Derfor skal du stemme til Europa-Parlamentsvalget

1
360
Der er dobbelt op på valgkamp i øjeblikket, men for de flestes vedkomne er det Folketingsvalget, der stjæler al opmærksomhed. Det er synd, for det er bestemt ikke ligegyldigt, hvem vi sender ned i EU for at varetage vores interesser. Læs her, hvordan du bliver klogere.

Af Louise Taarnhøj

Selvom jeg er én af dem, der elsker valgkamp og debatter, kan jeg også blive rundtosset af de mange emner, vi i disse dage skal tage stilling til. Og fordi en tredjedel af valgkampen om Folketinget er gået med at være forarget over Rasmus Paludan og Stram Kurs, er det som om, vi først nu er kommet rigtigt i gang med at diskutere, hvilket samfund de forskellige partier ønsker i Danmark.

Ikke desto mindre er der et valg, du skal deltage i, før Folketingsvalget den 5. juni. Det er nemlig valget til Europa-Parlamentet. Og det er et ikke helt ligegyldigt valg. Selvom EU er langt væk og føles endnu længere væk, er det et europæisk fællesskab, som vi har valgt at træde ind i og være en del af – for lang tid siden.

EU bygger på ideen om fred

Den europæiske union blev stiftet umiddelbart efter Anden Verdenskrig, fordi man ville stå sammen om at genopbygge et krigshærget Europa. Man ville bygge et fællesskab, som skulle forhindre en ny verdenskrig, og derfor bygger EU’s fundament på fred.

I dag har det selvfølgelig helt andre betydning – dog synes jeg, at det er værd at bemærke, at vi IKKE har haft krig i Europa siden dannelsen af EU. Derudover er vi fælles om rigtig mange ting, de 26 medlemslande imellem, inden for emner som klima, flygtninge, virksomhedsskatter, landbrug, uddannelse, landegrænser osv.

Når EU i dag udformer nye fælles love og aftaler, er det naturligvis via repræsentanter fra de forskellige medlemslande. Derfor er det i sagens kerne langt fra ligegyldigt, hvem vi sender derned.

Danmark har i dag 13 kandidater i Europa Parlamentet. Sidste gang, vi stemte, var i 2014, hvor Morten Messeschmidt fik flest personlige stemmer. I år kan Alternativet og Enhedslisten for første gang stille op.

…minus GB meget snart..

Her finder du din kandidat

Hvis du, som jeg var for ikke så længe, er i tvivl om, hvor du skal sætte dit kryds, så tag alle disse tre troværdige tests – og læs for/imod ved hvert spørgsmål. Det er vigtigt at få en forklaring om hvert spørgsmål, hvis du er det mindste i tvivl. Det er nemlig afgørende for dit resultat.

Altinget

DR

Politiken

– og vær ikke bange for, at de forskellige dagblade og netaviser har en skjult dagsorden, fordi deres Leder kan være venstre- eller højredrejet i ny og næ. Disse tre tests er troværdige og grundige.

Når du er færdig med at tage de tre tests, og du sidder med dine resultater, kan du supplere med at se de helt udmærkede interviews med de forskellige kandidater, som DR har lavet med deres politiske journalist Ask Rostrup.

EP19: Ask og kandidaterne på DR TV

Der er stadig nogle programmer, som ikke er blevet sendt endnu, men der ligger i skrivende stund ni programmer af ca. 13 minutters varighed hver. Det er langt mindre, end du har brugt på Game of Thrones på det seneste. Og du får et godt indblik i de forskellige partiers kerneværdier og mål for EU.

Frank Hvam siger det

Hvis dette ikke har fået dig op af sofaen og i gang med at tage stilling, så tjek Frank Hvams opsang ud. Han siger det jo med humor, og det går rent ind hos os danskere.

Kom så i sving og tag stilling!

Og god valgkamp 😉

Kærlig hilsen

Louise

 

1 COMMENT

Comments are closed.