Fodbold på storskærm: Fra plads til park

0
111
EM2024 enghaveparken

Fredag morgen besluttede ejerne af Enghave Plads 9 sig for at rykke deres storskærms-event fra Enghave Plads til Enghaveparken. Fodboldfeberen havde taget pladsen med storm, der var slet ikke plads til så mange publikummer. Og allerede mandagen efter gik de i gang med at sætte op til et kæmpe fodboldbrag i Enghaveparken. Hvordan det hele kom på benene, kan du læse her.

Af Louise Taarnhøj

Der var slet ingen tvivl om, at jeg skulle se fodboldkampen, Danmark mod Serbien, i Enghaveparken. Jeg så flyers hænge på døre omkring parken, hvor der stod, at arrangementet på Enghave Plads var rykket fra Enghave Plads til Enghaveparken, fordi der var kommet så mange mennesker ved den sidste kamp om torsdagen, hvor Danmark mødte England.

De seneste år har københavnerne været utroligt glade for herrelandsholdet i fodbold under slutrunderne. Det startede i 2021, hvor både det seneste års corona-nedlukninger, Christians Eriksens kollaps og nogle efterfølgende målrige og underholdende kampe, medførte fodboldekstase i hele landet og i særdeleshed i København. Derefter fulgte en fesen omgang i Qatar, som dog stadig fik gaderne til at bade sig i rødt og hvidt, og nu er vi kommet til endnu en omgang EM, der har indtaget de københavnske pladser, barer, cafeer – og hjerter.

I tirsdags var det altså Serbien, som Danmark skulle møde – en kamp, vi allerhelst skulle vinde, men uafgjort var også fint. Jeg trillede min sovende søn ned til parken kl. 20, og sammen med to venner fandt jeg et helt udmærket sted at stå bag søen i parken – hvor vi kunne tale sammen, se skærmen forholdsvist godt, og hvor vi var tæt på en ølbar. Helt perfekt. Kampen var so-so, de helt store følelser kom aldrig i spil, men arrangementet var så gennemført og tjekket, at vi kom til at tale om, hvordan filan man får stablet sådan et stort fodboldarrangement på benene – på baggrund af en beslutning, der blevet taget for kun fire dage siden?!

(for) Stor opbakning til fælles fodboldfest

Det har vi spurgt Enghave Plads 9 om. Anne-Sophie er en af de tre ejere. Hun bor på pladsen, og hele grundlaget for at åbne Enghave Plads 9 var, at hun og de to andre ejere gerne ville være med til at skabe noget liv på pladsen. Fundamentet for cafeen og baren er lokalmiljø, godt naboskab og ordentlighed: “Allerede i 2021 satte vi en lille skærm op på pladsen, og så kom der 5.000 mennesker! Det havde vi slet ikke forventet, og vi var heller ikke gearet til det. Til gengæld kunne vi godt se, at vi havde skabt et fællesskab omkring fodboldkampene – så vi ville gerne gøre det igen, men vi ville gøre ordentligt.”

De kontaktede derfor allerede i januar Københavns Kommune for at finde ud af, hvordan de kunne skabe et godt arrangement under EM2024. “Vi snakkede med gartnere om, hvordan vi kunne bevare blomster og planter på pladsen, vi hyrede et sikkerhedsfirma, vi fik toiletvogne, og kommunen var meget åbne og hjælpsomme. Men efter de to første Danmarks-kampe kunne vi se, at arrangementet havde vokset sig for stort til Enghave Plads. Det var ikke længere klædeligt at samle SÅ mange mennesker om et fodboldarrangement her; og det var heller ikke længere det, vi havde lyst til. Så af kærlighed og respekt for pladsen besluttede vi os for at flytte til Enghaveparken.”

1,3 km hegn og 20 barer

Fredag morgen efter kampen mod England ringede de tre ejere derfor til kommunen igen for at høre om mulighederne for at rykke arrangementet: “Fordi kommunen har været ret begejstret for de arrangementer, som vi havde lavet indtil nu, var de ret hurtige til at rykke på godkendelserne. Vi gik henover weekenden i gang med at booke og opgradere på alt, hvad vi skulle bruge til et større event, eksempelvis 1,3 kilometer hegn, et sikkerhedsfirma til at holde vagt og stå for folks sikkerhed, en konferencier og dj – og mandag var alle godkendelser klar.”

Arrangementet i Enghaveparken var, ligesom på Enghave Plads, gratis at deltage i. Til gengæld kunne man købe masser af øl og mad for at støtte arrangementet. Hele 7.000 mennesker dukkede op til fodboldkampen, som forløb fuldstændig glidende og tjekket. Jeg har som fan af fodboldstemning været til en del større og mindre events, og hånden på hjertet; jeg har sjældent oplevet noget så både festligt, gnidningsfrit og stemningsfuldt som kampen i Enghaveparken. Hvor jeg både kunne finde et sted at parkere min søns klapvogn, som han sov i, hvor vennerne og jeg kunne stå og hyggesnakke og nyde et par øl, og hvor vi også kunne se (nogenlunde) kampen. 

Og nu tænker du; hvad med kampen mod Tyskland – bliver den vist? 

Ja! Det er netop blevet meldt ud, at kampen Danmark – Tyskland kl. 21 bliver vist i morgen på storskærm i Enghaveparken, ligesom kampen Schweiz – Italien også vises kl. 18. Og lige som i tirsdags kan du købe mad og øl adskillige steder i parken, hvilken vi gerne vil opfordre til, da du på den måde støtter et ellers helt gratis og meget fantastisk event. 

Følg med på Enghave Plads 9’s Instagramprofil og få opdateringer om kampen.

RIGTIG GOD KAMP!

EM2024 enghaveparken
Mine to dejlige sportsvenner, Robin og Sus.