Darkness into Light – velgørende morgenløb

0
358
Vi løber gerne i den gode sags tjeneste og vil derfor gerne slå et slag for morgenløbet Darkness into Light, der afholdes for første gang i København på lørdag den 6. maj. Løbet er på 5 km rundt om søerne og starter kl. 04 om morgenen for at bryde lyset frem og skabe opmærksomhed om psykisk sårbarhed, selvmord og selvskade – sammen med over 130.000 mennesker verden over. Er du ikke til at løbe, går du selvfølgelig bare.

En tidlig morgen i 2009, mens lyset brød frem, løb og gik 400 mennesker i Phoenix Park i den irske hovedstad Dublin for at skabe opmærksomhed om psykisk sårbarhed. Det var den første Darkness into Light event. Få år senere, i 2016, deltog flere end 130.000 mennesker i 150 forskellige byer verden over. Og bare i år, er der 32 nye byer fordelt over hele verden.

Nu kommer Darkness into Light til København med Psykiatrifonden som partner, og det sker på lørdag den 6. maj, hvor over 150 byer danner rammen om den verdensomspændende event. 

Skal kaste lys over psykisk sygdom

Eimear O’Herlihy, som er initiativtager til eventen i København, bor i Danmark, men er oprindeligt fra Irland og har i flere år overvejet at hente Darkness into Light til København. ”Det fantastiske i at gå sammen i mørket, mod solopgangen i samlet flok, i erindring om en savnet eller egne eller næres problemer med den indre verden, gør det til en bevægende og smuk begivenhed og bringer håb til de berørte,” siger Eimear O’Herlihy. Hun har oplevet det tæt på, bl.a. via hendes tætte veninde, som i flere år levede med paranoid skizofreni, angst og PTSD, men som siden er blevet rask.

”Der er brug for at kaste mere lys over psykisk sygdom og psykisk sårbarhed. Og alle fortæller, at det er en stærk oplevelse at gå med andre i de stille morgentimer og mærke fællesskabet omkring et emne, som for mange stadig er tabubelagt,” siger Eimear O’Herlihy.

Eventen er skabt af den irske non-profit organisation Pieta House, som blev dannet i 2006. Organisationen hjælper mennesker, der har det psykisk dårligt, skader sig selv eller er selvmordstruede. Den støtter desuden pårørende med telefonisk støtte, rådgivning og gratis terapi.

For første gang i Danmark

Pieta House har den politik, at 50 % af overskuddet skal gå til en organisation i lokalsamfundet. I Danmark sker det i et samarbejde med Psykiatrifonden, der er glad for at indgå i samarbejdet om at skabe opmærksomhed om psykisk sårbarhed:

”I Danmark kæmper mange mennesker med psykiske vanskeligheder. Nogle har en psykisk sygdom, andre gennemlever en krise eller har en psykisk sårbarhed. Det gælder ikke mindst unge mennesker. Det er vigtigt at tale om det og få det på dagsordenen, både i befolkningen og politisk og økonomisk. Derfor er det indlysende for os at gå med i Darkness into Light,” siger kommunikationschef i Psykiatrifonden, Niels Adler. Han uddyber, ”Der er desværre ingen nem løsning eller hurtig kur mod psykisk sårbarhed og sygdom, og mange føler sig afmægtige, når det rammer. En event som Darkness into Light er en anledning – ikke mindst for pårørende – til at gøre noget og gøre det sammen med andre.”

Praktisk information om Darkness into Light:

HVAD: 5 km gå eller løbetur om søerne

HVOR: Planetarium, Gl. Kongevej 10, 1610 København V

HVORNÅR: Lørdag den 6. maj kl. 04.00 om morgenen

PRIS: 185,50 kr.

(senior 65+ og studerende 111,50. Børn er gratis op til 16 år ifølge med en voksen)

TILMELDING: her.