Det skal du på Kvindernes Internationale Kampdag

0
383
Den 8. marts er det Kvindernes Internationale Kampdag – og det skal fejres. Vi har samlet en række events, hvor du kan møde inspirerende kvinder og give dem alle sammen et skulderklap. Og hvis du er en af dem, der ikke synes, der er noget at kæmpe for længere, så læs blot videre, min ven. Glædelig kampdag!

Kvindedagen fejres i dag over hele verden. Den er blevet fejret på denne dag den 8. marts i hele verden siden 1921, men her i Danmark begyndte vi allerede at fejre den i 1914. Dengang handlede det om at kæmpe for kvinders ret til at stemme ved Folketingsvalg, hvilket vi først fik lov til i 1915.

Dog var der forholdsvist stille omkring kvindernes kamp i 1920’erne og 1930’erne – faktisk helt op til 1960’erne, hvor de endelig tog til i styrke. Her blev 50-året for kvindedagen fejret, og temaet var kvindernes krav om plads i den økonomiske, sociale og kulturelle sfære.

I 1970’erne kom der rigtig gang i fanerne, og det var ikke længere kun kvinderne, der fejrede dagen – nu kom mange organisationer og de politiske partier på venstrefløjen også med. Den nye kvindebevægelse havde godt fat i befolkningen, og fra midten af 1970’erne var der adskillige arrangementer i alle de store danske byer, ligesom FN også i 1975 havde fokus på kvinder og kvinders rettigheder verden over. Det var også det år, medlemslandene i FN gjorde kvindedagen officiel.

I 1980’erne nedlagde rødstrømperne sig selv, og op til i dag er feminismen både hyldet og udskældt. En del højrefløjs-partier har ofte talt for en nedlæggelse af dagen, da de mener, at ligestillingen mellem kønnene er opnået, men i løbet af de seneste år er det faktisk gået ned ad bakke for ligestillingen i Danmark – i hvert fald sammenlignet med de andre skandinaviske lande.

Derfor er der masser af kæmpe for – og måske også fejre. Vi er nået langt, men vi er ikke i mål, og det kommer vi måske aldrig. Hvis jeg skal blive lidt personlig, elsker jeg, at man kan samles om ligestillingsdebatten i stedet for at stå i hver vores lejer og råbe ad hinanden. Ligestilling er virkelig noget, der får mange mennesker helt op i det røde felt, og derfor kan det være svært at diskutere – ingen har nemlig lyst til at rykke sig eller reflektere over, om man nu kan tage fejl.

Vores samfund er historisk set bygget på mandlige idealer – af mænd. Det er klart, at vi ikke er i mål, når det kun er 100 år siden, vi kvinder fik lov at stemme, og det er endnu kortere tid, at vi har haft mulighed for at have et job og en karriere. Det må vi ikke tage for givet.

Hvad enten du ønsker at fejre dagen eller diskutere dens berettigelse, så har du her en håndfuld events, hvor du helt sikkert kan møde nogle feststemte og diskussionslystne mennesker – forhåbentlig både mænd og kvinder, for vi er jo ingenting uden hinanden, vel.

Rigtig god kampdag!

/Louise T

_____________________________________________________________________

 

Digital chikane – sig det højt!

Illustration: Rikke Ahm

 

Dansk Journalistforbund markerer Kvindernes Internationale Kampdag ved at sætte fokus på digital chikane. Kom med til to timers oplæg og debat om digital chikane – der særligt rammer kvinder.

Arrangementer er gratis for DJ-medlemmer.

Hvor: Dansk Journalistforbund, Gammel Strand 46, 1202 Copenhagen
Hvornår: 8-10 

_____________________________________________________________________

Kvinfos 8. marts fest i Vega

Til Kvinfos kampdagsarrangement kan du opleve popkometen Jada​. Med hendes sjælfulde vokal, der er hyllet ind i et lækkert univers af RnB, elektroniske og organiske vibes, har hun taget den danske musikscene med storm. På samme måde imponerer producer, sangskriver og sanger MOODY med sine poppede RnB- hits, der også har noget på hjerte. Sidst, men ikke mindst, kommer Det Kønne Kartel, der kærligt men skarpt spidder vores samtid.

