv og oplevelser for både lokale og turister, og som bidrager med en bæredygtig oplevelsesøkonomi til København.”,  siger Jesper Kongshaug, der er bestyrelsesformand for Copenhagen Light Festival.

Du kan opleve nogle af de velkendte gengangere, som Green Beam fra tårnet på Christiansborg, og Don’t be Blue på Kalvebod Bølge. Men der er også et væld af nye værker. For første gang i festivalens historie er der også bragt 3D mapping-værker til København. Her vil blandt andet facaden på det historiske Børsen og Sydbanks bygning på Kgs Nytorv blive bragt i live af animerede projektioner.

Sidste år var det kendt som Wauww – i år hedder det Don’t Be Blue på Kalvebod Bølge af Mads Vegas. Foto af Christoffer Askman / Copenhagen Light Festival

 

Pop-up events og gå-, løbe-, og cykelruter

Der er udviklet på gå-, løbe- og cykelruterne, samt mulighed for at booke både guidet ture og opleve værker både midt i centrum og i områder uden for byen. Festivalen tilbyder ligeledes guidede ture, hvor man oplever festivalens værker til vands eller lands. Stromma Canal Tours laver igen i år guidede bådture, mens særlige ‘Wine & Walk’ eller ‘Fredagsøl’ ture bla. kan ledsage en rundt på festivalen. Du kan finde kort og info på hjemmesiden og særligt i den officielle festival app “Copenhagen Light Festival – within 10 minutes”, hvor man kan finde alt ud fra, hvor man selv er. Her får du også kunsternes tanker bag værkerne i lyd og tekst, officielle serveringssteder, lys-skattejagt, toiletter mm.

Særlige midlertidige pop-up-værker og events kan under festivalen opleves på udvalgte steder i byrummet i specifikke tidsrum. Heriblandt en iscenesættelse ved Rytterstatuen på Christiansborg Ridebane med en hyldest til den danske kvindelige kunstner Anne Marie Carl-Nielsen, der i tidens ånd stod i skyggen af sin mand, skabt af kunstgruppen Tokyo Blue. Et andet eksempel er den audio-visuelle byvandring, der undersøger materielle spor fra kolonitiden i bygninger og monumenter i centrum af København kaldt “Stemmer i skyggen af monumenter” af bla. Katrine Dirckinck-Holmfeld,

Rytterstatuen på Christiansborg Ridebane skabt af kunstgruppen Tokyo Blue.

Derudover kan du se frem til lys-bryllupper, som er tilbudt af Københavns Kommune i vinterferien den 17.2 og 18.2. Her vil par blive viet ved værket “A Dozen Sun” af miljøkunstneren Maj D, som er placeret ved Skuespilhuset.

A Dozen Sun ved Skuespilhuset af Maj D og HagbArt

Lysdansere vil også dukke op i mørket og langs ruterne og særlige danseforestillinger kan opleves ved BLOX i løbet af de 3 uger festivalen varer.

Og sidst med ikke mindst kan du også deltage i “Danmarks flotteste lysløb”, hvor du kan løbe igennem indre by klædt ud i lyskæder. Der er allerede 1000 tilmeldte til løbet den 18. februar, og hvis du vil være med, skal du blot tilmelde dig her.

 

50 lysværker over hele byen

De mange lysværker er placeret langs på gå-, løb og cykel-ruter a ca. 2. 7 og 10 km i indre by, mens enkelte værker kan findes på Refshaleøen, Bavnehøj, Vanløse, Tingbjerg og Sundby. Værkerne er nøje udvalgt og placeret på de udvalgte locations, så oplevelsen af lyset understøttes og går i dialog med det specifikke byrum.

Praktisk info
  • Varighed 4. Februar til 27. Februar 2022
  • Festivalen er non-profit
  • I 2021 var der 36 værker og i 2022 er der 50 værker.
  • Værkerne er tændt 17.00 til 23.00. Enkelte værker er også tændt om morgenen og i andre tidsrum.
  • Værker er placeret langs på gå-, løb og cykel-ruter a ca. 2, 5 og 10 km i indre by, mens enkelte værker kan findes på Refshaleøen, Bavnehøj, Vanløse, Tingbjerg og Sundby.
  • Festivalen har pop-up event-program samt særlige guidede ture.
  • Festivalens kort med info findes i den officielle app “Copenhagen Light Festival, der viser hvor de mange lysinstallationer er ud fra hvor man selv er.
  • Man kan finde kort over værkerne via hjemmesiden: https://copenhagenlightfestival.org/map-2022/
  • Al strøm er grøn og sponsoreres af Ørsted.