I disse mørke dage kan du opleve Lysfest i Københavns Zoo – helt til den 29. februar! Det vil sige, at haven er fyldt med smukke lyssætninger og flotte farver, når mørket falder på. Men det er ikke det eneste, der sker i Københavns Zoo i øjeblikket. Vi tog en snak med kommerciel direktør Christian Higraff om de nye tiltag – og den stigende mængde besøgende i haven.
Af Louise Taarnhøj
LC: Besøgstallet er steget: Hvad er grunden til det?
– En krone i Zoologisk Have er en krone til naturbevarelse. Det har noget at gøre med ejerskabet. Vi skal ikke udbetale noget overskud til en ejer – vi er ejet af en fond, og det betyder, at jo flere gæster vi får i haven, jo mere mad og drikke de køber, jo flere gange om året de har lyst til at besøge os – så bruger vi det overskud til at geninvestere i nye oplevelser, i anlæggene herinde, i dyrenes velvære og i feltarbejde rundt omkring i verden.
LC: Hvilke slags feltarbejde laver I?
– Det er mange forskellige ting. Antikrybskytteri, aktiviteter i Sydafrika – vi holder øje med, hvor mange dyr, der er; vi kigger på, om der er krybskyttere i området; vi sikrer, at de rangers, der er dernede, er ordentligt uddannede til at kunne passe på dyrene; Vi arbejder med moskusokser i Grønland og prøver at finde ud af, hvordan klimaforandringerne påvirker moskusoksernes vandringer og deres adgang til føde. Vi arbejder med at kortlægge, hvordan den gyldne løveabe har det i Brasilien. Og mange forskellige andre projekter rundt om i verden. Det er blandt andet det, som pengene fra vores gæster går til.
LC: Derudover har I også skabt nogle forskellige ting, man kan opleve herinde i Zoo – fx lysfesten, som varer indtil den 29. februar?
– Vi har en lang periode her i København med meget lidt lys, og derfor har vi valgt at pynte op med lys rundt omkring i haven, som en del af Copenhagen Light Festival.
LC: I har også udviklet madscenen herinde?
– Ja, vi er gået fra kun at have hotdogs til at have et langt bredere udbud af mad. Det er der også mange gæster, der har
bemærket, og vi har fået mange positive tilbagemeldinger fra folk, men også fra anmeldere. Det at spise i Zoologisk have er nærmest blevet en grund til at komme herind – og det hænger helt naturligt sammen, fordi vi også har åbent om aftenen.
LC: Hvordan er det gået med jeres Zoo Vision?
– Zoo Vision kører på sit tredje og sidste år, og vi har sat flueben ved alle de mål, vi havde sat os, og nu handler det om at forstærke alle de gode ting. Det handler om, at alle medarbejderne her i haven tager hele visionen til sig. Alle, der arbejder her i Zoo, er præget af at ville gøre det rigtige for dyrene.
Der er selvfølgelig masser af bump undervejs i sådan en vision, men så lærer man af det. Og hvis der er svipsere, så erkender vi det, lærer af det og kommer videre.
LC: Til juni kommer der en madfestival – kan du fortælle lidt om den?
– Til madfestivalen i juni måned vil der være flere workshops og events, hvor vi også kommer til at beskæftige os med, hvordan man spiser og dyrker mad bæredygtigt. Den kommer til at ligge under VM i fodbold, så man har noget at lave før, under og efter kampene.
Har I andre festivaler på programmet udover lysfest og madfestival?
– Ja, vi får i august måned besøg af en 65 millioner år gammel gæst, sammen med alle dens bekendtskaber, både venner og fjender, til en 2,5 måneds dino-festival. Vi har et samarbejde med nogle af dem, som også hjalp Spielberg med at lave Jurrasic Park, så nu får vi vores egen dinosaur-fest.