De bedste fortællinger i lyd, ord og billeder

0
528
Det er weekend og tid til at give lidt slip på hverdagens sysler. Her får du en række anbefalinger til opslugende historier, der får dig til at glemme alt om nuet.

Morten Pape: I Ruiner
Morten Pape har begået intet mindre end en sensationel god roman. På 600 sider møder vi familien Clemmensen, en ganske almindelig familie på Amager – i opløsning. Men vi møder også de menneskelige konsekvenser, som finanskrisen i 2008 havde, vi lærer om katastrofen i Rwanda i 1994, da det mest bestialske folkemord fandt sted. Og så hører vi om De Gule Vester i Frankrig og branden på Notre Dame. Virkelighedens hændelser er på den måde blendet ind i historien om den lille familie Clemmensen, som vi også kender det fra hans tidligere romaner. En absolut anbefalelsesværdig læseoplevelse.

Bakspejl, DR:

Folkemordet i Rwanda

Når du har læst I Ruiner, får du helt sikkert lyst til at dykke ned i eller få genopfrisket, hvad der skete i Rwanda i 1994 – komme nærmere en forståelse af, hvordan det kunne ske.

Og så skal du lytte til afsnittet af Bakspejl, der netop handler om det. Det er et lidt ældre afsnit, så søg i DR’s lyd-app, og så kommer det frem.

Oliekrisen i 1973

Vi står midt i en krigstid, hvor en ny økonomisk krise truer – og en energikrise. Sidste gang, vi havde en energikrise, var ved oliekrisen i 1973. Men hvad skete der egentlig? Hvordan kom vi frem til at have bilfri søndage? Det var jo ikke for hyggens og familiens skyld, at alle blev bedt om at lade bilen stå på de højhellige søndage.

Det får du svar på i DR’s todelte podcast fra Bakspejlet. Giv ikke op, hvis du synes, det første 10 minutter er en anelse kedelige. Det bliver virkelig spændende, når du får fortalt baggrunden for 6-dages krigen og Gaddafis betydning for oliepriserne i de arabiske lande.

Genstart, DR:

Kanyes krænkelser

Og nu til noget helt andet: Kanye West og Kim Kardashian.

Jeg fandt tidligere i år ud af, at Kim Kardashian er utrolig spændende at følge – mest pga. hendes evne til at skabe forretning og påstyr omkring sin person. Men også fordi hun, for mig meget overraskende, faktisk behandlede folk omkring hende med stor respekt og diskretion i programmet Keeping Up With The Kardashians (som jeg først har set lidt af i år).

Derudover er jeg fan af Kanye Wests musik – ikke bombastisk fan, men alligevel fan nok til at interessere mig for det, når han udgiver nyt.

De to superstjerner har været gift og har fået fire børn – det er måske ikke nyt for mange. Men efter deres skilsmisse for ikke længe siden, har Kanye haft svært ved at slippe sin ekskone. Og efter hun har fået en ny kæreste, er han begyndt at chikanere hende online. I meget heftig og uhyggelig grad. For den slags chikane kan sagtens gå ubemærket hen for omverdenen. Men chikane online er hele tiden til stede, og den kan sætte sig som angst og psykiske lidelser for ofret, der kan have svært ved at finde ud af angsten igen.

I Genstart taler Anna Ingrish med musikjournalist Sara Frost om fascinationen af Kim Kardashian, som jeg kun kan tilskrive mig. Og om Kanye Wests deroute de seneste år pga. psykisk sygdom – og nu har hans opførsel altså udmundet sig i decideret chikane.

Bliv klogere i Genstart.

Flugt, DR:

Selvfølgelig skal du se Flugt, den danske dokumentarfilm, der var nomineret til tre Oscars som den første nogensinde. Jeg troede faktisk, at den godt kunne vinde Bedste Dokumentar, pga. situationen i Ukraine, men sådan skulle det altså ikke være.

Det er en dokumentarfilm om en 11-årig dreng Amin, nu ung mand, i Afghanistan, der må flygte fra landet sammen med sin familie. Flugten splitter familien ad, hvor nogle af dem havner i Rusland, inden vores hovedperson kommer til Danmark, hvor han får lov at blive. Sandhende om sin familie og flugten fra Kabul har Amin aldrig fortalt nogen, heller ikke sin danske kæreste Kasper. Han har ikke turde. Indtil nu. Kasper har nemlig friet, og Amin vil gerne giftes med ham, men før det kan ske, må han fortælle ham, hvem han var og er.

Historien er hjerteskærende og medrivende. Men det er også filmen opsætning, animation blandet med virkelige billeder, der gør den så utrolig interessant og nærmest hypnotiserende. En film, du aldrig vil glemme.

 

Amy Schumer, The Oscars:

Har du ikke set Oscar-uddelingen endnu, så gør det! Endelig er prisuddelingen tilbage i den form, vi kender den – og ikke en amputeret corona-udgave. Da jeg studerede og i en del år frem, var jeg altid i Imperial eller Empire Bio for at se uddelingen om natten. Det var altid en super festligt affære, hvor vi feststemte sad med vores stemmesedler og popcorn og hovedpude og sugede glamouren og spændingen til os.

De tre kvindelige værter, Regina Hall, Wanda Sykes og Amy Schumer i år er sjove fra start til slut. Og selvom mænd selvfølgelig også kan være sjove, så er kvinderne det bare på en lidt… mmm… sjovere måde. Sofistikeret måde, måske.

Især Amy Schumer har jeg savnet at høre fra, hendes øjeblikke på Oscar-scenen er fabelagtige.

se uddelingen på TV 2 Play.

Læs artiklen her