Du kan også glæde dig til Sanne Søndergaard​, der i øjeblikket er på turné med sit anmelderroste show ’Kontroltaber’, mens Nat Fogel og Nilgün Erdem, der er gået sammen under navnet ’Byg en kvinde op’, kommer og ryster op i festen med urban dance og spoken word.

Aftenen byder også på spændende talere, der på hver deres måde udfordrer verden omkring sig. Sara Louise Muhr, professor og direktør for Diversity Platform på CBS, udfordrer ’myten om ligestilling’, der lever i bedste velgående, og snakker om nødvendigheden af at være en feminist killjoy. Fra Jordan får vi besøg af maskulinitetseksperten Suhail Abualsameed​, der gennem en årrække har arbejdet med det stereotype billede af maskulinitet i Mellemøsten – både set inde – og ude fra de mellemøstlige samfund. Justitsminister Søren Pape Poulsen​, der har været nøgleperson i en samtykkebaseret voldtægtslovgivning samt kriminaliseringen af psykisk vold, lægger også vejen forbi VEGA.

Journalist Anja Bo er aftenens vært.

Hvor: Vega, Enghavevej 40, 1674 København V 
Hvornår: 18.30-22
Pris: 195 kr. 

_____________________________________________________________________

I et forhold

Forspil. Forhold. Vedligehold. Udhold. Parforholdet – lige fra det korporlige våde nye til det fine livslange – er centralt både i livet og i litteraturen. Uanset hvilken slags vi befinder os i, kan det både føles som en sød drøm og benhårdt arbejde.

Kunstnerkollektivet Sort Samvittigheds tredje forestilling giver litterære tekster om parforholdet et nyt sceneliv. Det er tekster, der er skrevet af danske kvindelige forfattere og lyrikere inden for de seneste 100 år. Der er både dem, vi alle kender, og tekster du aldrig har hørt før – alle nøje udvalgt, fortolket og iscenesat af Sort Samvittighed.

Aftenens premiere finder sted på Betty Nansens Teatret.

Sort Samvittighed fik deres gennembrud i 2011 med Anne Linnet-hyldesten Hvid Magi på Betty Nansen Teatrets anneksscene Edison. I 2015 havde de premiere på Tove! Tove! Tove! – en musikalsk og sprudlende fortolkning af Tove Ditlevsens liv og værk, som modtog en Reumert i 2015 for Årets musikteater, og siden har spillet for fulde huse i utallige genopførelser.

MEDVIRKENDE Jeanett Albeck, Rikke Bilde, Signe Egholm Olsen, Lila Nobel, Kitt Maiken Mortensen.

INSTRUKTION Elisa Kragerup
SCENOGRAFI OG KOSTUMER Ida Marie Ellekilde
KOREOGRAFI Signe Fabricius
KOMPONIST Jeanett Albeck

Hvor: Betty Nansen Teatret, Frederiksberg Allé 57, 1820 Frederiksberg
Hvornår: Kl. 20
Pris: fra 235 kr. 

_____________________________________________________________________

DEMO: Alle feminister på gaden!

Så er det tid for alle feminister at gå på gaden med kampråb og stærke budskaber. En lang række organisationer står bag denne demonstration, som starter ved Vor Frue Plads og slutter på Blågaardsplads. Her er lidt om arrangmentet fra Facebook-eventen:

“Kampen for kvinder og queers’ rettigheder er under angreb i hele verden. Og Danmark er langt fra i mål. Hvad end det er retten til at bestemme over vores egne kroppe, krav om lige løn eller retten til ikke at blive diskrimineret på grund af vores hudfarve, så er der masser af kampe, der ikke er vundet endnu. Det bliver vi nødt til at handle på.

Vi nægter, at hudfarve, køn, seksualitet, klasse eller raskhedsnormer skal stå i vejen for de muligheder, som vi bliver givet i livet. Derfor er lige adgang til både vores arbejdsmarked, sundhedsvæsen, rets- og uddannelsessystem essentielt for vores kamp.

Vi tager kampen i egen hånd og går på gaden d. 8. marts for at tage et fælles skridt på tværs af feministiske organisationer i retning mod et mere retfærdigt samfund. Den ene kamp må ikke vige for den anden. Det er nødvendigt, at vi står stærkt og forenet som feministisk bevægelse, for at det skal lykkes.

