Jeg har vist nævnt den jødiske begravelsesplads på Møllegade før – og helt sikkert som et sted, jeg virkelig gerne ville ind og kigge på. I går er jeg så på Nørrebro med en dejlig veninde, og vi går lidt rundt og sludrer i de små gader omkring Sankt Hans Torv, og da vi nærmer os begravelsespladsen, begynder vi at tale om, at vi begge to rigtig gerne vil derind, og at vi må finde ud af, hvornår der er åbent, og så tage derind sammen. Men da vi kommer rundt om hjørnet ser vi til vores store glædelige overraskelse, at der faktisk er åbent. Så med en vis andægtighed og stor glæde lister vi ind på Danmarks ældste jødiske begravelsesplads.
Begravelsespladsen på Møllegade blev grundlagt i 1694 og huser nogle af de første jøder, der indvandrede til Danmark. Pladsen var vist i brug i ca 300 år – altså indtil omkring 1994. Her ligger omkring 6000 jøder begravet, men kun lidt under halvdelen af gravstenene er bevaret i dag. I kan læse lidt mere her eller her.
Jødiske grave sløjfes aldrig. De døde får lov at hvile i fred til tidernes ende. Derfor har begravelsespladsen på Møllegade fået navnet Evighedens Hus – meget meget smukt, hvis I spørger mig.
Det er en fantastisk oplevelse at være på dette gamle, fredfyldte sted. Gravstenene står tæt på og på nær enkelte ryddede stier, er der tilgroet over det hele. Og det er så fint – og så rigtigt. Stilheden og roen dominerer, og de gamle træer troner smukt og våger over de døde.
Jeg tog billeder – og rigtig mange, for jeg kunne ikke stoppe mig selv. Der var hele tiden endnu et fantastisk motiv eller hjørne af pladsen, som jeg gerne ville vise jer. Jeg vil lade billederne tale for sig selv herfra. Men opfordre alle jer til at besøge denne gemte og glemte perle på Nørrebro – der er åbent mandag, onsdag, torsdag og søndag fra 10-18 henover sommeren. Hvis du er mand, skal du huske hovedbeklædning, som er jødisk skik – en hat, kasket eller en kalot.
Kærlig hilsen
Anne
Det er nogle gode billeder du har! Jeg plejer at gå hen i Konegns have og slappe og. I sommerperioden kommer der ofte mange selskaber og griner og drikker og har det hyggeligt sammen. Det sker vist ikke så tit på en kirkegård 🙂
Hej Ejvind, tak! Der er virkelig også et meget smukt sted! Og nej på den jødiske begravelsesplads er der ikke selskaber som i Kongens Have 🙂 men man kan sagtens finde muntre selskaber på f.eks. Assistens Kirkegården – nogen kirkegårde kan rumme både eftertanke og masser af liv 🙂
KH Anne
Comments are closed.