Dansk restaurant vinder verdens største gastronomiske konkurrence

0
184
Copa Jerez Internacional

Natten til torsdag 5. oktober 2023 viste Danmark endnu engang, at vi kan måle os med de største gastronomiske talenter internationalt. Det skete, da det danske kokke-sommelier-par Allan Schultz og Alexander Berntsen fra Parsley Salon i Hellerup vandt verdens største internationale gastronomiske konkurrence, Copa Jerez Internacional – og kokken Allan Schultz oveni kunne hente det prestigefyldte trofæ ”Best Chef” ved konkurrencen.   

Den danske restaurant Parsley Salon stillede i år med sommelier Alexander Berntsen (tidl. Clou) og Allan Schultz (Konrad, Victor, Dining Room m.fl.), som fik en imponerede 1. plads samt særprisen ”Best Chef”  ved den tiende udgave af den gastronomiske konkurrence Copa Jerez Internacional, som blev afholdt i Jerez de la Frontera 3. og 4. oktober 2023.

Allan Schultz og Alexander Berntsen var op imod toprestauranter fra 7 andre lande, som kæmpede om at skabe det bedst mulige match mellem det søde og salte køkken og komplekse sherryvine. Det danske hold imponerede fra starten dommerpanelet, som talte en håndfuld af verdens mest anerkendte vinprofessionelle.

Kokke comeback

Der gik ikke længe, fra den danske kokkelegende Allan Schulz sidste år genindtog den danske restaurant-scene med sin restaurant Parsley Salon i Hellerup, før han markerede sig på den gastronomiske scene – sidste år ved at feje de øvrige danske hold fra Ti Trin Ned, Frederiksminde og Moment/Treetop af banen.

Den danske jury på The Samuel sendte bl.a. holdet på Parsley Salon videre til den internationale konkurrence for deres unikke og velbalancerede parringer mellem sherry-vine og retter. Og torsdag cementerede Allan sammen med sommelier Alexander, at de er verdens bedste, når det kommer til at skabe det perfekte match mellem mad og sherryvin.

Erfaring og træning viste vejen til trofæet

Selvom Allan Schultz har været væk fra gastronomien en årrække, viste erfaring og benhård træning at være vejen til succes, for den 58-åige kok, som i 1990’erne og 2000’erne satte sit præg på Københavns gastronomi med tidens in-sted Konrad og THE DINING ROOM, La Cocotte og Restaurant Schultz (nu Den Lille Fede), var forberedt til tænderne, da han flankeret af sommelier Alexander leverede sine tre retter med hhv. jomfruhummer, vagtel og praline:

”Jeg har ikke tal på, hvor mange timer Alexander og jeg har trænet op til konkurrencen, men det korte svar er: Hele tiden. Vi har smagt og tilrettet retterne til sherryvinene i timevis, så retterne på hver deres måde underbyggede noterne i de komplekse sherryer. Alexander er virkelig en af branchens dygtigste sommelierer, og hans præcision ift. at fremhæve noter og nuancer, har været en fantastisk ledetråd for mig, når det kom til at justere de forskellige elementer i forret, hovedret og dessert,” siger Allan Schultz, køkkenchef og indehaver af restaurant Parsley Salon, der åbnede sidste år i Hellerup, og han fortsætter:

”Det er kæmpestort at stå der på podiet, måske særligt, når man som jeg ikke er i den første del af arbejdslivet, men har besluttet sig for at vende tilbage til branchen igen. Jeg har hele tiden troet på, at jeg stadig har noget at tilføre gastronomien. Vi har knoklet for at få det hele perfekt, og har taget det sindssygt seriøst – nok også mere seriøst, end jeg havde gjort, da jeg var yngre. Det er kæmpestort, når det så lykkes – vi er så glade!”

Den danske kokkeveteran Allan Schulz og sommelier Alexander Berntsen var oppe imod restauranter fra seks andre lande: Ambivium (Spanien), COOK & GTD (Belgien), The Wolf’s Tailor (USA), Dinings SW3 (UK), Krone (Tyskland), Vigor * (Holland). Men det danske hold løb altså med førsteprisen og særprisen ”Best Chef”

Lille perle i Hellerup

Til hverdag er Allan Schultz indehaver og køkkenchef på Parsley Salon, hvor han og sommelier Alexander Berntsen forkæler gæsterne med en 8-retters menu og vinmenuer. Og de har bl.a. haft en lang række af de store danske kokkeprofiler på besøg til ”Legendernes Aften” fx Francis Cardenau, Røde Claus, Bo Bech, Daniel Letz og mange flere. Flere vil genkende Allan Schultz’ navn fra det hedengange Konrad, som for mere end 20 år siden var det absolutte in-sted i København.

 

Om COPA JEREZ
Bag COPA JEREZ står Consejo Regulador de las DD.OO Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda samt Eksport Organisation Fedejerez i samarbejde med den Spanske Ambassades Handelsafdeling i de forskellige lande.


Det største internationale gastronomiske møde omkring sherry

Copa Jerez er verdens eneste gastronomiske konkurrence, der centrerer sig om parringen mellem mad og vin. Gennem 20 år har Copa Jerez indtaget den internationale gastronomiske scene. Konkurrencen samler mere end 500 fremtrædende fagfolk fra de 5 kontinenter, og hver udgave indeholder nogle af de største navne på den internationale gastronomiske scene som fx Jancis Robinson og Joseph Roca.

Dette bliver holdene bedømt på:

Hvert hold (bestående af en sommelier og en kok) leverer tre retter, forret, hovedret og dessert, som er parret med med tre forskellige sherrytyper. Råvarer og sherry til retterne udvælger og finder holdene selv. Deltagerne bliver bedømt på kvaliteten i retterne, viden om sherry og samspillet mellem retterne og de udvalgte sherryvine.

COPA JEREZ’ tidligere danske hold og placeringer:
Rasmus Kjær /Ralf Christensen, 2005 – Bedste Forret

Jacob Mielcke-Hansen/Alexander Berntsen, 2007 – Best Dry Sherry Match

Jacob Mielcke-Hansen/Rune Elkjær, 2009 – Best Creative Match & Best Match med Biologisk Vin

Henrik Yde Andersen/Anton Eff, 2011 – Best Starter Pairing

Alexander & Jonathan Berntsen, 2013 – Best Chef & VI COPA JEREZ

Thanyakarn Phureephatthakul/Simon Bertelsen, 2015  – Best Creative Sherry Pairing

Kasper Ind Hasse/Nicolai Hyllested, 2017 – Bedste Forret

Jonathan K. Berntsen og Martin G. Sørensen 2019 – VIII COPA JEREZ & Best Chef & Bedst Dessert

Peter Pepke/Alan Bates 2021 – Bedste Forret

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here