Kampen for frihed, lighed og solidaritet har kvinder, queers og andet godtfolk kæmpet på tværs af generationer og feministiske værdier siden før nogen af os blev født. Derfor samler vi den feministiske bevægelse til demonstration d. 8. marts under en fælles dagsorden: Alle feminister på gaden!”

PROGRAM:
Kl. 16:15-16:30 Ankomst

Kl. 16.30 Vor Frue Plads
– Moeisha Ali Aden
– Nanna Højlund

16.50 Gående demo: Afgang fra Vor Frue Plads til Blågårds Plads

18.00 Blågårds Plads
– Natasha al-Hariri og Nadeen Aiche
– Drude Dahlerup
– Aphinya Jatuparisakul

MEDARRANGØRER:
Amnesty International Danmark
Danske Studerendes Fællesråd
Demos
Women’s March Copenhagen
3F København
3F BJMF Ungdom
Landsforening for Socialpædagoger
SDS – Sammenslutningen af Danske Socialrådgiverstuderende
HK Ungdom Hovedstaden
Københavns Unge Feminister
Mellemfolkeligt Samvirke
Landsorganisationen af Kvindekrisecentre
PLS – Pædagogstuderendes LandsSammenslutning
Feministisk Initiativ
Enhedslisten København
Socialistisk Ungdomsfront
SF København
SF Ungdom
Socialdemokratiet København
DSU
Everyday Sexism Project Danmark
Kvinder i Fysik
Kvinder i kamp

Hvor: Start ved Vor Frue Plads
Hvornår: Kl. 16-19
Pris: Gratis 

_____________________________________________________________________

 

8. Marts – en gruppeudstilling 

 

Kom til gratis fernisering hos Collaborations by Tania and Thomas Asbæk. På denne dag kan du opleve en række udvalgte kunstnere: Lea Porsager, Trine Søndergaard, Samina Bazai, Maiken Bent, Cathrine Raben Davidsen, Rose Eken, Lea Guldditte Hestelund, Klara Lilja, Astrid Myntekær, Lulu Kaalund og Evren Tekinoktay. Ingen er valgt på baggrund af kvindekamp som agenda, men tværtimod for deres diversitet og stærke bidrag. Hver kunstner arbejder med vidt forskellige temaer, i forskellige medier, genrer og udtryk. Performance, fotografi, grafik, keramik og objekter.

Kl. 17.30 kort tale ved Karen Bro. Chefredaktør og medstifter af Kvindeligt Talt.
Kl. 18.30 Performance. Samina Bazai har inviteret skuespiller Danica Curcic for at vise et uddrag af deres performative researchprojekt: ‘Han er som en søster for mig’.

Udstillingen løber fra 8. marts. – 16. marts

Hvor: Collaborations by Tania and Thomas Asbæk, Store Kongensgade 118, 1264 København
Hvornår: 17-20
Pris: Gratis

_____________________________________________________________________

VILLA Fridays takeover: Kulturmonitor fejrer kulturens kvinder

 

Kom til fredagsbar i Villa Kultur, når Kulturmonitor markerer Kvindernes Internationale Kampdag med en fejring af alle kulturlivets kvinder. Til denne udgave af Villa Fridays vil Kulturmonitor fortælle historierne om nogle af kulturverdenens fantastiske kvinder. De skal fejres og hyldes for deres tålmod og ukuelige arbejde for ligestilling!

Vi skal selvfølgelig høre musik lavet af skønne kvinder.
Vi skal snakke og udveksle anekdoter om alle de skønne kvinder.
Og vi skal drikke drinks lavet på både alkohol og safterne fra kvindelige bedrifter.

KL 16.30 ER DER EN SÆRLIGT GOD TREAT PÅ PROGRAMMET!

Den overlækre forfatter og dramatiker SOFIE DIEMER kommer nemlig forbi og beriger festen med en oplæsning fra sin digtsamling LOL-LITA.
Sofie Diemer skriver om den sårbarhed, der knytter sig til kroppen, om ensomhed, om begær og om sex. Og bananer. Hun har også begået sig som poetryslammer, og så har hun skrevet teaterforestillingen DAMPHJERTE, som har spillet for udsolgte sale på Aveny-T.

Hvor: Villa Kultur, Krausesvej 3, 2100 København Ø
Hvornår: 16-18
Pris: Gratis